4p
A gázháború folytatódik. Az ukrajnai gázkereslet húsz százalékának megfelelő szállítókapacitást kötöttek le egy szlovákiai gázvezetéken ismeretlen ügyfelek. Annyit tudni róluk, hogy "európai közműszolgáltatók". Az ukránok egyre több gázért tartoznak.

Az Eustream szlovák gázszállító vállalat keddi tájékoztatása szerint ügyfelei 2019-ig lefoglalták az általa üzemeltetett Vojany-Uzshorod gázvezetéket, hogy évente tízmilliárd köbméter földgázt szállítsanak az Európai Unióból (EU) Ukrajnába. Szóvivője szerint az évi tízmilliárd köbméter az ukrajnai gázkereslet húsz százalékát tudná kielégíteni. Az érintett vezetéknek még nincs ekkora kapacitása, de 2015 első negyedévére a fejlesztéseknek köszönhetően már lesz.

Gázvezeték Ukrajnában szovjet bélyegen. Fotó: Wikipedia.

A gázvezetéket szeptembertől foglalták le, akkortól kezdődhetnek a teljes kapacitást elérő szállítások, de az Eustream nem nevezte meg pontosan az ügyfeleit, akik Ukrajnába vinnének gázt. Az ukrajnai Naftohaz gázszállító biztosan érintett, partnerei pedig "európai közműszolgáltatók" lesznek.

Szlovákia és Ukrajna áprilisban állapodott meg, hogy az akkor használaton kívüli vezetéken keresztül Ukrajna gázt kaphat az EU-tól. Az Ukrajnával vitában álló Oroszország júniusban megszakította az Ukrajnába irányított szállításait, mert az ukrán fél nem fizetett a gázért.

Ukrajna korábban arra szerette volna rábeszélni Szlovákiát, hogy Szlovákia évi 30 milliárd köbméternyi gáz szállítását tegye lehetővé nagyobb kapacitású gázvezetékek felszabadításával. A szlovák kormány azonban erre nem volt hajlandó az orosz Gazprom vállalattal kötött szállítási szerződései miatt.

Ukrajna kifizetetlen orosz gázszámlája tovább emelkedett júniusban, meghaladta az 5 milliárd dollárt  Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari cég vezérigazgatójának kedden ismertetett közleménye szerint. A Gazprom számításai szerint júniusban Ukrajna 1,7 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországból 838 millió dollár értékben. Ezzel együtt Ukrajna már 11 535 milliárd köbméter földgáz után nem fizetett, az adósság 5,296 milliárd dollárra emelkedett.

Sok éve kötött megállapodás szerint Ukrajnának minden hónap 7-éig kell rendeznie az előző hónapban importált orosz földgáz árát. A Gazprom-vezér közleménye szerint hétfőn letelt az átutalás határideje, pénz azonban nem érkezett a cég számlájára. Oroszország az idei első negyedévben kedvezményes áron, ezer köbméterenként 268,5 dollárért szállított földgázt Ukrajnának. A Gazprom a kedvezményt áprilistól megszüntette, így a földgáz ára 485 dollárra ugrott.

Időközben a Gazprom az egyre gyülemlő rendezetlen számlák miatt úgy döntött, hogy Ukrajnának előre kell fizetnie az importért. Tekintettel arra, hogy Ukrajna nem teljesítette a feltételt, a Gazprom június 16-án leállította a gázszállítást Ukrajnának. Az intézkedés nem érintette az Ukrajnán át Európába irányuló orosz szállításokat, az orosz exportban azóta sincs fennakadás.

Csökkent az ukrán gáztranzit az első félévbenHét százalékkal csökkent az ukrán gáztranzit az idei első hat hónapban a tavalyi azonos időszakhoz képest. Az Ukrtranszgaz ukrán gázszállító monopolcég keddi közlése szerint a hat hónapban összesen 36,571 milliárd köbméter orosz fölgáz haladt át Ukrajnán az egy évvel korábbi 39,352 milliárd köbméter után.

Az Ukrajnán keresztül Nyugat-Európába irányuló orosz gázszállítás 8 százalékkal 35,1 milliárd köbméterre mérséklődött a tavalyi első hathavi 38,2 milliárd köbméterről. Júniusban a teljes orosz tranzitgáz 6,026 milliárd köbméter volt, ami 16,1 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Ezen belül a Nyugat-Európának szánt orosz földgáz mennyisége 17 százalékkal 5,9 milliárd köbméterre esett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG