3p
Miközben az iraki-kurd-amerikai koalíció Moszult ostromolja és egyre több városrészt szerez meg, az Iszlám Állam vezetője kétségbeesetten bujkál, és egyre nagyobb paranoia lesz úrrá rajta, már saját embereiben is egyre kevésbé bízik. A régi szép napokon mereng, mikor Irak egyharmadát birtokolta.

Pár hete valaki sms-eket kezdett küldeni Moszulból az iraki katonai elhárításnak, melyekben beszámol az Irakban immár egy fél városnyira zsugorodott Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak az állapotáról. Az önjelölt kalifa keveset mozog, ideje legnagyobb részét a föld alatti alagutakban tölti, külső megjelenése a korábbihoz képest elhanyagolt. Ugye ismerős a szituáció 1945-ből, az ostromlott Berlinből? És a legfőbb hasonlatosság az egykori náci vezérrel: al-Bagdadi állandóan magánál tartja robbanószerrel megtömött övét, hogy távozzon az öröklétbe, mielőtt elkapják.

Üzenetek a pokolból

Az üzeneteket a Reuters képviselője is látta sok másikkal együtt, amiket az ostromlott városból küldtek, leírva az ottani állapotokat. Az elfogott Iszlám Állam harcosok is hasonló helyzetről számolnak be: a dzsihádisták kemény magja egyre gyanakvóbb és paranoiásabb, amint közeledik feléjük a felszabadító erő. Bagdadi már a hozzá legközelebb álló emberekre is gyanakszik, miközben korábban egy magabiztos ember volt, még viccelődött is harcostársaival, mikor Szíria és Irak hatalmas területeinek ura volt két évvel ezelőtt.

A Reuters azonosította az sms küldő személyt, de az általa leírtakat nem sikerült más forrásból megerősíteni. Ugyanakkor a kurd regionális kormány titkosszolgálata, amely az Iszlám Állam soraiba beépülő kémekkel rendelkezik, hasonló állapotokról számol be. A kurd titkosszolgálat szerint az Iszlám Állam soraiban harcoló irakiak morálja is erősen romlik, nyoma sincs bennük annak a fanatizmusnak, ami a külföldi dzsihádistákat jellemzi. Utóbbiak száma pedig fogyatkozik, mivel sokan halnak meg a harcban vagy az öngyilkos merényletekben.

Telefonért halál

Az Iszlám Államot bizonyos fokig kezdettől a paranoia jellemezte: hatalma Szíriában és Irakban egyaránt kiterjedt kémhálózatra épült, amely a gyerekektől kezdve a régi keményvonalas Baath pártiakig sok mindenkire kiterjedt. Ezekkel a dzsihádisták nemcsak a lakosságot, hanem saját embereiket is figyeltették. Most, hogy a vesztük közeleg, végképp úrrá lett rajtuk az őrület. Múlt hónapban leleplezték egy al-Bagdadi elleni puccs  terveit, mégpedig egy SIM kártyán talált adatok segítségével. Azóta a SIM kártya, sőt minden telekommunikációs eszköz birtoklásáért halálbüntetés jár.

A végét járja

Iraki hírszerzési források szerint al-Bagdadi nem közvetlenül Moszulban, hanem a szír határ mentén egy kisvárosban húzódik meg, melynek 20 ezer lakosából sokan támogatták az Iszlám Államot, így ez az igazi utolsó menedék. A terület tele van Szíriába vezető alagutakkal, melyet még Szaddam bukása után a fegyvercsempészek ástak. Ez a fajta menekülés Hitlerrel szemben inkább a líbiai diktátorra, Kadhafira, valamint a korábbi iraki diktátorra, Szaddam Husszeinre emlékeztet, akiknek végül nem volt hová bújni, elkapták őket. Akár így, akár úgy, a kalifátusnak és a kalifának közel a vég.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG