6p

Az európai politikai elitek kapkodnak a tüntető gazdákat látva, mindössze 4 hónappal az európai parlamenti választások előtt. De akarnak-e a gazdák a Zöld átmenet partnerei lenni? Káncz Csaba jegyzete.

A kormányok Európa-szerte - beleértve az EU Bizottságot is – az elmúlt napokban sorra engednek a feldühödött gazdák követeléseinek, és enyhítenek az intézkedéseken. Egy sor (nemzeti és uniós szintű) adminisztratív intézkedés gyors enyhítése zajlik az elmúlt évek pénzügyi nehézségei által súlyosan érintett élelmiszertermelők megsegítésére.

Egyik európai kormány - beleértve a leköszönő uniós kormányt - sem akarja, hogy a mezőgazdasági termelők ezrei traktorokkal és teherautókkal hosszabb időre elzárják az utcákat, autópályákat, kikötőket és határátkelőket, mindössze 4 hónappal az európai parlamenti választások előtt. Az európai kormányok politikai kockázata a gazdákkal való konfliktusban első pillantásra jelentéktelennek tűnhet, ha figyelembe vesszük, hogy az EU-ban a mezőgazdaság átlagosan a teljes munkaerőnek csak mintegy 4,5 százalékát teszi ki.

Ez viszonylag kis számú választópolgár. Elégedetlenségük azonban mindig széles körű társadalmi támogatást és szolidaritást nyer, és ezt a kockázatot néhány hónappal a jelentős választások előtt egyik politikus sem akarja vállalni.

A képen éppen olasz gazdák tüntetnek - a felirat jelentése tönkreteszitek  a jövőmet. Fotó: EPA/CESARE ABBATE
A képen éppen olasz gazdák tüntetnek - a felirat jelentése tönkreteszitek a jövőmet. Fotó: EPA/CESARE ABBATE

Nyomás alá helyezve

A gazdatüntetések az elmúlt hetekben végigsöpörtek Nyugat-Európán, de nehéz volt közvetlen kapcsolatot találni a szervezők között. Az előttük álló problémák többsége hasonló, és a kezelésükhöz szükséges eszközök is ugyanott vannak - a nemzeti kormányoknál és a brüsszeli Európai Bizottságnál.

"A mezőgazdasági termelők alapvető szerepet játszanak Európa gazdaságában és társadalmában" - mondta január végén Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, ez tetszhetett a tiltakozó gazdáknak. Brüsszel azon döntése azonban, hogy vámokat vezet be a legérzékenyebb termékek, például a tojás, a cukor és a baromfi behozatalára, ha az EU-ba irányuló import meghaladja az elmúlt két évben megszokott szintet, minden bizonnyal többet jelent számukra.

Elégedettek a Bizottság azon döntésével is, hogy a mezőgazdasági termelők idén mentesülnek a szántóföldjeik kisebb részén (4 százalékán) a parlagon tartás kötelezettsége alól, és helyette nitrogénmegkötő növényeket, például lencsét vagy borsót termeszthetnek.

Tűzoltás ezerrel

Brüsszel engedménye azután következett be, hogy az európai - elsősorban a keleti - gazdák sorozatosan követelték az Ukrajnából származó élelmiszer-behozatal korlátozását, amely az alacsonyabb árak miatt veszélyeztette termelésüket. Az európai gazdák nemcsak az EU-n kívülről (Ukrajnából és Latin-Amerikából) érkező nagy mennyiségű import miatt szembesülnek veszteségekkel, hanem azért is, mert az orosz piac bezárult a termékeik elől, és az inputköltségek (üzemanyag és adók) növekedtek.

Az új francia miniszterelnök, Gabriel Attal egy hete egy sor segélyintézkedést jelentett be a gazdák számára, akiknek barikádjai az elmúlt hetekben megzavarták az ország életét. Ígéretet tett arra, hogy felhagynak bizonyos növényvédő szerek tilalmával, amennyiben azokat más uniós országokban is alkalmazzák, ami a gazdák egyik legfontosabb követelése volt, ugyanolyan bánásmódot követelve, mint kollégáik az egész EU-ban.

A kormány további 150 millió eurót különít el a hústermelés támogatására, csökkenti a családi gazdaságok adóját, és 2 milliárd eurós csomagot különít el az élelmiszertermelőknek nyújtott hitelekre.

Az egyes európai kormányok és az EU adminisztrációja által vállalt segélycsomagok célja a tűzoltás. Rövid távú hatásuk van, és arra szolgálnak, hogy meggyőzzék a gazdákat a tiltakozásuk abbahagyásáról. A gazdák számára ellentmondásos és kedvezőtlen kérdések egész sora azonban továbbra is az asztalon marad. Ezek többsége a „Zöld átmenet” végrehajtásával kapcsolatos, és gyakran ellentétes a gazdák érdekeivel.

Konfliktus a Zöld politikákkal kapcsolatban

A német gazdák például ellenállásba ütköztek, mert ellenzik a kormánynak a dízelüzemanyag-támogatások fokozatos megszüntetésére irányuló politikáját, mivel azok előnyeit sokkal kisebbnek tartják, mint a mezőgazdaságban használt dízelüzemanyag használatának csökkentéséből származó környezeti előnyöket.

A gazdákat támadás érte a műtrágyák 20 százalékos csökkentésére irányuló Zöld nemzeti politikákból, a metánkibocsátás csökkentését célzó állattenyésztési számlálásokból (például Hollandiában) és a növényvédő szerek használatára vonatkozó korlátozások szokásos szigorításából eredő követelések miatt is. Az emelkedő inputköltségek és a nem-uniós országokból érkező liberalizált import miatt az európai mezőgazdasági termelés kevésbé versenyképes.

De akarnak-e a gazdák a Zöld átmenet partnerei lenni? Ha ebben a csatában győznek is - ami a követelések egy részét érinti - a gazdáknak és a kormányoknak még hosszú utat kell megtenniük, hogy összehangolják a Zöld politikák végrehajtása során sok ponton ellentétes érdekeket.

Mivel a szén-dioxid-mentesítés és a Zöld átállás politikája széles körű támogatást kapott az európai választók körében, az uniós kormányok és az uniós közigazgatás számára kihívást jelent majd, hogy igazságos kompromisszumot kössenek a mezőgazdasági termelőkkel ezen a területen. Irreális lenne arra számítani, hogy a gazdák követelései miatt az európai nagypolitikai a Zöld politikákról jelentős mértékben lemondana.

"A gazdák partnerek akarnak lenni a Zöld átmenetben, nem láttam még olyan gazdát, aki ne szeretné a természetet - ők a természetből élnek" - mondta Alexander De Croo, belga miniszterelnök. Holland kollégájával, Mark Ruttéval és Ursula von der Leyennel együtt beszélt a gazdák küldöttségei előtt a múlt csütörtöki uniós csúcstalálkozó végén.

De ez inkább a belga miniszterelnök felhívása és reménye, mintsem alapos politikai értékelés, hogy a gazdák hűséges szövetségesek lesznek a Zöld átmenet végrehajtásában. A gazdák nehezen fogják elfogadni az őket károsító politikákat, függetlenül attól, hogy "a természetből élnek". Megfelelő kompenzációt várnak majd azért, hogy termelésüket az EU Zöld céljaihoz igazítsák.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb jelzés érkezett: eljött a tűzszünet ideje Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 17:32
Törökország szerint úgy kell megkezdeni a tűzszüneti tárgyalásokat, hogy közben nem ismerik el az orosz megszállást. Navalnij sírja kezd zarándokhellyé válni. Összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Robbanásokról számoltak be a Krímben, jelentős orosz károkról beszélnek
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 15:59
Egy orosz olajraktár közelében történt robbanásokról számoltak be helyiek videói alapján, de egyelőre senki sem erősítette meg az értesülést.
Makro / Külgazdaság Az izraeli miniszterelnök aláássa Joe Biden kampányát
Káncz Csaba | 2024. március 3. 14:48
Az amerikai elnök tudja, hogy Netanjahuval nem képzelhető el hosszú távú megoldás és béke a térségben. De a kampányoló Bidennek rövid és középtávú nyugalomra van szüksége a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Percek alatt tűzesőt zúdított a Gázai övezetre Izrael
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 13:47
Percek alatt ötven célpontra mért csapást az izraeli hadsereg. Közben azt állítják, nem szándékosan okozták a csütörtöki tömeges haláleseteket egy segélyosztás helyszínén.
Makro / Külgazdaság Donald Trumpot senki sem tudja megállítani?
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:35
Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem akárkivel lesz találkozója a nemzetközi nőnapon Orbán Viktornak
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:06
Virágot ezúttal nem kell vinnie a magyar miniszterelnöknek, aki éppen az Egyesült Államokban tesz majd látogatást.
Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG