Hirdetés
Hirdetés

Míg az oroszok tapogatóznak, addig a kínaiak országot vettek maguknak

Káncz Csaba, 2015. augusztus 19., 09:56

Két évtized után Oroszország visszatért Afrikába. De amíg Kína komoly sikerei Afrikában széleskörű figyelmet kapott az elmúlt években, a Kreml visszatérése jórészt észrevétlen maradt, még inkább szabad kezet adva Moszkvának, hogy újraszője gazdasági, politikai és katonai kapcsolatait. Kína közben kilóra megvett egy stratégiailag kiváló helyen lévő kis afrikai országot a Vörös-tengernél és 10 ezer katonát telepít oda.

Kína sikerei és a Nyugat szankciói átgondolásra késztették a Kreml tervezőit és Moszkva újonnan komoly tényező akar lenni a kontinensen. Még a szovjet időkben a moszkvai Lumumba Egyetem képeztek számos afrikai fiatalt, amely befektetésre most évtizedek után lehet alapozni. A megkeresett afrikai országok, így Dél-Afrika, Zimbabwe, Kenya, Egyiptom, Tunézia és Marokkó egyértelműen jelezték, hogy készek beszállni az orosz piacra, főként mezőgazdasági termékeikkel.

Bár rendkívül alacsony bázisról, de a kontinenssel való kereskedelem volumene már így is megtízszereződött 2000 és 2012 között. Az Afrikai Fejlesztési Bank szerint orosz cégek mintegy 20 milliárd dollár értékben fektettek be a kontinensen a tavalyi év során, felölelve az energia-termelést, bányászatot, infrastruktúra-fejlesztést és a halászatot.

Hirdetés

Nukleáris erőművet, fegyvert is

2015 júliusában az állami tulajdonú Roszatom jelezte, hogy részt venne és egyben finanszírozná nukleáris reaktorok építését a Dél-afrikai Köztársaságban, közel 100 milliárd dollár értékben. Ha az oroszokról van szó, akkor természetesen a fegyverek is a kínálat szerves részei. Amikor tavaly Washington elutasította Cobra támadó helikopterek szállítását Nigériának, az ország végül oroszoktól vásárolt harci gépeket – mostanra pedig már Moszkva képzi a Nigériai Különleges Erők egységeit.

Egyiptomban Putyin elnök februári látogatásán jelentették be, hogy orosz ipari övezet létesül a Szuezi-csatorna közelében és az oroszok segítséget nyújtanak az első egyiptomi nukleáris erőmű megépítéséhez Alexandria közelében. Kairó ezek mellett komoly érdeklődést mutatott légelhárító rendszerek és páncéltörő rakéták vásárlása iránt – a két fél be is jelentette, hogy közel állnak egy 3,5 milliárd dolláros fegyverüzlet megkötéséhez.

Kína leiskolázza a versenytársakat, már készülnek a katonái

Kína olyan szinten fordít figyelmet a kontinensre, hogy a korábbi miniszterelnök Hu Csin-Tao 2009 és 2012 között öt alkalommal is a kontinensre látogatott, 18 országot abszolválva. A jelenlegi miniszterelnök, Hszi Csin-Ping pedig első külföldi útjaként látogatta meg a kontinenst. Ezen a körúton rögtön 20 milliárd dollár kölcsönt ígért az elkövetkező években az afrikai országoknak, plusz még szerződéseket írt alá kikötők építéséről Kenyában, Tanzániában és a Kongói Köztársaságban. Tavaly Kína bejelentette, hogy további 10 milliárd dollárral növeli a hitelkeretet.

A hatodik Kína-Afrika Együttműködési Fórum idén a Dél-afrikai Köztársaságban lesz, ahol további pekingi bejelentéseket várnak. Kína 2009-ben előzte meg az Egyesült Államokat, mint Afrika fő kereskedelmi partnere. Tavaly a becslések szerint már 198 milliárd dollárt ért el a kétoldalú kereskedelem.

A virágzó kereskedelem és befektetések a jelek szerint beértek más vonatkozásban is. A geopolitikailag kiváló helyen fekvő Dzsibuti Köztársaság – amely a Vörös-tenger partján elterülve ránéz mind Afrikára, mind a Közel-Keletre -, a minap bejelentette, hogy amerikai helyett kínai katonai bázist akar látni a területén.

Dzsibuti Köztársaság. Forrás: Google maps
Dzsibuti Köztársaság. Forrás: Google maps

Az országban eddig működő Camp Lemonnier bázis az USA legnagyobb katonai támaszpontja volt Afrikában, mintegy 4000 katonával és a világ egyik legnagyobb drón-bázisával. A bázis fenntartásáért a Pentagon évi 63 millió dollárt fizetett, de Kína most masszívan fölékínált.

Először is épít egy 3 milliárd dolláros vasútvonalat Etiópia és Dzsibuti között. Azonkívül pedig 400 millió dollárért modernizálja Dzsibuti teljesen leamortizált kikötőjét. A kínai katonai bázison egyes jelentések szerint 10 ezer katona fog szolgálni.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Utoljára ülnek össze idén Matolcsyék – lesz meglepetés?

Utoljára ülnek össze idén Matolcsyék – lesz meglepetés?

Sűrű lesz az ünnepek előtti kereskedési hét is, kedden lesz ugyanis az utolsó ülése az MNB Monetáris Tanácsának. Adatokban sem lesz hiány, kiskereskedelmi valamint államháztartási statisztikai adatok is várhatók, de azt is megtudjuk, hogyan alakultak a keresetek az év első tíz hónapjában. Ezeket a dátumokat vésd fel a mézeskalácsozás és a fadíszítés közé!

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?