1p
A társasági adó 2009-ben az előző évi 86 százalékára, 327 milliárd forintra csökkent, míg a személyi jövedelemadó 130 milliárd forinttal 1.637 milliárd forintra mérséklődött
A társasági adó 2009-ben az előző évi 86 százalékára, 327 milliárd forintra csökkent, míg a személyi jövedelemadó 130 milliárd forinttal 1.637 milliárd forintra mérséklődött - mondta Varga Árpád az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese kedden sajtótájékoztatón. Az APEH jelentése szerint a 3 millió felett kereső magánszemélyek dobják össze az szja kétharmadát, pedig a bevallások szerint az adózóknak csak 14 százaléka tartozik ebbe a körbe

A 361 ezer társas vállalkozás 10 százaléka fizette be a társasági adó 60 százalékát. A magánszemélyek adóterhelése a közepes keresetűeknél minimálisan csökkent, a többieknél változatlan maradt.

A vállalkozások mérete alapján valamennyi kategóriában csökkent az általuk benyújtott és feldolgozott bevallások száma. Az átlagos 85 százalékos arány mellett legnagyobb részarányt továbbra is a mikrovállalkozások teszik ki, 89,2 százalékos részesedéssel. A bevallást elmulasztó cégeket az APEH felszólítja a pótlásra.

Tavaly 4.821,2 milliárd forint üzemi nyereség és 1.902,5 milliárd forint üzemi veszteség mellett 2.918,6 milliárd forint üzemi eredmény képződött a társaságoknál. Ez utóbbi 15 százalékkal maradt el az előző évitől. Az üzemi tevékenység eredményének csökkenése - a költségek bevételekét meghaladó csökkenése mellett - a termelés válsághoz kötődő visszaesését tükrözi.

A pénzügyi műveletek eredménye a korábbi évhez képest jelentősen javult, annak ellenére, hogy továbbra is negatív szaldójú. Az eredményt meghatározó nyereség közel 20 százalékkal nőtt, a veszteség összege ugyanakkor 14,8 százalékkal csökkent. Így a pénzügyi műveletek vesztesége a 2008. évi 955 milliárd forintról 202 milliárd forintra javult.

A 3 millió forint feletti éves jövedelműek (14,1 százalék) fizették az összes személyi jövedelemadó közel 65 százalékát.
Személyi jövedelemadó bevallásból 4 millió 25 ezer darab érkezett az adóhivatalhoz idén. A 2008-as évinél mintegy 23 ezer fővel kevesebb, közel 479 ezer adózó ért el 3 és 6 millió forint közötti éves jövedelmet. Ők az összes adózó 10,7 százalékát képviselték, azonban ők fizették az összes adó közel 32 százalékát. Hatmillió forint feletti éves jövedelmet a 2008. évinél 8 ezerrel kevesebb, összesen 154 ezer adózó - az összes adózó 3,4 százaléka - ért el, de az összes adókötelezettség 32,7 százaléka ebben a sávban csapódott le.

Tavaly az összes bevalló 16,7 százaléka - 747 ezer adózó - nem élt egyetlen kedvezmény igénybevételének lehetőségével sem, ez az arány közel azonos az előző évivel. Az összes kedvezmény 496 milliárd forint volt.

Az egyéni vállalkozások közül 270 ezer nyújtott be bevallást, az APEH nyilvántartásában 367 ezer ilyen vállalkozás szerepel. A bevallók 57 százaléka volt nyereséges 2009-ben.

Az evás vállalkozások száma 97.800 volt, számuk 9 ezerrel nőtt egy év alatt. Ezek a cégek 672 milliárd forint összesített árbevételt értek el, ez 2,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az eva-alanyok 54 százaléka 5 millió forint alatti árbevételt ért el.

Közel 3 millió adózó rendelkezett adója 1+1 százalékáról, 30 ezer szervezet részére. A 185 egyház 5,15 milliárd, a kiemelt költségvetési előirányzatok 1,94 milliárd, míg a civil szervezetek 9,81 milliárd forinthoz jutottak ebből.

MTI, Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG