Hirdetés
Hirdetés

Itt az oroszok válaszcsapása: embargót vetettek ki az élelmiszerekre

2014. augusztus 07., 12:21

Oroszország bejelentette: az ellene szankciókat alkalmazó országok mezőgazdasági termékeinek importjára tilalmat rendel el.

A stop nem csak a húsokra, gyümölcs- és zöldségtermékekre, hanem a tejtermékek behozatalára is vonatkozik az EU-ból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Az intézkedés egy évre szól.

De mennyire?

Hirdetés

Szakértők szerint az orosz embargó kölcsönösen fájdalmas lesz. Az EU többmilliárd eurós oroszországi gyümölcs- és zöldségexporttól esik el - mutatott rá Szergej Szutrin, a Szentpétervári Egyetem közgazdász kutatója, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok pedig a marhahús- és baromfiexportjáról lesz kénytelen lemondani. Dimitrij Polevoj gazdasági elemző szerint az importtilalom sokkterápiaként éri majd az orosz élelmiszeripart. "A tilalom a mezőgazdasági importunk tíz százalékát érinti, amit most a lehető leghamarabb pótolni kell" - hangsúlyozta.

Egy másik nézőpont

Az orosz média azonban új lehetőségeket is felismerni vél az importtilalomban. "Az embargó végre megadja az élelmiszeriparnak a fejlődéshez szükséges lökést" - írta a Vedomoszty napilap.

Görögország már most jelezte: elveszíti idei orosz gyümölcsexportját és emiatt kártérítésre tart igényt az Európai Uniótól.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Advertisement

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX40179.84+0.7%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?