- A bazsalikom szó a baszileosz azaz király szóból ered.
- A növény eredetileg Indiából származik. Az első európai írásos említés az 1100-as évekből való.
- A bazsalikom az ajakosok (vagy más néven árvacsalánfélék) családjába tartozik sok más fűszernövényhez hasonlóan, mint például a menta, kakukkfű vagy a zsálya.
- Ugyan nálunk a bazsalikom lágyszárú, egynyáriként viselkedő növény, melegebb éghajlatú országokban több éven keresztül is díszeleg. Szára valamelyest elfásodik, megjelenése pedig bokorszerű lesz.
- A 1000 darab bazsalikommag mindössze 1 gramm.
- A vízgőzdesztillációs lepárlással friss növényből előállított illóolaját nemcsak az élelmiszeriparban, de az illatszergyártásban és gyógyászatban is felhasználják.
- A szárított levelek étvágyjavító, emésztést elősegítő és szélhajtó hatásúak.
- A bazsalikom illóolajának egyik jellegzetes összetevője az eugenol, mely a szegfűszeg illóolajának fő komponense.
- A friss bazsalikom az illóolajon kívül tartalmaz még jelentős mennyiségű K, A és C vitamint is.
- Léteznek dísznövényként regisztrált fajták is, mint pl. a magyar nemesítésű ’Bíborfelhő’, ’Zöldgömb’ és ’Bíborgömb’, melyek szép, színes lombjukkal és virágaikkal díszítenek (ezek is ehetőek, de kevésbé aromásak.)