2p

A sok cuki állatos videó, a kutya- és macskapszichológiai, illetve állatorvosi tévésorozatok megtették a hatásukat. Az európaiak kiterjesztenék jóléti társadalmukat az állatokra is.

A kontinens vásárlóinak 84 százaléka fontosnak tartja a farmokon nevelt állatok jólétének védelmét saját országában – derül ki Eurobarometer friss, "Attitudes of Europeans towards animal welfare" című uniós felméréséből

Többségben vannak azok is, akik nagyon fontosnak tartják az állatvédelem erősítését. Arányuk a felmérésben megkérdezettek 52 százaléka. A válaszadók 39 százaléka tartja „valamennyire fontosnak” az állatok jólétének javítását. Csupán egy százalék azok aránya, akik egyáltalán nem tartják ez fontosnak. Az állatjólét híveinek aránya Luxemburgban és Svédországban a legnagyobb, 98-98 százalék, Finnországban 97 százalék. Az utolsó helyeken Románia, Bulgária és Szlovákia áll 76, illetve 82-82 százalékkal. Magyarország a középmezőnyben van 90 százalékkal. 

A kutatás válaszadóinak 83 százaléka egyetért azzal, hogy korlátozni kell az állatok utaztatását, ami  mérhetetlen kényelmetlenséget okoz nekik. Az európaiak 90 százaléka úgy véli, hogy etikai szabályokat kell érvényesíteni az állatok tartására és nevelésére vonatkozóan. Majdnem háromnegyedük, 74 százalékuk azzal is egyetért, hogy erőteljesebb eszközökkel kell védeni a házi kedvencek, elsősorban a kutyák és a macskák jólétét - mutatja be az eredményeket a European Supermarket Magazine.

Az állatok jólétének megítéléséről készült uniós kutatás. Fotó: Eurobarometer / Európai Bizottság
Az állatok jólétének megítéléséről készült uniós kutatás. Fotó: Eurobarometer / Európai Bizottság

Az EU 2012-ben fogadott el állatjóléti stratégiát, amely számos tennivalót határozott meg. Ezek végrehajtása erősítette az állatok életminőségének védelmét az unióban az elmúlt években. A szigorítások közé tartozik a megszokott tyúkketrecek használatának tilalma és az állatok utaztatási feltételeinek javítása. Ennek a tervnek a felülvizsgálata azonban azt találta, hogy sok területen messze vannak még az optimálistól az elért eredmények. Ezért az Európai Bizottság további lépéseket javasol, amelyet a Farm To Fork Strategy programba foglaltak. Ezt az év végéig fogadhatják el az unió döntéshozó testületei. A terv kiterjesztené és harmonizálná a tagállamok állatjóléti rendszereit a legfrissebb tudományos eredmények és mindennapi elvárások alapján. Emellett a szabályok érvényesítésének lehetőségét is javítanák.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
Agrár Újabb adóterhet kaphatunk a nyakunkba
Szirmai S. Péter | 2024. január 31. 05:43
Az EU-illetékesek már komolyan tárgyalnak arról, hogy az European Green Deal és a fenntarthatósági stratégia következő állomásaként 2025-30 között bevezetik a 15 százalékos húsadót.
Agrár Megérkezett az áruházak polcaira az emberbarát édesség
Buksza blog | 2024. január 25. 15:29
Az édességekben használt kakaó alapanyagát termelő farmerek gyakran alig részesednek az óriási haszonból, amit az ezeket gyártó multik tesznek zsebre. Ők kaptak végre egy jó hírt.
Agrár Még nem lépték át Bukarest határát a mérges román gazdák
Privátbankár.hu | 2024. január 21. 12:58
Továbbra is Bukaresten kívül tüntetnek a mezőgazdasági termelők és fuvarozók, mivel a főpolgármester által engedélyezett, a parlament előtti téren tartandó háromnapos demonstrációt egy politikai párt hirdette meg, amelytől el akarnak határolódni - jelentette be a Bukarest egyik bejáratánál, Afumati térségében demonstrálók választott szószólója, Andrus Danut vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG