Húsz éve gyilkolja le a narancsültetvények termését a citruszöldülésnek nevezett betegség, ami a termesztés közben jelentkező veszteség túlnyomó részéért felelős. Az ARS kutatóintézet munkatársai megédesíthetik a narancslevek kedvelőinek hangulatát azzal a felfedezésükkel, amely megelőzheti a narancstermést az elmúlt évtizedekben megtizedelő növényi betegséget – derült ki a Phys.org tudományos hírportál jelentéséből. A citruszöldülésről (Huanglongbing, HLB) van szó, ami egy bakteriális fertőzés. A kór a világ minden táján megjelent a citrusültetvényeken.
Az Egyesült Államok Florida államában 2005 óta pusztít a HLB. Azóta a termesztés során keletkező veszteség 90 százalékáért ez a betegség a felelős. Az ARS kutatói a Horticutural Research Laboratory munkatársaival együttműködve egyszerű választ adtak a bajra. Találták egy olyan narancsfafajtát, amely vizsgálataik szerint rezisztens a fertőzéssel szemben. A Donaldson fajtáról van szó, amely az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) és az ARS kutatóinak növénynemesítései közül való. Ilyen kísérleteket több mint száz éve folytat a két szervezet Floridában. A vizsgálatok során kiderült, hogy a Donaldson fák éppen olyan fertőzöttek voltak a kórokozóval, mint más társaik, ám nem alakul ki rajtuk a narancsok megzöldülését okozó kór.
Fotó: Citrusalert.com
A Donaldson fajta 30 éve jelent meg a farmokon, párhuzamosan a Hamlin fajtával. Az utóbbit gyümölcslé készítésére használják, ám a citruszöldülésre nem rezisztens. A kutatók azzal kísérleteznek, hogy keverik a két fafajtától származó gyümölcsöket. Az ízük eltérő, ezért nem egyértelmű, hogy használhatónak bizonyul-e ez a módszer vagy sem. Egyelőre arra lyukadtak ki, hogy a Donaldson narancs csak akkor helyettesítheti a Hamlint ízromlás nélkül, ha az érés korai szakaszában használják fel. Az is további kutatásokat igényel, hogy a betegségre rezisztens narancsfák hosszú távon is megőrzik-e ezt a kedvező tulajdonságukat vagy sem.