<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az OTP Bank legalább 40 százalékra kívánja növelni piaci részesedését középtávon az agrárfinanszírozásban - jelentette ki Csányi Sándor.
Aa ágazatnak évente nagyjából ezer milliárd a finanszírozási igénye, ahogy arról a Privátbankár beszámolt. AZ OTP ennek a 40 százalékát vinné el.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) megkötött együttműködési megállapodás aláírása előtt emlékeztetett: tavaly a bankszektor mezőgazdaságba kihelyezett hiteleinek állománya csökkent, az OTP-é viszont 15 százalékkal emelkedett. Benedek Fülöp ügyvezető igazgató szerint ez mintegy 13 százalékos részesedést jelent a banknak az ágazat finanszírozásában.

Csányi Sándor kiemelte: az OTP több évtizedes hagyományokkal rendelkezik a mezőgazdasági termelők finanszírozásában, de még mindig nem használta ki az e területen rendelkezésére álló lehetőségeket, és nem foglalta el azt a helyet, ami megilletné.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke hangsúlyozta: számukra azért fontos a megállapodás az OTP Bankkal, mivel a két szervezet a továbbiakban egymás munkáját segítve, együtt kíván munkálkodni az agrárgazdaság fejlesztése érdekében.

Készül az kamarai kártya

A tájékoztatón elmondták: elkészült a terv a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kártyájára, amely a tag nevén kívül a kamarai nyilvántartási számát tartalmazza majd és különböző kedvezmények igénybevételére jogosít. A többi között erről írt alá megállapodást az NAK az OTP-vel.

A megállapodás szerint az OTP vállalja a kamarai kártya előállítását, amelyhez különféle felhasználható kedvezményeket is társít. A tagok számára pénzben is mérhető előnyökkel jár például, hogy az agrár- és vidékfejlesztési támogatások esetében az OTP gyorsított eljárásban nyújt támogatás-megelőlegezési, forgóeszköz, folyószámla valamint beruházási- illetve fejlesztési hiteleket. A NAK pedig lehetőséget ad a banknak az agrár- és élelmiszer-gazdaság helyzetéről készítendő elemzések összeállításakor szakmai álláspontjának az ismertetésére, igény esetén a pénzügyi finanszírozási feltételekre vonatkozó tanulmányokat is együtt készítik el.

A két szervezet közös célja a magyar agráriumban rejlő kiemelkedő termelési potenciál kihasználása, a tisztességes üzleti magatartás erősítése, a legális, értékteremtő és a közterheket megfizető vállalkozások tevékenységének előmozdítása, érdekeik megfelelő szintű képviselete.

Együttműködnek a különböző programok kidolgozásában

Az agráriumban működő vállalkozások jövedelmezőségének alakulásában meghatározó szerepe van az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának. Az együttműködés keretében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lehetőséget biztosít az OTP Bank számára, hogy szakmai tapasztalatival segítse a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát a 2014-2020-as EU költségvetési periódus időszakára vonatkozó, az agráriumot, a vidékfejlesztést érintő stratégiák és operatív programok kidolgozásának előkészítésében.

Mindemellett mindkét fél fontosnak tartja a főként fejlesztési célú beruházások sikeres megvalósítása érdekében a projektek magas szintű szakmai és pénzügyi előkészítését, és ennek érdekében kölcsönösen egyeztetnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által felállítandó gazdatámogató és szolgáltató rendszer kialakításával és működtetésével kapcsolatban - írta közleményében az agrárkamara.

További kedvezményeket is adnának a gazdáknak

„A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célja az, hogy a befizetett tagdíjnál nagyobb értékű szolgáltatást nyújtson. A kamarai kártyát is kibocsátó OTP az első számú stratégiai partner ebben, de más cégekkel is tárgyalunk a további kedvezményekről, így a tervek szerint olcsóbban juthatnak majd üzemanyaghoz, telefonáláshoz, és különféle számukra nélkülözhetetlen termékekhez a tagjaink”- közölte Győrffy Balázs.

