<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az idén várhatóan nagyobb termést szüretelnek majd a gazdák a tavalyinál. Az olasz és spanyol termés is jó volt tavaly, ez lenyomja az árakat.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára, Kiss Eliza tájékoztatása szerint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a termésbecslésen jelenleg is dolgozik, szakmai előrejelzésükből jelenleg az állapítható meg, hogy a 3 millió hektoliteres mennyiséget nem fogja elérni a pincékbe kerülő összes idei bor mennyisége.

Az olasz és spanyol bor nyomja le az árakat

Az utóbbi hónapokban a korábbi évekénél magasabb borkészletek és a nagyarányú lédig borimport miatt aggódtak a gazdák - fűzte hozzá.

Emlékeztetett: tavaly összesen 1,21 millió mázsa volt a szőlőtermés a Kunsági borvidéken - ahová az importált bormennyiség szinte teljes mennyisége érkezik - és a további információk alapján mintegy 250 ezer mázsa szőlőt vittek be más magyar borvidékekről. Az Alföldön működő borászati vállalkozások jelentős mértékben vásárolnak fel a Tokaji és a Mátrai borvidékről is termést. Az Alföldön meghatározó piaci szereplők abban látják a legnagyobb problémát, hogy a déli bortermelő országokban (Olaszország, Spanyolország) 2013-ban jó volt a termés, amely egész Európában csökkentette az árakat.

A külföldi borok importjának élénkülése (2011-ben 789 ezer hektoliter és 2012-ben 552 ezer hektoliter) egyértelműen az alacsonyabb hazai terméshez köthető. A tavalyi évben a korábbi évekhez képest kevesebb bort hoztak be Magyarországra. Az import értéke rendre jelentősen elmarad az export értékétől, és az átlagár is csak az exportár mintegy 70 százaléka. Az Olaszországból érkező bor átlagára ennél is alacsonyabb, a vizsgált időszak átlagában 56,16 eurócent - mintegy 170 forint - literenként.

Könnyebb importálni, mint termelni - inkább megnehezítik az importot

A hazai borok előállítására és adminisztrációjára vonatkozó szabályoknál eddig egyszerűbb volt bort behozni Magyarországra. Így a jogszabályok kikerülése, illetve a tisztességtelen versenyelőny megszerzésének lehetősége fennállt. A Földművelésügyi Minisztérium ezért több konzultációt követően módosítást kezdeményezett a Magyarországra behozott borok ellenőrzésére és pontosabb nyomonkövetésére.

A szigorúbb ellenőrzést és adminisztrációt kívánó intézkedés a hatósági ügyintézés idejét is növelte. Az ügyintézési határidőre vonatkozó rendelkezések már hatályosak, az új ellenőrzési és adminisztrációs intézkedéseket tartalmazó jogszabály hamarosan megjelenik - tájékoztatott a helyettes államtitkár.

Agrár Átalakulások előtt áll a takarmányipar
Márkázott tartalom | 2023. január 27. 11:23
Ideális étrend az állatok számára?
Agrár A beszállítókra panaszkodott a Tesco elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 18:00
De nem a magyarokra.
Agrár Sokakat érintő bejelentést tett a gyorsétteremlánc
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 12:27
2023-ban elkezdi partner franchise hálózatának kiépítését a Pizza Hut Magyarországon: az alkalmi gyorsétteremlánc több új éttermet nyitna országszerte, amihez már keresik a partnereket. Ez egy igazán különleges lehetőség, hiszen ritkaságnak számít, amikor egy globálisan ismert márka új kapukat nyit számára új piacokon. A hálózat fejlesztését első körben 50 ezer lakos feletti városokban tervezik, minden helyszínt egyenként mérlegelnek és felmérik a benne rejlő lehetőségeket.
Agrár A kormány megmondóembere már most lefújná az élelmiszerárstopot
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 11:29
Parragh László nem tartja kizártnak, hogy már most kivezetik az árstopot, még ha csak fokozatosan is.
Agrár A logika azt diktálná, hogy az élelmiszerárstopot is el kellene törölni
Privátbankár.hu | 2023. január 9. 17:49
Ahogy tette azt az üzemanyagárstoppal, amelyet alapvetően az egyre terebélyesedő hiány láttán a korábban berögzített december 31. helyett már Mikulás napján eltörölt. Hogy ez milyen hatással járt az inflációra, azt pénteken tudhatjuk meg. Mindenesetre az élelmiszerárstop kivezetése mellett is nemcsak az e körben is megmutatkozó hiányjelenségek szólnak, hanem az is, hogy egyáltalán nem biztos, annak inflációnövelő hatása lenne, sőt. Ezt a témát is körüljárta főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli adásában.
Agrár Eljött az idő: érkezhetnek Ukrajnába a német Marder harckocsik
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 20:11
A tűzszünetet egyik fél sem vette komolyan – továbbra is folyamatosan lövik egymást. Esti háborús összefoglaló.
Agrár Jövőre átalakul a lakossági állampapírok köre - több pénzt vonnának be
Privátbankár.hu | 2022. december 30. 08:27
Jövőre újra nőni fog a teljes forint lakossági állampapír-állomány az idei visszaesés után, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 960 milliárd forintos emelkedéssel számol - derül ki a 2023-as évi finanszírozási tervből, amely az ÁKK honlapján érhető el.
Agrár Itt a legolcsóbb a magyar termőföld
Privátbankár.hu | 2022. december 20. 17:11
A termőföldek ára 8,5 százalékkal, négy éve nem látott mértékben emelkedett 2021-ben az előző évi 6,6 százalék után - közölte a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank. 
Agrár Raskó György: a rossz támogatási rendszer teszi tönkre a magyar mezőgazdaságot!
Tiszóczi Roland | 2022. december 19. 05:33
Miért alacsony Magyarországon a mezőgazdaság és az élelmiszeripar termelékenysége, hogyan járul ehhez hozzá a rossz hazai és az uniós támogatási rendszer, és európai összevetésben miért negatív csúcstartó a magyar élelmiszer-infláció? A természeti kincseivel ilyen rosszul sáfárkodó ország alig van még egy a világon! Interjú Raskó György agrárközgazdásszal.
Agrár Terrorelhárítási központot foglaltak el szélsőségesek Pakisztánban
Privátbankár.hu | 2022. december 18. 17:04
Szélsőségesek foglaltak el az északnyugat-pakisztáni Bannu régióban egy terrorelhárítási központot, ahol túszokat is ejtettek - közölték vasárnap helyi tisztségviselők.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG