A Privátbankár legfrissebb adatai alapján a nagyobb fővárosi csarnokokban 1200 és 1500 forint között változnak a sertéshúsárak. Adataink - a PiacOnline segítségével - hetente kétszer frissülnek. Részletek >> |
Egy év alatt fejenként három kilogrammal (ez havi 25 deka, vagyis nagyjából két nagy szelet rántott húsnak felel meg - a szerk.) kellene nőnie a sertéshús fogyasztásának Magyarországon, ennek érdekében fogyasztást ösztönző kampány indul - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
Fazekas Sándor a fővárosi Laci Pecsenye étteremben elmondta: most évente egy ember mintegy 25 kilogramm sertéshúst fogyaszt. Ez a mennyiség a múlt század kilencvenes éveiben még háromszor ekkora volt - tette hozzá.
A marketingakció része a szaktárca sertésstratégiai programjának. Ennek az ágazati tervnek a végrehajtását már megkezdte a minisztérium.
A stratégia része a genetikai állomány javítása mellett a piacra jutási feltételek könnyítésén túl, a minőségi magyar sertéshúst jelölő védjegy kidolgozásáig számos intézkedés, amely a magyar sertéságazat helyzetét hivatott javítani - emlékeztetett a miniszter.
Meglehet a hatmillió disznó
A stratégia céljai között szerepel a feldolgozó kapacitások fejlesztése, a feketegazdasági tevékenység visszaszorítása - húzta alá Fazekas Sándor. Ágazati szempontból jelentős intézkedésnek nevezte az élő és a hasított félsertés általános forgalmi adójának 5 százalékra mérséklését, amely január 1-jétől hatályos. Az intézkedéstől a szaktárca azt várja, hogy munkahelyek maradnak meg az ágazatban, emellett nő a magyar sertéshús fogyasztása és az árak is mérséklődnek.
Az MTI kérdésére Fazekas Sándor reális célnak tartotta, hogy a sertésstratégia intézkedéseinek együttes hatására Magyarországon a mostani 3 millió körüli sertésszám 2020-ig, a 2014-ben induló új uniós költségvetési időszak végéig megduplázódik. Közölte, hogy a magyar sertéshús népszerűsítésére hat hónap alatt mintegy 230 millió forintot költenek.
Takács Lajos, a Laci Pecsenye étterem konyhafőnöke szerint a magyar emberek figyelmét újra fel kell hívni a sertéshús-fogyasztásra. Ízletesen elkészítve a sertéshús felhasználásával készült ételek ismét nagyon népszerűek lehetnek - emelte ki. Rámutatott, hogy a mangalica húsa nemcsak bel-, hanem külföldön is nagy siker az utóbbi időszakban, és ez jelentős eredmény egy olyan időszakban, amikor a világban nem trendi a sertéshús fogyasztása.