<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az OTP Bank legalább 40 százalékra kívánja növelni piaci részesedését középtávon az agrárfinanszírozásban - jelentette ki Csányi Sándor.
Aa ágazatnak évente nagyjából ezer milliárd a finanszírozási igénye, ahogy arról a Privátbankár beszámolt. AZ OTP ennek a 40 százalékát vinné el.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) megkötött együttműködési megállapodás aláírása előtt emlékeztetett: tavaly a bankszektor mezőgazdaságba kihelyezett hiteleinek állománya csökkent, az OTP-é viszont 15 százalékkal emelkedett. Benedek Fülöp ügyvezető igazgató szerint ez mintegy 13 százalékos részesedést jelent a banknak az ágazat finanszírozásában.

Csányi Sándor kiemelte: az OTP több évtizedes hagyományokkal rendelkezik a mezőgazdasági termelők finanszírozásában, de még mindig nem használta ki az e területen rendelkezésére álló lehetőségeket, és nem foglalta el azt a helyet, ami megilletné.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke hangsúlyozta: számukra azért fontos a megállapodás az OTP Bankkal, mivel a két szervezet a továbbiakban egymás munkáját segítve, együtt kíván munkálkodni az agrárgazdaság fejlesztése érdekében.

Készül az kamarai kártya

A tájékoztatón elmondták: elkészült a terv a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kártyájára, amely a tag nevén kívül a kamarai nyilvántartási számát tartalmazza majd és különböző kedvezmények igénybevételére jogosít. A többi között erről írt alá megállapodást az NAK az OTP-vel.

A megállapodás szerint az OTP vállalja a kamarai kártya előállítását, amelyhez különféle felhasználható kedvezményeket is társít. A tagok számára pénzben is mérhető előnyökkel jár például, hogy az agrár- és vidékfejlesztési támogatások esetében az OTP gyorsított eljárásban nyújt támogatás-megelőlegezési, forgóeszköz, folyószámla valamint beruházási- illetve fejlesztési hiteleket. A NAK pedig lehetőséget ad a banknak az agrár- és élelmiszer-gazdaság helyzetéről készítendő elemzések összeállításakor szakmai álláspontjának az ismertetésére, igény esetén a pénzügyi finanszírozási feltételekre vonatkozó tanulmányokat is együtt készítik el.

A két szervezet közös célja a magyar agráriumban rejlő kiemelkedő termelési potenciál kihasználása, a tisztességes üzleti magatartás erősítése, a legális, értékteremtő és a közterheket megfizető vállalkozások tevékenységének előmozdítása, érdekeik megfelelő szintű képviselete.

Együttműködnek a különböző programok kidolgozásában

Az agráriumban működő vállalkozások jövedelmezőségének alakulásában meghatározó szerepe van az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának. Az együttműködés keretében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lehetőséget biztosít az OTP Bank számára, hogy szakmai tapasztalatival segítse a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát a 2014-2020-as EU költségvetési periódus időszakára vonatkozó, az agráriumot, a vidékfejlesztést érintő stratégiák és operatív programok kidolgozásának előkészítésében.

Mindemellett mindkét fél fontosnak tartja a főként fejlesztési célú beruházások sikeres megvalósítása érdekében a projektek magas szintű szakmai és pénzügyi előkészítését, és ennek érdekében kölcsönösen egyeztetnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által felállítandó gazdatámogató és szolgáltató rendszer kialakításával és működtetésével kapcsolatban - írta közleményében az agrárkamara.

További kedvezményeket is adnának a gazdáknak

„A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célja az, hogy a befizetett tagdíjnál nagyobb értékű szolgáltatást nyújtson. A kamarai kártyát is kibocsátó OTP az első számú stratégiai partner ebben, de más cégekkel is tárgyalunk a további kedvezményekről, így a tervek szerint olcsóbban juthatnak majd üzemanyaghoz, telefonáláshoz, és különféle számukra nélkülözhetetlen termékekhez a tagjaink”- közölte Győrffy Balázs.

Mindkét fél egyetért abban, hogy az agrárium a nemzetgazdaság fontos tényezője, amelyben kiemelkedő gazdasági növekedést ösztönző potenciál rejlik. Ezért növelni kell annak versenyképességét, valamint a vidék megtartó erejét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Válság: sürgős segítség kell a sertéstartóknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 10:01
A válságalap megnyitásához a tanács döntésén kívül az Európai Parlament jóváhagyására is szükség lenne.
Agrár Nagy a baj. Az angolok hatoda alig jut élelmiszerhez
MTI | 2021. október 9. 09:05
A brit felnőtt lakosság hatodával fordult elő az elmúlt hetekben, hogy az ellátási hiányok miatt nem tudott alapvető élelmiszereket vásárolni.
Agrár Orbán Viktor: nem lehet hitelből emelni a béreket
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 08:49
A szokásos pénteki interjú egyik központi témája volt a bérek emelése. Orbán Viktor ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy számos területen sikerült előrelépni, köszönhetően a jó gazdasági teljesítménynek. Bár vannak jogos igények a miniszterelnök szerint, ugyanakkor felelőtlenség lenne, ha hitelből emelnének béreket.
Agrár Kritikus helyzet a műtrágyapiacon: a Nitrogénművek Zrt. is támogatja a felhívást
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 18:23
A Nitrogénművek is támogatja az Európai Műtrágyagyártók Szövetségének azt a felhívását, mellyel az Európai Bizottsághoz és a tagállamok hatóságaihoz fordulnak a műtrágyapiacon kialakult kritikus állapot azonnali kezelésével kapcsolatban.
Agrár Műtrágya-botrány: reagált az orosz gyártó
Szakonyi Péter | 2021. október 7. 16:07
Több mint 10 milliárd forintos kárt okozhatott a gazdáknak és bankoknak egy műtrágyakereskedő cég - írtuk meg egy hónappal ezelőtt. A Keleti Agrár Kft. egy oroszországi központú vállalkozás, a PhosAgro termékeit értékesítette - jelentős árkedvezménnyel. De árut nem szállítottak, csak a pénzt vették fel. A botrány tovább folytatódik.
Agrár Jelentős a Magyar Bankholding szerepe az agráriumban
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 14:37
A Magyar Bankholding tagbankjai, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank összesen közel 500 milliárd forintnyi hitel- és lízingállománnyal rendelkeznek az agrárszektorban, ami együttesen több mint 25 százalékos piaci részesedést jelent.
Agrár Búcsút inthetünk az olcsó gyümölcsöknek
Privátbankár.hu | 2021. október 5. 10:13
Korszakhatáron a gyümölcstermesztés: az éghajlatváltozás máris mutatkozó kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben.
Agrár Töretlenül nő a villamosenergia fogyasztás
MTI | 2021. szeptember 17. 10:34
Ötéves csúcsra emelkedett júliusban a hazai bruttó villamosenergia-fogyasztás, 7,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban; a rendszerterhelés maximuma több napon is megdöntötte a nyári csúcsértékeket - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken.
Agrár Kész, vége! Kivonul Magyarországról a horvát Mlinar pékséghálózat
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 11. 12:20
Hamarosan az összes magyar egységét bezárja és kivonul erről a piacról a horvát Mlinar pékséghálózat. Más országokban viszont folytatja.
Agrár Kicsinálta az időjárás a francia bort
MTI | 2021. szeptember 7. 11:25
Idén 29 százalékkal lehet kisebb a megtermelt bormennyiség a tavalyinál.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos