3p
A NAV idei ellenőrzési irányelve alapján az az üzenete az adózók felé, hogy a hivatal valamennyi adózónál ugyanazzal a szigorral fog eljárni az adóbevételek megrövidítésének, a költségvetési támogatások jogosulatlan visszaigénylésének megakadályozása érdekében, és egyre gyakrabban és többen találkoznak majd az adóellenőrökkel.

"2014-ben nincs megkülönböztetés az adózók között aszerint, hogy a kötelezettségek megsértése mögött milyen adózói szándék húzódik, nem különül el egymástól a hibát vétő és a szándékos adóelkerülő adózó" – véli Fekete Zoltán Titusz, az RSM DTM Hungary adómenedzsere.

Nem lesz kivételezés

Az adószakértő úgy látja, a szigor mindenkire azonos módon és mértékben lesz érvényes. Az adóellenőrzés még a legprecízebb adózó esetében is ugyanolyan szigorral és megalapozottsággal bünteti az adókötelezettség elmulasztását, mint ahogy azokkal az adózókkal szemben teszi, akik szándékosan a törvények teljes megkerülésével működnek. Vagyis a fehér gazdaság egy-egy hibája, avagy fekete pöttye az adóhatóság szemében pont olyan fekete, mint a feketegazdaság, az adózási jogkövetkezmények is azonosak.

Az átláthatóságra mennek

Több lesz a célellenőrzés

Idén az adónem ellenőrzések aránya csökken, a célvizsgálatok aránya növekedni fog. Ami, figyelembe véve, hogy a darabszámok alapján a célellenőrzések már tavalyi is az ellenőrzések közel 80 százalékát tették ki, utóbbiak terén további jelentős növekedést vetít előre.

Mivel a célellenőrzések kevesebb időt igényelnek, gyorsabban le lehet folytatni őket, így több is végezhető belőlük. A célvizsgálatok között pedig az adatgyűjtésre irányuló ellenőrzések súlya növekszik. Ez a változás a vizsgálati darabszámokban jelentős elmozdulást jelent, vagyis az adóhatósági jelenlét idén n öve kedni fog, egyre többen és többször fognak találkozni az adóellenőrökkel.

Az ok egyszerű, az idén elindult az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek használata, amellyel a feketegazdaság visszaszorításában átütő fordulatot kíván elérni a hatóság. Az adóhatósági jelenlét ennek érdekében növekedni fog, az adózók megtapasztalják, hogy az új követelmények milyen módon kerülnek számonkérésre – magyarázza Fekete Zoltán Titusz.

Amire most is rárepülnek

Idén a korábbi évekhez hasonlóan a fő csapásirányok megmaradnak, a hivatal a korábbi évekhez hasonlóan intenzívebben fog ellenőrzési hatóságként fellépni. Abban nincs változás, hogy az Áfa ellenőrzések továbbra is vezető helyen maradnak.

A munkaerő kölcsönzők, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók a korábbi évekhez hasonlóan szintén célkeresztben maradnak, csakúgy, mint az eltitkolt jövedelmek feltárása. A társasági adó ellenőrzések továbbra is hangsúlyosak maradnak ott, ahol adó- vagy adóalap kedvezményt számolnak el az adóalanyok. Kiemelten számíthatnak az ellenőrzésre azok az adózók, akik fejlesztési adókedvezményt számoltak el, vagy támogatások után adókedvezményt érvényesítettek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG