Hirdetés
Hirdetés

Óriási adócsökkentési pakkot kapunk

2015. május 13., 07:57

Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

 

Mérlegelés, üzlet

 

Hirdetés

Tállai András szerint a 2016-ra szóló intézkedések igazodnak az elmúlt öt év adóügyi lépéseihez: tízmilliárdok maradhatnak a családoknál, olcsóbbá válhatnak a hétköznapok, és újabb lendületet kaphat a gazdaság – írja a Napi Gazdaság.

Ma nyújtja be a parlamentnek a jövő évi költségvetés tervezetét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A büdzséhez kapcsolódik a 2016-os adócsomag is. Az adóváltozásokról még a nyári szünet előtt szavazhat az Országgyűlés.

Könnyebb lesz a családoknak

A személyi jövedelemadó (szja) szabályai több ponton is megváltoznak. Ezek közül a legfontosabb, hogy egy százalékkal, 16-ról 15 százalékra csökken az szja kulcsa. Az intézkedés 120 milliárd forinttal enyhíti a magánszemélyek terhét, a lépés mind a négymillió adófizetőt érinti majd – mondta Tállai András.

A következő esztendő a két gyermeket nevelő nagyjából háromszázezer szülő számára külön is lényeges változást hoz. Jelenleg az érintetteket gyermekenként havi tízezer, azaz a két kisgyermek után havonta húszezer forint illeti meg. Jövőre az összeg magasabb lesz, a kedvezmény gyermekenként 2500 forinttal, összesen ötezerrel emelkedik.

Sertés- után baromfihús

A kormány már korábban csökkentette a sertéshús áfáját, amennyiben ez sikeres lesz, úgy következő lépésként mérsékelhetik majd a baromfi forgalmi adóját is.

Bank, reklám, dohány

A kormány betartja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, valamint az Erstével kötött februári megállapodást. Ekkor a kabinet azt vállalta, hogy a hitelezés felpörgetéséért csökkenteni fogja a bankadót. A több évig tartó folyamat első lépéseként jövőre nagyjából hatvanmilliárddal enyhül majd a bankszféra fizetési kötelezettsége, amit 2017-ben újabb 22 milliárdos adómérséklés követ.

A reklámadó szabályait az Európai Bizottság jogi aggályai miatt írták át. A kormány nem akar évekig tartó perlekedést, inkább változtat az adó egyes részletszabályain – mondta az államtitkár. Hozzátette: az unió eddig sem vitatta el a jogot, hogy Magyarország ilyen címen közterhet szedjen be.

Jövőre megmarad a dohányipari vállalkozásokra korábban kivetett egészségügyi hozzájárulás is, az ebből származó összegeket a dohányzás következtében fellépő egészségkárosodás kezelésére használják majd fel.

Az egészségüggyel kapcsolatos az az intézkedés is, amely lehetőséget ad az önkormányzatoknak arra, hogy enyhítsék a háziorvosok helyi iparűzésiadó-kötelezettségét.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az idén megugrik a letelepedési kötvények törlesztése, de nem ez a csúcs

Az idén megugrik a letelepedési kötvények törlesztése, de nem ez a csúcs

Ez deríthető ki annak kapcsán, hogy egy ellenzéki képviselő írásban faggatta a pénzügyminisztert arról, mennyit kell visszafizetnie az államnak a letelepedési kötvényes off-shore cégeknek az öt év után lejáró kötvénycsomagok után 2020-ban. Számszerű választ nem kapott, de némi kutatkodás után elérhetők az adatok.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Ajánlatunk

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX44597.05+1.05%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?