Hirdetés
Hirdetés

Akkora balhé tört ki a boltokban, hogy át kell írni a törvényeket

2018. január 31., 11:30

Az akciós Nutelláért vívott harcból meglepően messzemenő következtetések vonhatóak le a francia gazdaságról: a gazdák jövedelme nagyon kevés, a lakosság vásárlóereje pedig gyenge. Mindkettőn megpróbálnak változtatni.

A múlt héten elképesztő jelenetek játszódtak le néhány francia szupermarketben: miután 70 százalékkal leárazták a Nutella mogyorókrémet, egymás torkának estek a vevők, több esetben verekedéssé fajult az akció.

Hirdetés

Az ügy meglepően nagy port vert fel a francia belpolitikában. A francia pénzügyminiszter magához rendelte az akciót hirdető Intermarche vezetőjét, és egyértelművé tette: ilyesmi nem történhet meg még egyszer. Franciaországban egyébként tilos veszteséggel árusítani az árucikkeket, néhány rendkívüli időszak kivételével.

Most olyan jogszabály-tervezet készül Franciaországban, ami tovább szigorítaná a veszteséggel történő értékesítés szabályait, emellett segítené a mezőgazdaság szereplőit abban, hogy szövetkezzenek, együtt képviseljék érdekeiket, így érhessenek el magasabb felvásárlási árat termékeikre. Ezzel egyidejűleg a mezőgazdasági állattartás szabályait is szigorítanák és növelnék az organikus élelmiszerek arányát az iskolai étkeztetésben.

A szabályozás-módosítással egyébként kettős célja van a kormánynak: szeretnék, ha a mezőgazdassági termelők jövedelmi helyzete javulna, ezzel egyidejűleg azonban a lakosság vásárlóerejét is szeretnék javítani. Előbbire nagy szükség lenne: a Bloomberg összeállítása szerint a francia gazdák harmada kevesebb mint 350 euró (alig több mint 100 ezer forint) jövedelemre tesz szert havonta, a szektorra jellemző éves átlagos 15 ezer eurós jövedelem is mélyen a francia átlag alatt mozog.

A háztartások csökkenő vásárlóereje pedig jól megmutatkozott az akciós Nutelláért vívott ádáz küzdelemben - most a jövedelmeket terhelő adók csökkentését tervezik, és rávennék a nagy cégeket, hogy profitjukat nagyobb arányban osszák meg a vásárlóikkal.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mire elég a kormány ingyenpénze a családoknak? Kiszámolták

Mire elég a kormány ingyenpénze a családoknak? Kiszámolták

Tizenegyszeres különbség van egy átlagos budapesti és egy salgótarjáni használt lakóingatlan ára között: előbbi 49,6, utóbbi 4,5 millió forintért kelt el az elmúlt másfél év átlagát tekintve. Hasonlóan nagy a szórás, ha azt vizsgáljuk, hogy mekkora részét fedezi a kiválasztott lakás- vagy lakóház árának a csok.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX35892.62+1.23%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?