Hirdetés
Hirdetés

Ha a bankbetét nem elég: mibe fektessem a pénzem?

Aki nem érzi magát befektetési szakértőnek, de szeretne megtakarításával önmagáról és családjáról gondoskodni, annak olyan befektetési formát kell keresnie, amely szükség esetén bármikor pénzzé tehető, ám átláthatóan és ellenőrzötten, profik által felügyelt befektetési lehetőséget nyújt. A befektetési alapok akár kisebb összegű megtakarítások esetén is jó választásnak bizonyulhatnak, és akár az interneten is beszerezhetjük őket. Tuli Péter, az Aegon Befektetési Alapkezelő vezető munkatársának összeállítása.

Elrettentő statisztikai számokról olvastam a minap: a magyar lakosság majd’ fele nem rendelkezik pénzügyi megtakarítással. Ennek a nemzetközileg is rossz számnak több oka lehet, beleértve azt az egyszerű tényt is, hogy egész egyszerűen nincs miből félretenni. Próbáljunk meg mégis optimisták lenni és kiindulni abból a tényből, hogy havonta igenis képesek vagyunk valamilyen úton-módon félretenni pár  ezer forintot önmagunk és családunk boldogulása érdekében.

Bankbetét, állampapír: valami hibádzik

Tuli Péter, az Aegon Befektetési Alapkezelő vezető munkatársa
Tuli Péter, az Aegon Befektetési Alapkezelő
vezető munkatársa

Tekintsük át a teljesség igénye nélkül, hogy mi jellemezte, illetve jellemzi jelenleg is azon magyarokat, akik rendelkeznek bármilyen pénzügyi megtakarítással. A többség nyilván lekötött banki betétben, takarékbetétkönyvben tartja megtakarítását, míg mások valószínűsíthetően külső tanácsadás hatására banki-, biztosítói termékekben, illetve önkéntes nyugdíjpénztárakban tartják félretett pénzüket.

A banki lekötés - mint hagyományos megtakarítási forma - az elmúlt időszakban nem tűnt rossz megoldásnak azok számára, akik minimális kockázat mellett rövidebb-hosszabb időre nélkülözni tudták megtakarításukat. A banki betéthozamok mostanra a kamatkörnyezet - a világban és Magyarországon is tapasztalható - csökkenése miatt azonban alig haladják meg az infláció mértékét, így hosszabb távon a befektetéseink jó esetben is csak tartják reálértéküket.

Állampapírban idáig csak a lakossági befektetők kisebb hányada gondolkozott, ezen azonban sokat segített az elmúlt időszakban a kedvező hozam és az igen aktív és megnyerő marketing kampány párosa. Az állampapír egyébként szintén nem egy rossz befektetési megoldás, de hiányzik belőle egy fontos elem, az aktívan kezelt portfóliómenedzsment (más néven vagyonkezelés), azaz a befektetéseinknek az aktuális piaci környezet szerint való alakítása. Másik érv az ellen, hogy minden megtakarításunkat állampapírban tartsuk az lenne, hogy a befektetési eszközök csak egy nagyon szűk körét fedik le, nevesítve a kötvényeket és diszkont kincstárjegyeket.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank - Öngondoskodás prezentáció, Aegon Befektetési Alapkezelő
Forrás: Magyar Nemzeti Bank - Öngondoskodás prezentáció, Aegon Befektetési Alapkezelő

 

Az optimális megoldás: befektetési alapok - akár az internetről is

Mi lehet tehát az optimális megoldás azoknak, akik nem érzik magukat befektetési szakértőnek, vagy tanácstalanok? Mibe fektessék nehezen félretett megtakarításukat, ha szeretnének magukról és családjukról gondoskodni, és a lehetőségekhez képest hatékonyan befektetni? Nyilván olyan befektetési formák után kell kutatni, melyek szükség esetén bármikor pénzzé tehetők, ám átláthatóan és ellenőrzötten, profik által felügyelt befektetési lehetőséget nyújtanak. Nem nehéz ilyet találni: a befektetési alapok megfelelnek a felsorolt kritériumoknak, úgy hogy akár kisebb összegű megtakarítások esetén is jó választásnak bizonyulhatnak.

A befektetési alapok a megtakarítók sokaságától gyűjtik össze megtakarításaikat, majd az alapkezelő, illetve a portfóliómenedzser a kockázat csökkentése céljából különböző befektetések között osztja meg az így előálló vagyontömeget. Az alapkezelő, mint vagyonkezelő a befektetett összegeket megtestesítő értékpapírokat, ún. befektetési jegyeket bocsát ki. A befektetők, így a befektetési jegyeken keresztül, befizetett tőkéjük arányában részesednek az adott befektetési alapból.

Hogyan juthatunk hozzá a legolcsóbban és költséghatékonyan a befektetési alapokhoz? Ha nem igényeljük a személyes tanácsadást, akkor az interneten szinte minden fontos információ megtalálható, „köznyelvre lefordítva”. Tehát célszerű és pénztárcakímélő a közvetítők kihagyásával, közvetlenül a befektetési alapkezelőtől az interneten keresztül megvásárolni az alapokat.

Bízza a profikra!

A személyes tanácsadást hivatott részben pótolni, illetve a bizonytalanok számára jelenthet nagy segítséget a befektetési alapoknak egy szűkebb köre, a mérsékelt kockázatot vállaló, ún. abszolút hozamú befektetési alapok. Mit is takar az „abszolút hozamú” jelző? Az ilyen profilú alapok jelentősen megkönnyítik a választást, mivel a portfóliómenedzser az eszközallokációval kapcsolatos döntéseket rendszeresen meghozza Ön helyett. Azaz arra próbál meg választ adni, hogy kötvényt, részvényt, devizát, netán nyersanyagot válasszon a megfelelő időpontban.

Az abszolút hozamú alapok célja, hogy bármilyen piaci körülmények között versenyképes, lehetőleg az inflációt meghaladó reálhozamot nyújtsanak. Mivel rugalmasan tudnak változtatni a portfólió összetételén, gyorsan alkalmazkodnak a változó piaci környezethez és vonzó befektetési alternatívát kínálnak a fentiekben felsorolt megtakarítási eszközökhöz képest.

Javaslom, hogy ne várjon a holnapra, hanem már ma kezdjen el anyagi lehetőségeihez mérten félretenni befektetési alapokon keresztül, felkészülve az Ön és családja előre nem látható jövőbeli kiadásaira.

(x)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még több magyar dolgozik – már csak a munkaerőhiány miatt fájhat a fejünk

Még több magyar dolgozik – már csak a munkaerőhiány miatt fájhat a fejünk

A legfrissebb adatok szerint 4,4 százalékra csökkent a munkanélküliség az előző időszakban mért 4,5 százalék után. Tavasszal a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 393 ezer fő volt, 79 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Mindössze 203 ezer embernek nincs munkája az országban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • június 26
  IFO üzleti hangulatindex - június
  június 27
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  Ipari vállalatok profittömege - május
  S&P/Case-Shiller házárindex - április
  Conference Board fogyasztói bizalmi index - június
  június 28
  KSH: Foglalkoztatottság - március-május
  KSH: Munkanélküliség - március-május
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Jelzáloghitel igénylések - június
  Függőben lévő lakásértékesítések (év/év) - május
  június 29
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - május
  Fogyasztói árindex (év/év, előzetes) - június
  Fogyasztói bizalom (végleges) - június
  GDP (negyedév/negyedév, évesített, végleges) - 2017 Q1
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Nike - 2017 Q4
  június 30
  KSH: Ipari termelői árak - május
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom (második becslés) - április
  MNB: Pénzügyi számlák - 2017 Q1
  MNB: Befektetési alapok mérlege - május
  Munkanélküliségi ráta - május
  Fogyasztói árindex (év/év) - május
  Szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI - június
  Munkanélküliségi ráta - június
  GDP (év/év, végleges) - 2017 Q1
  Fogyasztói árindex (év/év) - június
  Chicagói beszerzési menedzser index - június

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?