Mindkét fél egyetért abban, hogy az agrárium a nemzetgazdaság fontos tényezője, amelyben kiemelkedő gazdasági növekedést ösztönző potenciál rejlik. Ezért növelni kell annak versenyképességét, valamint a vidék megtartó erejét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár 10 milliárdot ad a kormány a startupoknak
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 10:50
A programban részt vevő vállalkozások 300 millió és másfél milliárd forint közötti befektetést kaphatnak.
Agrár Észhez tért az olaj, megugrott a Mol
Privátbankár.hu | 2021. július 21. 18:21
Jelentősen erősödött a nemzetközi tőzsdéken az olaj jegyzése, ennek köszönhetően a Mol árfolyama is emelkedett. Mindezt táplálta az a hír is, hogy végre eladhatja a horvát leányvállalatát.
Agrár Megirigyelte a kormány a titkolózó magánbefektetőket
Csabai Károly | 2021. július 17. 11:57
A több mint 140 milliárd forint értékben létrehozandó Termőföld Magántőkealapba mintegy 100 milliárd forintos állami pénz megy. A magántőkealapok idehaza a 2010-es évek közepétől szaporodnak gombamódra, mivel egyre többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy az e konstrukciókba fektetőknek nem kell felfedniük a kilétüket.
Agrár Béremelésért járulékcsökkentés - újabb megállapodás jöhet
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 08:18
Béremelésért cserébe járulékcsökkentés, Varga Miháy szerint a kormány ezt ajánlaná a vállalkozóknak. A pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy egy újabb, több éves megállapodás előkészítése van folyamatban.
Agrár Kósa Lajos mégsem tudta megmenteni a Csíki Sört
Csabai Károly | 2021. július 8. 05:37
Bár a Fidesz alelnökének javaslatára tavaly nyáron a parlamenten átvert törvénymódosítás célja az volt, hogy a nagy sörgyártók mellett a kisebb főzdék nagyobb teret nyerjenek, a Csíki Sör még a 2019-esnél is nagyobb veszteséggel zárta a 2020-as évet. Ami a hotelek, vendéglátóhelyek pandémia miatti több hónapos bezárása okán akár logikusnak is tűnhetne, ha nem ért volna el ugyanilyen piaci körülmények között nyereséget Matolcsy György két unokatestvérének Pécsi Sörfőzdéje.
Agrár Pénzmosás a Vatikánban: egy érsek is a vádlottak között
MTI | 2021. július 3. 15:03
Vádat emeltek a Vatikánban egy olasz érsek és kilenc másik személy ellen többek között sikkasztás, csalás, pénzmosás, zsarolás és hivatali visszaélés miatt - közölte a Szentszék szombaton.
Agrár A kínai sertéspiac a zöldség- és gyümölcsárakra is hat
PR | 2021. július 2. 16:39
Az afrikai sertéspestis és a világjárvány megmutatta, hogy az élelmiszerpiacon is egyre inkább a globális trendek érvényesülnek. A világ figyelme Kínára szegeződik, az ottani változások hatásai Magyarországon is érezhetőek, és nem csak a sertéshús árában.
Agrár Éllovas Magyarország szarvasgomba-exportban
MTI | 2021. június 26. 12:55
Magyarország a kontinens legnagyobb szarvasgomba-exportőrei közé tartozik a folyamatos keresletnek köszönhetően - mondta az agrárminiszter szombaton Jászszentandráson, a magyar szarvasgomba-termesztés napjának megnyitóján.
Agrár Ne keresse a piacon az őszibarackot, elvitte a fagy
Privátbankár.hu | 2021. június 25. 13:05
Az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack terem az idén, miután a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken.
Agrár Hatalmas hűtőraktárat nyitott Biatorbágyon az ALDI, Pécsett is terjeszkedik
Privátbankár.hu | 2021. június 24. 16:19
Hatmilliárd forintért hűtőraktárat épített az ALDI a biatorbágyi logisztikai központja mellett, a diszkont lánc további négymilliárd forintot költ a boltok hűtőkapacitásának növelésére. Emellett Pécsett bővíti európai szolgáltató központját.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos