1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A kelet-közép-európai ATM-piac egyelőre sem méretében, sem a nyújtott szolgáltatások sokszínűségében nem éri el a nyugat-európai és a tengerentúli szintet, hamarosan hozzánk is nagyobb számban érkezhetnek majd a többfunkciós berendezések – vallják az egyik hazai piacvezető ATM-üzemeltető cég, a Brink’s C.L. Hungaria szakértői. A készülékek az azonnali és egyszerű befizetés lehetőségén túl, ma már képesek olyan összetettebb feladatokat is kezelni, mint a sárga csekkek befizetése, vagy különböző jegyek és belépők árusítása.

A modernebb berendezések üzembe állítását indokolja, hogy a pénzintézetek számára egyre nagyobb jelentőséggel bír ügyfeleik elégedettségének megőrzése, ugyanakkor az erőforrásaik egyre szűkösebbek. A feladatok egy részét viszont az automaták képesek átvenni a pénztárosoktól, akik így egyéb bevételtermelő banki alaptevékenységekre koncentrálhatnak.

A technológia már adott

Bevásárlólista
A kazah bank felvásárlásáról tárgyaló OTP az itthoni piacon is szétnéz. De vajon mi történik, ha felvásárolják a bankunkat?
Utánajártunk >>>

A technológia már néhány hazai bankautomata esetében is működik. A hasonló elven működő berendezésekből – azaz a csekkeket felismerő, és azok ki-, illetve befizetésére alkalmas technológiával felszerelt ATM-ekből – a Brink’s úgy Nyugat-Európában, mint az Egyesült Államokban számos egységet telepített.

Nálunk is beválna

Hasonló népszerűségnek örvendhetnének a sárga csekkek befizetését lehetővé tevő berendezések Magyarországon. Nem véletlenül: a felmérések szerint a háztartások körülbelül 90 százaléka ad fel havonta legalább egy sárga csekket, de az átlagos csekkes befizetések száma havi 4 körül mozog. Ez átlagosan 20-30 percet, esetenként még ennél is több időt vesz igénybe alkalmanként, az utazással és a sorban állással együtt.

 



A sárga csekkek kezelésére felkészített ATM-ek megfelelő helyeken történő elhelyezése – bevásárlóközpontok, nagy élelmiszer-áruházak, közlekedési csomópontok – az eddigi tapasztalatok szerint beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, az ügyfelek megelégedéssel használják az extra funkciókat is – mondja Kárpáti Balázs, az innovatív megoldásokban globálisan élenjáró vállalat magyar leánycégének vezetője. Magyarországon jelenleg mintegy tucatnyi ilyen berendezés üzemel.

Még mindig jellemzően készpénzcentrikusak a magyarok

A magyar háztartások több mint 85 százaléka rendelkezik legalább egy bankszámlával, és hasonló a bankkártyával rendelkezők aránya is. Ugyanakkor a magyar társadalom készpénzcentrikusságát jelzi, hogy a lakossági tranzakciók értékének alig 10 százalékában kerül sor elektronikus fizetésre, bankkártya használatára.

 

 

 

Tekintettel arra, hogy a magyar társadalom még mindig elsősorban a készpénzfelhasználást preferálja az elektronikus fizetési megoldásokkal szemben, a berendezéseknek számos olyan funkcióval kell rendelkezniük a jövőben, ami a készpénzhasználat során igényként felmerülhet az ügyfelek részéről. Ilyen a számlák közötti utalás lehetősége, az azonnali készpénzbefizetés, vagy akár a sárga csekkek befizetésének lehetősége.

Az automaták egy része alkalmassá tehető lenne erre

A kisebb bankfiókok bezárásával párhuzamosan a pénzintézetek nem szeretnének ügyfeleket veszíteni. Ehhez biztosítani kell a kétirányú számlamozgások lehetőségét - a készpénzfelvétel mellett az azonnali befizetéseket is kezelni kell, de a számlák közötti utalások alapjait is meg kell teremtenie a pénzintézeteknek. Erre tökéletes, költséghatékony megoldás lehet egy többfunkciós terminál, amely segítségével a fenti feladatok elvégezhetők – mutat rá Kárpáti Balázs, a hazai piacon stabil pozíciókkal rendelkező Brink’s Hungaria vezérigazgatója.

Ez egyértelműen piaci lehetőséget, egy értelmezhető kényelmi pluszszolgáltatást jelenthet a pénzintézetek számára. Az ATM-flottának pedig legalább egy része rentábilisan alkalmassá tehető a sárgacsekk-fizetési lehetőség biztosítására – mutat rá Kárpáti Balázs.

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Szép csendben híznak a befektetési alapok
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 16:53
Több mint 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.
Pénzügyi szektor Lecsapott a jegybank – szabálytalankodott egy szlovák cég
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 09:58
Engedély nélkül vett követeléseket.
Pénzügyi szektor Szuper ATM-ek pótolhatják az eltűnő bankfiókokat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 11:43
A bankfiókok „kihalással fenyegetett” intézményeknek tűnnek, miután az internetes bankolás terjedésével egyre kevesebb van belőlük, ám van olyan napi ügyintézés, amiben gondoskodni kell a pótlásukról.
Pénzügyi szektor Valamiért még mindig sokan szeretik a magyar állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 12:22
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Ön jó bankot választott? Most megtudhatja
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 09:00
A hazai bankok is közzétették a 2023-as számaikat, laptársunk, az Mfor mögéjük nézett.
Pénzügyi szektor Amerikai bankot vásárolt fel Romániában a CIB anyabankja
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 16:43
Az olasz Intesa Sanpaolo megvette az amerikai érdekeltségű First Bankot bankot Romániában - írja az economedia.ro.
Pénzügyi szektor Így megy neki a forint a nyárnak
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:45
Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek délutánihoz képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Pénzügyi szektor Valakik megint milliárdokkal finanszírozták az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:47
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Együttműködik a Budapesti Értéktőzsde és az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:21
A Budapesti Értéktőzsde Nyrt. és az MBH Bank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek a támogatása. 
Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG