3p
Finisbe fordul a támogatott agrárbiztosítások megkötése: még egy hétig lehet szerződni a termelőknek. A piaci szereplők kismértékű bővülésre és a díjak stagnálására számítanak.

Még egy hétig köthetnek a gazdák díjtámogatott biztosítást – hívja fel a figyelmet a biztosítási terület egyik legnagyobb szereplője, a Generali Biztosító. (A társaság mellet számottevő portfólióval a Groupama és az Allianz van komoly súllyal a piacon.)

Magyarországon a nagyságrendileg 4,3 millió hektáros termőterületnek csupán 40 százaléka védett biztosítással, pedig éves szinten 130 milliárdos természeti kár éri a gazdákat. A mezőgazdaságban elsősorban a jégverés, a nagyobb viharok és tüzek, az aszály, villámcsapás, a fagyok, kőomlás és földcsuszamlás okoztak kárt főként a kukorica-, a repce-, a napraforgó-, a dinnye-, a paprika- és paradicsomtermésben. A biztosítási védettség fejlesztését (és az állami kárenyhítés visszaszorítását) megcélozva 2 évvel ezelőtt vezetették be a piacra a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások rendszerét.

Azt, hogy van még hova fejlődni, jól mutatja, hogy miközben természeti károkra a Gererali tavaly 6 milliárd forint kárt fizetett ki ügyfeleinek, a támogatott mezőgazdasági biztosítás keretében mindössze 350 millió forintos kárkifizetés történt. Az Allianzhoz – miként azt korábban a Napi Gazdaságban nyilatkozták - közel kétezer kárbejelentés érkezett a szerződésekkel kapcsolatban, a kárkifizetések összege meghaladta a 900 millió forintot.

Persze, van ok az örömre is, hiszen 2012-ről 2013-ra több, mint duplájára, 600-ról, több, mint 1300-ra nőtt a társaságnál megkötött támogatott agrárbiztosítások száma. Sajtóhírek szerint az Allianznál tavaly 2200 szerződést kezeltek tavaly, míg a Groupama ezer közeli szerződésről számolt be az elmúlt év kapcsán. A támogatás mértéke a támogatott konstrukciójú biztosítási szerződések díjának 65 százaléka. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) mintegy 1,5 milliárd forint mezőgazdasági biztosítási díjtámogatást fizetett a tavalyi év után.

Tavaly a támogatási keret 90 százalékát már kihasználták a gazdálkodók, s van remény arra, hogy idén a biztosítókkal szerződők az idén a teljes keretet lekötik. Hajas Gábor, a Generali Biztosító vagyonbiztosítási igazgatója szerint a biztosítást alacsonyabb éves díj mellett is érdemes igénybe venni, mert a biztosított termelők kétszer akkora kárenyhítő juttatásra jogosultak, mint akik nem rendelkeznek mezőgazdasági biztosítással. Egy alig több mint 2000 forintos hektáronkénti éves díj is fedezetet biztosít a természeti károkra, amelyek akár 30-50 százalékos terméshozam veszteséget is okozhatnak – csak tavaly 3 gazdálkodó számára fizetett tízmillió forintot meghaladó kártérítést a Generali.

A biztosítók – így a Generali is - a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások mellett olyan kiegészítő biztosítási lehetőségeket kínál, melyekkel még szélesebb körű védettséget kaphatnak a gazdák. A társaság biztosítása például térít tűz vagy földcsuszamlás helyreállítására is, de a termék kiterjeszthető a mezőgazdasági és állattartói tevékenységre, a munkáltatói felelősségére, a környezetszennyezéssel és a mezőgazdasági vegyszerek használatával okozott károkra és bővült a fedezet alá vonható növények köre is. Az évnek nekifutó biztosítók szerint a támogatott konstrukciók díjai nem növekedtek, a társaságok a kedvező díj/kár tapasztalatok mellett mindezt azzal indokolták, hogy így komolyabb versenyre lehet majd számítani a kiegészítő biztosítások piacán.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Éhségsztrájk kezdődött a varsói parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 16:44
Éhségsztrájkba kezdett hétfőn a varsói szejm székházában a gazdák egy csoportja, amely már négy napja ülősztrájkot folytatott a helyszínen - közölte a lengyel média a szejmben tartott hétfői sajtóértekezletről beszámolva, amelyen az Orka nevű földművestársaság öt tagja szólalt fel.
Agrár Beintettek az Uniónak Georgiában, gumilövedékek is repültek
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 06:57
Elfogadták az orosz mintára készült törvényt, ez sokaknak nem tetszett.
Agrár Fellélegezhetnek az ukránok? Hazamennek a tüntető gazdák
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 10:56
Nem kaptak további engedélyt, így befejeződik a lengyel gazdák blokádja.
Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG