3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a NAV-nál költségvetési csalás feltételezett elkövetésének gyanújával, a One Euro Market Kft.-nél tapasztalt kereskedelmi gyakorlat miatt.

Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint a szóban forgó termék, a One Euro Market Kft. budapesti és vidéki boltjaiban kapható és a cég akciós újságjának címlapján is szereplő Szlovákiából származó 1,5 százalékos zsírtartalmú ultrapasztőrözött (UHT) tej. A tej fogyasztói ára csupán literenként 145 forint.

Hogy lehet ennyire olcsó?

Ez utóbbi tény pedig felveti annak lehetőségét, hogy az előállítás vagy a kereskedelmi forgalmazás során valamely gazdasági szereplő nem fizette meg az általános forgalmi adót (áfa). A nyers tej ára ugyanis Magyarországon és Szlovákiában is gyakorlatilag azonos, 102-103 forint literenként. Így a One Euro Market Kft. üzleteiben literenként 145 forintért kapható UHT-tej fogyasztói ára irreálisan alacsony. A tej átadási ára ugyanis magasabb a fogyasztói árnál a Tej Terméktanács számításai szerint.

Mi ennyiért találtunk

Augusztusi árkosár felmérésünknél is az Auchan, Tesco és Interspár egy-egy üzletét jártuk be. Mindhárom helyen 169 forintért adták a legolcsóbb tejet. Az Auchanban a Tuti tipp márkájú tej a legolcsóbb, ami ugyan lengyelnek tűnik a feliratok alapján, de magyar, akárcsak a Tesco Farmer és az Intersparban a Riska teje.

Az elmúlt évben a magyar kiskereskedelmi forgalomban piacra került - tisztességesen, szakmailag helyesen, az adót megfizetve, élelmiszerbiztonságilag szabályosan készült - 1,5 százalékos zsírtartalmú (import vagy hazai) UHT-tejek fogyasztói ára jellemzően literenként 165-169 forint fölött kezdődött. Ez vonatkozik ugyanezen gyártó - máshol kapható - ugyanilyen márkájú tejtermékére is.

Az alapanyag (nyerstej) ár különbsége sem indokolja ezt a fogyasztói árat, mivel az EU Bizottság által közzétett hivatalos nyerstejárak sem különböznek Magyarországon és Szlovákiában. A tejek pedig gyakorlatilag teljesen azonos feldolgozói technológiával készülnek. A terméktanács, illetve tagvállalatainak saját felmérései alapján Szlovákiában ugyanezen tej, illetve más 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT-tejek fogyasztói ára is jóval magasabb, mint a terméktanács bejelentésének tárgyát képező terméké - mondta az ügyvezető igazgató.

Mire a feljelentés?

Harcz Zoltán hozzátette: a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács azért tette a bejelentését az ügyben, mivel elkötelezett a magyar tejágazat fejlődése, a magyar tejpiaci szereplők eredményes működése, a tejtermelésből és tejfeldolgozásból élő valamennyi gazdálkodó, munkavállaló és a fogyasztók érdekeinek védelme iránt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Fellélegezhetnek az ukránok? Hazamennek a tüntető gazdák
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 10:56
Nem kaptak további engedélyt, így befejeződik a lengyel gazdák blokádja.
Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG