Agrárium
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában 
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index 
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Makro / Külgazdaság Európai gazdatüntetések – tűzoltás és hosszú távú kihívások 
Káncz Csaba | 2024. február 5. 09:31
Az európai politikai elitek kapkodnak a tüntető gazdákat látva, mindössze 4 hónappal az európai parlamenti választások előtt. De akarnak-e a gazdák a Zöld átmenet partnerei lenni? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: „Brüsszel a háború lázában ég” 
Dobos Zoltán | 2024. február 2. 09:21
Az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi segítség mellett az Európa-szerte tiltakozó gazdák ügye és a hétközi ukrán–magyar külügyminiszteri találkozó is szóba került a magyar miniszterelnök péntek reggeli rádióbeszélgetésében.
Agrár Újabb adóterhet kaphatunk a nyakunkba 
Szirmai S. Péter | 2024. január 31. 05:43
Az EU-illetékesek már komolyan tárgyalnak arról, hogy az European Green Deal és a fenntarthatósági stratégia következő állomásaként 2025-30 között bevezetik a 15 százalékos húsadót.
Agrár Senki nem akar többet 46 százalékos élelmiszer-inflációt! Klasszis podcast 
Csabai Károly | 2023. december 14. 15:05
Ha valamiben, alighanem ebben konszenzus van kis hazánkban. A magas élelmszerárak okairól, a kilátásokról beszélgetett főszerkesztőnk, Csabai Károly az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatójával, Hollósi Dáviddal. 
Agrár „Burgonyavész” alakult ki Európában az árak miatt 
Buksza blog | 2023. november 9. 13:20
Az alapvető élelmiszerek közül a burgonya óriási dráguláson ment keresztül az elmúlt időszakban.  
Agrár A vásárlók keblükre ölelik az állatokat a tehenektől a disznókig: mire elég a 90 százalékos magyar eredmény? 
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 26. 15:02
A sok cuki állatos videó, a kutya- és macskapszichológiai, illetve állatorvosi tévésorozatok megtették a hatásukat. Az európaiak kiterjesztenék jóléti társadalmukat az állatokra is.
Makro / Külgazdaság Rakéta a kaszálón: az eddigi legnagyobb katasztrófa sem törte meg az ukránokat 
Privátbankár.hu | 2023. október 10. 08:17
Nem törte meg az ukrán földművesek hitét a jövőben a háború egyik legnagyobb tragédiája, a kahovkai gát felrobbantását követő pusztítás, de a következmények újra és újra próbára teszik őket. 
Agrár Új riválist kaptak a borászok, eléggé meglepő helyről 
Buksza blog | 2023. augusztus 22. 12:33
Az Európa déli részét sújtó szárazság és a bortermelés szempontjából káros enyhe telek észak felé tolják a borszőlő termesztésére alkalmas terület határát. A svédek élnek az új lehetőséggel.
Makro / Külgazdaság A magyar föld nem eladó? Külföldi holdingoknak oszt rendkívüli kiváltságokat az Orbán-kormány - A hét videója 
Juhász Gábor - Székely Sarolta - Vég Márton | 2023. július 21. 18:34
Gyökeresen megváltozott az Orbán-kormány földpolitikája 10-12 év alatt: a magyar föld nem eladó szlogentől odáig jutott, hogy külföldi cégcsoportot nyilvánít példamutató mintagazdaságnak, ami rendkívüli kiváltságokkal jár. A nagy földesurak még nagyobbak lesznek? Milyen kiváltságról van szó és hogyan lehet bekerülni ebbe az elitklubba? Ezeket beszélte meg a héten Székely Sarolta felelős szerkesztő és Vég Márton újságíró.
Agrár A Penny sem akar lemaradni a Tescotól és az Alditól 
Privátbankár.hu | 2023. július 3. 10:47
A diszkontlánc is azt tűzte ki célul, hogy a szezon indulásakor már kizárólag hazai termelőktől származó dinnyét kínáljon vásárlóinak.
Agrár Termőföldet venni sokszor vissza nem térő alkalom - interjú 
Szirmai S. Péter | 2023. június 30. 05:42
Akár 60-70 százalékkal is nőhet az idén a földforgalom az állami földárverésekkel - állította lapunk kérdésére Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője. A jelenlegi piaci körülmények azonban a szakember szerint nem kedvezőek a termőföld adás-vételéhez. Sok termelő vagy gazdaság likviditása szűkös, és magasak a kamatok. Termőföldet venni viszont sokszor vissza nem térő alkalom.
Agrár Milliókat érintő dologra hívta fel a figyelmet az Aldi 
Privátbankár.hu | 2023. június 28. 12:16
Kezdődik a magyar dinnye szezonja a diszkontláncnál, közel 40 százalékos növekedésre számít a vállalat.
Agrár Már nem csak a földműveseké a világ! 
Szirmai S. Péter | 2023. június 27. 05:49
Az élelmiszer-ellátás biztonságára hivatkozva az agrártárca felpörgeti az állami földértékesítési programját, amelyben már nemcsak a gazdák licitálhatnak. Vajon az idén sok termelőnek veszteséges gazdálkodás is megdobja a földkínálatot?
Agrár Mi is megérezzük majd a Nova Kahovka-i gát pusztulásának következményeit 
Privátbankár.hu | 2023. június 13. 11:21
A pusztítás hatásai az egész világra kiterjednek.
Agrár Pánikban vannak az agrárgazdák - pedig van megoldás! 
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 12:45
Sok fejtörést okoz az e-permetezési napló.
Agrár Magyarország nem kér többet az olcsó ukrán gabonából 
Privátbankár.hu | 2023. április 16. 08:18
Rendkívül alacsony termelési költségekkel működik az ukrán mezőgazdaság, a vámmentességgel együtt ezzel a magyar gazdák képtelenek versenyezni.
Agrár Bízik az uniós forrásokban Csányi Sándor, jó évek jöhetnek az agráriumban 
Privátbankár.hu | 2023. március 1. 19:07
A recessziót várhatóan el tudjuk kerülni idén, jövőre pedig folytatódhat a gazdasági növekedés, míg a magyar agrárium a korábbinál is lendületesebben fejlődhet a következő években – hangzott el az OTP Agrár Gálán, a hitelintézet Vállalati és Agrár Igazgatóságának partnerrendezvényén. Az eseményen átadták az Agráriumért OTP Díjakat is.
Makro / Külgazdaság Megemelkedhet a gabona világpiaci ára a megállapodás orosz felrúgása miatt 
Privátbankár.hu | 2022. október 30. 18:50
Ismét megemelkedhetnek a gabonafélék tőzsdei árai, miután Oroszország közölte, kilép abból az egyezményből, mely folyosót biztosított az ilyen jellegű áruknak. A Kreml szerint lehetséges, hogy a szevasztopoli támaszpontot megtámadó drónt agrárterméket szállító vagy civil hajóról bocsátották fel. Eközben ukrán jelentések szerint Fehéroroszország már a lengyel határhoz egészen közel is orosz katonákat és fegyvereket helyez el. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig a NATO-t vádolja nukleáris fenyegetéssel, és Németországot nácizza. Ez történt az orosz–ukrán háborúban vasárnap.
Agrár Mentőövet dob a kormány az agárgazdáknak 
Privátbankár.hu | 2022. július 31. 10:58
Az aszályveszélyre tekintettel ötpontos intézkedési tervet dolgozott ki az operatív törzs.
Makro / Külgazdaság Mit gondol, hol isszák a legtöbb bort a világon? 
Elek Lenke | 2022. július 23. 17:23
A borok világa színültig tele van számokkal és statisztikákkal. Az Allt om Vin szaklap adataiból szemezget a Svenska Dagbladet, amikor közli a borfogyasztási statisztikákat.  Ez kedvelt téma azon olvasók körében is, akik ritkán koccintanak.
Agrár "Az ország kenyere biztosított" 
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 11:20
Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken, a száraz, meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított - közölte az Agrárminisztérium (AM) vezetője a tárca szombati közleménye szerint.
Agrár Globális sokkhatások karmaiban a magyar agrárium 
Jernei Gábor | 2022. április 20. 16:52
Megjelent a magyar mezőgazdaság évkönyve, az Agrárláz 2022.
Agrár Rettegésben tartott rovarok és gombák 
Jernei Gábor | 2022. április 12. 17:28
Új szereplőként jelent meg az agropiacon a Kwizda Garden.
Agrár Évekre megdobhatja az élelmiszerek árát a háború 
Privátbankár.hu | 2022. március 28. 10:10
Az ENSZ szerint 8-22 százalékkal nőhetnek tovább az amúgy is emelkedő élelmiszerárak, és még egy gyors béke sem biztos, hogy segítene ezen.
Agrár Ez lehet a magyar agrárium kitörési pontja 
Privátbankár.hu | 2021. december 9. 13:10
A jelenleginél legalább 25-30 százalékponttal nagyobb arányban kell feldolgozni a magyar agrártermékeket ahhoz, hogy az élelmiszer-gazdaság nemzetgazdasági súlya és nemzetközi versenyképessége jelentős mértékben erősödjön, és csökkenjenek az árak kilengéséből adódó termelői kockázatok.
Agrár Nem maradt átmenthető agrárvagyon a választásra 
Hollós János | 2021. augusztus 31. 05:15
Nem lehet vidékfejlesztési politikát építeni az agrárium népességmegtartó erejére, mert már nincs ilyen - reagált Lázár János volt miniszter interjújára lapunknak Raskó György agrárközgazdász, gazdálkodó, volt földművelésügyi minisztériumi államtitkár. Minden gépesítetté válik az ágazatban. Arról sem érdemes beszélni, hogy milyen ágazati vagyoncsomag lehet a 2022-es választás tétje, mert ez a kérdés 2017-ben lezárult. Az összkép azért nem ennyire tragikus a magyar mezőgazdaságban.
Makro / Külgazdaság Budapestország vagyunk Trianon óta - interjú Lázár Jánossal 
Baka F. Zoltán | 2021. április 14. 11:40
Nagyinterjú a kormánybiztossal a vidékkel szembeni adósságok törlesztéséről, a kiskereskedelmi multik megregulázásáról, Csányi Sándorról és Mészáros Lőrincről.
Agrár Sokkal több pénzt költ a kormány a vidék támogatására, mint eddig 
Baka F. Zoltán | 2021. január 12. 08:27
Itt a korszakváltó bejelentés, amit beharangoztunk.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit 
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Vállalat Kalandos múltú cég olvadt fel a Bászna-portfolióban 
Baka F. Zoltán | 2020. október 15. 06:07
Nincs már Méker Kft., tovább tisztul a Kósa családhoz közeli cégbirodalom.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél 
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár 25 milliárd forint támogatást adnak az agrár- és élelmiszeripari cégeknek 
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 09:23
Megjelentek a vállalkozások által igénybe vehető átmeneti támogatásokról szóló miniszteri rendeletek.
Agrár Dávid Tamás: alkalmazott volt, most megkerülhetetlen piaci szereplő 
Márkázott tartalom | 2020. május 22. 10:05
A konkurencia területi képviselőjeként kezdte, mára maga is piaci tényezővé vált céget igazgat. Dávid Tamás, a Keleti Agrár Kft. ügyvezetője útját a nulláról elért ugrásszerű sikerek, a folyamatos felfelé váltások, és végül a saját cég felfuttatása szegélyezik. A most is csupán 37 éves üzletember a műtrágyakereskedelemben elért pozíciójának stabilizálása mellett a mezőgazdasági tevékenységbe is belevágott – mégpedig nem is kicsiben. A konkurencia területi képviselőjeként kezdte, mára maga is piaci tényezővé vált céget igazgat. Dávid Tamás, a Keleti Agrár Kft. ügyvezetője útját a nulláról elért ugrásszerű sikerek, a folyamatos felfelé váltások, és végül a saját cég felfuttatása szegélyezik. A most is csupán 37 éves üzletember a műtrágyakereskedelemben elért pozíciójának stabilizálása mellett a mezőgazdasági tevékenységbe is belevágott – mégpedig nem is kicsiben.
