Hirdetés
Hirdetés

Ha a bankbetét nem elég: mibe fektessem a pénzem?

Aki nem érzi magát befektetési szakértőnek, de szeretne megtakarításával önmagáról és családjáról gondoskodni, annak olyan befektetési formát kell keresnie, amely szükség esetén bármikor pénzzé tehető, ám átláthatóan és ellenőrzötten, profik által felügyelt befektetési lehetőséget nyújt. A befektetési alapok akár kisebb összegű megtakarítások esetén is jó választásnak bizonyulhatnak, és akár az interneten is beszerezhetjük őket. Tuli Péter, az Aegon Befektetési Alapkezelő vezető munkatársának összeállítása.

Elrettentő statisztikai számokról olvastam a minap: a magyar lakosság majd’ fele nem rendelkezik pénzügyi megtakarítással. Ennek a nemzetközileg is rossz számnak több oka lehet, beleértve azt az egyszerű tényt is, hogy egész egyszerűen nincs miből félretenni. Próbáljunk meg mégis optimisták lenni és kiindulni abból a tényből, hogy havonta igenis képesek vagyunk valamilyen úton-módon félretenni pár  ezer forintot önmagunk és családunk boldogulása érdekében.

Bankbetét, állampapír: valami hibádzik

Tuli Péter, az Aegon Befektetési Alapkezelő vezető munkatársa
Tuli Péter, az Aegon Befektetési Alapkezelő
vezető munkatársa

Tekintsük át a teljesség igénye nélkül, hogy mi jellemezte, illetve jellemzi jelenleg is azon magyarokat, akik rendelkeznek bármilyen pénzügyi megtakarítással. A többség nyilván lekötött banki betétben, takarékbetétkönyvben tartja megtakarítását, míg mások valószínűsíthetően külső tanácsadás hatására banki-, biztosítói termékekben, illetve önkéntes nyugdíjpénztárakban tartják félretett pénzüket.

A banki lekötés - mint hagyományos megtakarítási forma - az elmúlt időszakban nem tűnt rossz megoldásnak azok számára, akik minimális kockázat mellett rövidebb-hosszabb időre nélkülözni tudták megtakarításukat. A banki betéthozamok mostanra a kamatkörnyezet - a világban és Magyarországon is tapasztalható - csökkenése miatt azonban alig haladják meg az infláció mértékét, így hosszabb távon a befektetéseink jó esetben is csak tartják reálértéküket.

Állampapírban idáig csak a lakossági befektetők kisebb hányada gondolkozott, ezen azonban sokat segített az elmúlt időszakban a kedvező hozam és az igen aktív és megnyerő marketing kampány párosa. Az állampapír egyébként szintén nem egy rossz befektetési megoldás, de hiányzik belőle egy fontos elem, az aktívan kezelt portfóliómenedzsment (más néven vagyonkezelés), azaz a befektetéseinknek az aktuális piaci környezet szerint való alakítása. Másik érv az ellen, hogy minden megtakarításunkat állampapírban tartsuk az lenne, hogy a befektetési eszközök csak egy nagyon szűk körét fedik le, nevesítve a kötvényeket és diszkont kincstárjegyeket.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank - Öngondoskodás prezentáció, Aegon Befektetési Alapkezelő
Forrás: Magyar Nemzeti Bank - Öngondoskodás prezentáció, Aegon Befektetési Alapkezelő

 

Az optimális megoldás: befektetési alapok - akár az internetről is

Mi lehet tehát az optimális megoldás azoknak, akik nem érzik magukat befektetési szakértőnek, vagy tanácstalanok? Mibe fektessék nehezen félretett megtakarításukat, ha szeretnének magukról és családjukról gondoskodni, és a lehetőségekhez képest hatékonyan befektetni? Nyilván olyan befektetési formák után kell kutatni, melyek szükség esetén bármikor pénzzé tehetők, ám átláthatóan és ellenőrzötten, profik által felügyelt befektetési lehetőséget nyújtanak. Nem nehéz ilyet találni: a befektetési alapok megfelelnek a felsorolt kritériumoknak, úgy hogy akár kisebb összegű megtakarítások esetén is jó választásnak bizonyulhatnak.

A befektetési alapok a megtakarítók sokaságától gyűjtik össze megtakarításaikat, majd az alapkezelő, illetve a portfóliómenedzser a kockázat csökkentése céljából különböző befektetések között osztja meg az így előálló vagyontömeget. Az alapkezelő, mint vagyonkezelő a befektetett összegeket megtestesítő értékpapírokat, ún. befektetési jegyeket bocsát ki. A befektetők, így a befektetési jegyeken keresztül, befizetett tőkéjük arányában részesednek az adott befektetési alapból.

Hogyan juthatunk hozzá a legolcsóbban és költséghatékonyan a befektetési alapokhoz? Ha nem igényeljük a személyes tanácsadást, akkor az interneten szinte minden fontos információ megtalálható, „köznyelvre lefordítva”. Tehát célszerű és pénztárcakímélő a közvetítők kihagyásával, közvetlenül a befektetési alapkezelőtől az interneten keresztül megvásárolni az alapokat.

Bízza a profikra!

A személyes tanácsadást hivatott részben pótolni, illetve a bizonytalanok számára jelenthet nagy segítséget a befektetési alapoknak egy szűkebb köre, a mérsékelt kockázatot vállaló, ún. abszolút hozamú befektetési alapok. Mit is takar az „abszolút hozamú” jelző? Az ilyen profilú alapok jelentősen megkönnyítik a választást, mivel a portfóliómenedzser az eszközallokációval kapcsolatos döntéseket rendszeresen meghozza Ön helyett. Azaz arra próbál meg választ adni, hogy kötvényt, részvényt, devizát, netán nyersanyagot válasszon a megfelelő időpontban.

Az abszolút hozamú alapok célja, hogy bármilyen piaci körülmények között versenyképes, lehetőleg az inflációt meghaladó reálhozamot nyújtsanak. Mivel rugalmasan tudnak változtatni a portfólió összetételén, gyorsan alkalmazkodnak a változó piaci környezethez és vonzó befektetési alternatívát kínálnak a fentiekben felsorolt megtakarítási eszközökhöz képest.

Javaslom, hogy ne várjon a holnapra, hanem már ma kezdjen el anyagi lehetőségeihez mérten félretenni befektetési alapokon keresztül, felkészülve az Ön és családja előre nem látható jövőbeli kiadásaira.

(x)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

10 ok, amiért a kriptovérfürdő bekövetkezett

10 ok, amiért a kriptovérfürdő bekövetkezett

Mi ez a tánc, fiatalok? Miért estek ekkorát a kriptodevizák? Valójában sokan várták már, az óriási emelkedések után igazán ideje volt egy nagy korrekciónak. De az okok sokrétűek, legalább három ország kormánya, műszaki buktatók, csőd, tömegpszichózis, remegő kezű kisbefektetők, tőzsdecápák és bálnák együtt okozhatták.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • január 15
  KSH - Mezőgazdasági termelői árak (november, év/év)
  KSH - Építőipari termelés (november, év/év)
  Gépipari megrendelésállomány (év/év, december)
  január 16
  Kereskedelmi szálláshelyek forgalma (november, év/év)
  Fogyasztói árindex (év/év, december)
  Fogyasztói árindex (év/év, december)
  Citigroup 2017 Q4
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index (január)
  január 17
  Fogyasztói árindex - végleges (december)
  Ipari termelés (év/év, december)
  Bézs könyv
  Bank of America 2017 Q4
  Goldman Sachs 2017 Q4
  Alcoa 2017 Q4
  január 18
  GDP (negyedév/negyedév, év/év, Q4)
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év, december)
  Ipari termelés (év/év, december)
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelme
  Philadelhpiai Fed index (január)
  Morgan Stanley 2017 Q4
  IBM 2017 Q4
  Amercan Express 2017 Q4
  január 19
  KSH: Átlagos bruttó béremelkedés (év/év, november)
  Termelői árindex (év/év, december)
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró, november)
  {{uk}} Kiskereskedelmi forgalom (év/év, december)

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)