Hirdetés

Baj van: idén is aranyárban lesz a kedvenc gyümölcsöd

2018. április 08., 09:28

Akkora rügykárok keletkeztek a gyümölcsösökben a fagy miatt, hogy szinte alig lesz termés.

Tavaszi fagykár érte a gyümölcsösöket.
MTI Fotó: Komka Péter
Tavaszi fagykár érte a gyümölcsösöket. MTI Fotó: Komka Péter

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács jelentése szerint akkora károkat okozott a tavaszi fagy a kajszibarackban, hogy idén alig 10-20 tonna gyümölcsre lehet számítani. A tanács gyümölcsfőbizottságának elnöke, Apáti Ferenc elmondása szerint néhány évvel ezelőtt a bő 40 ezer tonnát is elérte a termés, 2012-ben azonban alig 10 ezer tonna termett, mivel az akkori hideg tavasz szintén elvitte a termést.

Az idei március elejei lehűlés miatt a Budapest-Hódmezővásárhely vonaltól délre és nyugatra fekvő területeken a korai, júniusi érésű fajtáknál alacsony, a késői fajtáknál pedig közepes terméshozam várható. Ugyanakkor a Budapest-Hódmezővásárhely vonaltól északra és keletre nem keletkeztek károk, itt jó termést várnak a gazdák.

Hirdetés

Más gyümölcsöket is megtizedelt

A szakember rámutatott arra is, hogy az őszibaracknál is hasonló a helyzet, de itt valamivel jobbak a kilátások. Apáti Ferenc szerint egy jó évben nagyjából 60 ezer tonna őszibarack terem, idén ennek várhatóan a fele, 15-30 ezer tonna várható majd. A márciusi fagyok ugyanakkor nem okoztak érdemi rügykárt az almánál és körténél, amelyek akár nagyon jó termést is hozhatnak.

A meggy, a cseresznye és a szilva korai fajtáinál 10-40 százalék közötti rügykárt mértek, de a virágrügyek maradék 60-90 százaléka még elegendő lehet egy teljes terméshez is, ha a következő hetekben, a virágzás és terméskötődés alatt kedvezően alakul az időjárás. A szakértő megjegyezte, hogy a téli és kora tavaszi bőséges csapadék-ellátottság a gyümölcsültetvényekben érdemi kárt nem okozott, sőt, a talaj vízkészletének feltöltődése miatt még előnyös is.

A tavalyi fagykárokról itt írtunk bővebben. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Ezúttal Mikulás zacskókkal érkezett a pénz a médiakirályhoz

Ezúttal Mikulás zacskókkal érkezett a pénz a médiakirályhoz

Egyedüli induló volt az eljáráson az Antenna Hungária, így ő nyerte el a jogot, hogy kicsit területén kívüli munkát elnyerve, megrendezhesse a NISZ Zrt. Mikulás és évzáró dolgozói ünnepségét. A cég azonban nem volt szakavatott segítség nélkül, lényegében minden munkát kiszervezett alvállalkozónak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX45781.35-0.02%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?