Vállalat Jókora tagdíj-emelést kapnak karácsonyra a gazdák 
Székely Sarolta | 2019. december 18. 12:56
Egyedülálló karácsonyi ajándékot kaphatnak a magyar gazdák, egy agrárkamarai előterjesztés szerint alaposan átszabnák a tagdíjakra vonatkozó szabályokat. Ennek részeként a jelenlegi duplájára emelnék a díjakat a csütörtöki küldöttgyűlésen. Az ebből befolyó pluszbevételnek azonban nyoma sincs a jövő évi költségvetésben.
Pénzügyi szektor Hét régióban 58 agrárcentrumot nyit a Takarék Csoport 
Csabai Károly | 2019. szeptember 26. 15:23
Új termékeket és új kiszolgálási modellt is bevezetnek, hogy minél hatékonyabban segítsék a hazai agrárium növekedését és versenyképességét.
Vállalat Mennyire aranytojást tojó tyúk Mészáros Lőrincék csabai agrárcége? 
Valkai Nikoletta | 2019. május 29. 15:50
2017-hez képest növekvő árbevétellel, csökkenő adózott eredménnyel és újfent szerény osztalékkal zárta a tavalyi évet a Opus Global tulajdonában álló békéscsabai Csabatáj Zrt. Mészáros Lőrincék agrárvállalkozásnál úgy tűnik, jó dolgozónak lenni: több tízezer forinttal ugrottak meg a fizetések egyetlen év alatt.
Agrár Rengeteg pénzt venne el az EU Magyarországtól  
Privátbankár.hu | 2018. június 19. 07:37
Rosszul járnak a gazdák a következő pénzügyi ciklusban.
Agrár A földre küldené a fiatalokat az új miniszter  
Privátbankár.hu | 2018. május 16. 09:38
Nagy István vonzóvá tenné a mezőgazdaságot.
Makro / Külgazdaság Most már biztos: még egy miniszterétől megszabadul a kormány 
Privátbankár.hu | 2018. április 25. 07:40
Távozik a posztjáról Fazekas Sándor, más feladatokat kap.
Agrár Örülsz, hogy ilyen meleg telünk van? Jobb, ha ezt átgondolod 
Privátbankár.hu | 2017. december 15. 10:44
Sokan örülnek az enyhe télnek: bár voltak hideg napok, decemberben egyáltalán nem megszokott a 15-16, sőt néhol majdnem 19 fokos napi csúcshőmérséklet, ami a közelmúltban előfordult. A mezőgazdaságnak ez nem jó hír: a gabonakártevők ilyen körülmények között jobban szaporodnak, rövid idő alatt az egész betárolt termésben elterjedhetnek. Bár lehet védekezni ellene, de ha vegyszer marad a betakarított termésben, az pont úgy mehet a kukába, mintha kártevőkkel lenne fertőzött.
Agrár Marhára költik a pénzt Lázárék  
Privátbankár.hu | 2017. október 11. 11:53
Kapkodják a telepkorszerűsítő pénzeket.
Agrár Ilyet is rég láttunk: szórnák a pénzt a magyar gazdák 
Privátbankár.hu | 2017. február 10. 11:58
Csúcsra jár a beruházási kedv a mezőgazdaságban, a gazdák 83 százaléka tervez fejlesztést az idei évre.
Agrár Rekordtermés lesz jövőre? Rengeteg embert keresnek a földekre 
Privátbankár.hu | 2016. december 13. 08:34
Összesen 2500 közfoglalkoztatottat várnak a nyári szezonális munkákra 2017-ben.
Agrár Csányi elmondta, mi menthetné meg a magyar gazdákat 
Privátbankár.hu | 2016. október 26. 09:51
Hiába a kedvező körülmények, még mindig messze le vagyunk maradva a nemzetközi piacon.
Makro / Külgazdaság Dollármilliárdokat bukott a magyar gazdaság az orosz embargó miatt 
Privátbankár.hu | 2016. április 20. 16:19
Oroszország több új vágóhíd és baromfitelep létesítésével választ talált a szankciókra, míg hazánk nagy veszteséget szenvedett.
Agrár Gazdák, figyelem! Indulnak a kifizetések, ők kapják az első milliárdokat  
Privátbankár.hu | 2016. február 17. 07:53
Több tíz milliárd forintot kapnak a gazdálkodók a következő napokban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kifizetései révén – értesült a Magyar Nemzet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG