8p

Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.

Európában “mindenhol fellobbantak a lángok”, tüntetnek a gazdák. El kell dönteni, hogy az unióban a tömegtermelés és európai élelmezés lesz-e a fókuszban, vagy Európában csak a csúcsminőségű élelmiszereket állítjuk elő, a többit importáljuk?

Ezzel a kérdéssel kezdte a szektor helyzetének értékelését Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója a keddi sajtótájékoztatóját. De nemcsak a mezőgazdaságban, a bankban is nehéz év volt a tavalyi. Hosszú évek után először, nominálértéken is stagnált: alig fél százalékkal - tíz milliárd forinttal - növekedett a teljes agrárhitel-állomány. Ez a nehéz 3 éves periódus azonban az igazgató reményei szerint 2024-ben véget ér: ez a “felemelkedés első éve” lesz. Az agrárágazat azonban így is csak 2025-2026-tól kerül ismét egyensúlyba.

Ezt tükrözi a sajtótájékoztatón bemutatott AgrárTrend Index is. Megelőlegezte, hogy ez az év “vízválasztó is lesz” az agrárfinanszírozásban. Indul a Vidékfejlesztési Program beruházási időszaka. Ennek jegyében összesen 2700 milliárd forint pályázati forrás nyílik meg idén és jövőre, két ütemben, 60 jogcímen. Ebből 1500 milliárd forint a beruházások támogatására szolgál. Jó hír, hogy idén egy kamattámogatásos hitelprogram is társul majd a beruházási pályázatokhoz, amelyről azonban még egyeztet a szaktárca. A cél, hogy a kamattámogatásos hitellel a pályázóknak már megfizethetővé váljon a beruházás előfinanszírozása. Bár a mezőgazdasági hitelek háromnegyede itthon kamattámogatott, a bank elemzői szerint az idén már a piaci hitelek kamatai is egy számjegyűvé válhatnak az év végére, ha a jegybanki, bankközi kamatszint 5-6 százalékra süllyed. 

Tovább javult a tavalyi első három negyedéves erősödés után az év végén az MBH AgrárTrend Index. Fotó: Privátbankár
Tovább javult a tavalyi első három negyedéves erősödés után az év végén az MBH AgrárTrend Index. Fotó: Privátbankár

Hollósi Dávid kitért arra is, hogy a kormány 2024-ben a korábbi színvonalra akarja visszaállítani a hitelezést. Ebben, egyebek között az élelmiszeripart is finanszírozó Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban, a bank is igyekszik szerepet vállalni. Azért is, hogy ne legyen még egy olyan év, mint 2023, amelyben reálértéken 150-200 milliárd forinttal csökkent az ágazati hitelállomány. A szektor legsikeresebb hitelprogramja továbbra is az agrár-Széchenyi kártya. Mintegy 12,5 ezer agrár-Széchenyi kártyát tartanak nyilván, ennek 80 százalék az MBH Bank ügyfeleinél, döntően kis- és közepes méretű termelőknél. Új lehetőség, hogy június 30-ig a termelők más konstrukciókról is átszerződhetnek e kamattámogatott hiteltermékre.

Az idei átmeneti év tehát jó időszak lesz a tervezésre. Hollósi Dávid szerint a pályázati források felhasználásában azok lesznek jó helyzetben, akik optimalizálni tudják a gazdálkodásukat, csökkenteni a költségeiket, és fenntarthatóan tudják üzemeltetni a vállalkozásukat. “A cél, hogy a hatékony termeléssel a minőség felé mozduljanak el a gazdálkodók” – mondta az agrár- és élelmiszeripari üzletág ügyvezetője.

Mezei Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának agrár- és uniós kapcsolatokért felelős vezetője az idén megnyíló vidékfejlesztési pályázatai források adta lehetőségeket ismertette, amelyhez a hazai költségvetésből a lehető legnagyobb, 80 százalék társfinanszírozást vállalt. Ebből 1500 milliárd forintra rúgnak a mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének, hatékonyságának növelését és fenntartható átalakítását szolgáló beruházási források, a pályázatokat az év során folyamatosan hirdetik meg. Fontos, hogy ügyfeleik már a tervezés időszakában bevonják a bankot, mint partnert.

Az index 33,6 pontra erősödött a 48 pontos skálán

Az ügyfelek, szakmaközi szervezetek és a bank elemzőinek helyzetértékelése alapján készülő, és a hivatalos statisztikákat megelőző agrár-élelmiszeripari bizalmi mutató, az MBH AgrárTrend Index értéke 2023 negyedik negyedévében 33,6 pontra erősödött a 48 pontos skálán. Az eddigi legmagasabb érték a 2021 második negyedévében mért 32,1 pont volt. A mutató egy éve folyamatosan emelkedik.

„Most nagyobb lépcsőfokot lépett az ágazat, de hosszú még az út az elmúlt évek nehézségeiből való kilábalásban” – értékelte az adatokat Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője. A mostani érték a 2023 harmadik negyedévéhez képest kétpontos, éves összehasonlításban pedig ezt jelentősen meghaladó, 4,1 pontos növekedést jelent. A tavalyi negyedik negyedévben a vizsgált 12 termékpálya mindegyikén javultak a kilátások a megelőző három hónaphoz képest, amire legutóbb 2021 végén, a koronavírus-világjárvány lecsengésekor volt példa. Több mint két év után pedig ismét vannak olyan alágazatok, amelyek elérték, sőt, meg is haladták az egyensúlyi szintnek tekintett – 3-5 százalékos növekedési pályát, valamint a minden ponton stabil ár- és jövedelmi viszonyokat jelentő – 35 pontot: a sertés és a marha. De csak kevéssel marad el ettől a baromfi, a tojás és a tej is.

A hatékonyabb gazdálkodás segíthet a szántóföldi növénytermesztőknek

A hazai agrárium legnagyobb kibocsátását produkáló szántóföldi ágazatok helyzetértékelése 1-1,5 ponttal javult az előző negyedévhez képest. Bár a kis értékesítési árak és a korábbinál rosszabb jövedelmezőség továbbra is erősen korlátozza a lehetőségeiket. „A búzatermékpálya a leginkább derűlátó: olyan napi fogyasztási cikkek alapanyagáról van ugyanis szó, amelyek iránt nem csökkent jelentősen a végső fogyasztói kereslet. Az olajos magvak és a kukorica esetében kisebb mértékű volt a javulás, de összességében így is sokkal jobb a korábbinál. Az ágazat szereplői egyre nagyobb számban ismerik fel, hogy nincs ráhatásuk az értékesítési árakra, a magyar mezőgazdaság túl kis szereplő ahhoz a világpiacon. A költségek optimalizálásában és a hatékony gazdálkodásban viszont lehet mozgásterük” – mutatott rá Héjja Csaba. A szakember szerint a mostani körülmények némileg gyorsítják a precíziós gazdálkodáshoz szükséges  szemléletváltást. A visszajelzések szerint a vetések állapota jó, néhol kiváló, de a gazdálkodók nagyon alaposan megfontolják, hogy milyen összegben költenek inputanyagokra, elsősorban műtrágyára. Az inputanyagoknál most erősen kínálati a piac, és a gazdák nem feltétlenül veszik meg egy tételben egész évre a műtrágyát.

Az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari szakértői szerint árverseny várható a vetőmag-, műtrágya- és egyéb inputanyag-értékesítésben. Ez már rövid távon némileg csökkentheti az árszínvonalat.  

Még inkább felértékelődik az idén a kiszámíthatóság, a tervezhetőség, Az elemzők szerint erre az évre a  megfontoltság lesz jellemző és a beruházási kedv is mérsékelt a szántóföldi növénytermesztők körében. A korábbinál ugyanis kevesebb a tartalék a termelők egy részénél.  

Kiegyensúlyozott piac

Az elmúlt időszak az állati termékek előállítóinak kedvezett. A takarmányárak a két évvel ezelőtti szintre mérséklődtek, az élőállat-árak is csökkennek, de így is kiegyensúlyozottá vált a piac. „Több termékpálya is az egyensúlyi szint közelében van, nincs köztük érdemi különbség” – mondta Héjja Csaba. A sertés termékpályán szezonálisan ugyan nagyobbak a malacárak, de az irányadó nemzetközi árak stabilizálódnak. A baromfi-szektorban tartanak ugyan a tavaszi madárinfluenza-fertőzésektől, de még nincs probléma az értékesítésben. A tejárak is emelkedtek a 2023-as mélypontról, és elegendő a takarmány.

A zöldség-, a gyümölcstermelők helyzetértékelése is eddig nem látott magas értékre emelkedett az MBH AgrárTrend Indexben.

A spanyol és az olasz terméskiesés miatt a hazai szőlő-bor ágazatban több a lehetőség exportpiacokon. Bár a borfogyasztás világszerte csökken, a bank szakértői szerint némi javulás várható.

Az MBH AgrárTrend Index 1-48-ig terjedő skálán mutatja az ágazat helyzetét. Jelenleg egyensúlyi állapotot mutat, amely 2020-tól eddig még sosem volt ilyen magas.

Még nem vagyunk a gödör alján

Két nehéz, veszteséges év után, amikor fogytán a tartalék, milyen eséllyel jut hitelhez az idén a működéséhez egy százhektároa gabonatermesztő? - kérdeztük Hollósi Dávidtól, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatójától. Mint megtudtuk, nem teljesen reménytelen a helyzete. A 80 százalékos  állami garanciával elérhető agrár-Széchenyi-kártyás forgóeszközhitelre  például számíthat, aki megfelel a feltételeknek. A bank emellett elő-finanszírozza a (területalapú) támogatást is. Ez szinte “biztos pénz”, amit az államtól és az EU-tól megkap. Ha azonban a termeléshez plusz forgóeszközhitelt is igényel, ahhoz megvizsgálják a vállalkozás teljes “cash-flow”-ját. Átvilágítják, megnézik mennyi a hitelállománya, mennyi jövedelmet termel, ehhez milyen termésátlagokat ér el. Azt is, hogy bérelt, vagy saját földön gazdálkodik-e. “Ez alapján annak adunk hitelt, aki vissza tudja fizetni” - egyszerűsíti le az ügyvezető. Az elmúlt 20 évben a szántóföldi növénytermesztők közül szinte mindenki kapott is hitelt, de az elmúlt két nehéz év után már nem. Hogy miként alakul az idén a gabonatermesztők között a nyertes-vesztes kérelmezők aránya, még nem tudta megmondani az igazgató, mert mint mondta, “még nem vagyunk a gödör alján”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Éhségsztrájk kezdődött a varsói parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 16:44
Éhségsztrájkba kezdett hétfőn a varsói szejm székházában a gazdák egy csoportja, amely már négy napja ülősztrájkot folytatott a helyszínen - közölte a lengyel média a szejmben tartott hétfői sajtóértekezletről beszámolva, amelyen az Orka nevű földművestársaság öt tagja szólalt fel.
Agrár Beintettek az Uniónak Georgiában, gumilövedékek is repültek
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 06:57
Elfogadták az orosz mintára készült törvényt, ez sokaknak nem tetszett.
Agrár Fellélegezhetnek az ukránok? Hazamennek a tüntető gazdák
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 10:56
Nem kaptak további engedélyt, így befejeződik a lengyel gazdák blokádja.
Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG