<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Az agrárkamara törvénymódosítást nyújtott be az ügyben.

Az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, Győrffy Balázs, Jakab István a MAGOSZ elnöke, valamint Budai Gyula parlamenti államtitkár, a MAGOSZ szövetségi igazgatója közösen nyújtották be javaslatukat, amely célja az egyértelmű és átlátható szerződéses rendszer kialakítása, és a megbízható gazdasági partnerségi viszony erősítése, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Alapszabálya is kiemelten támogatandó céljának jelöl meg - közölte a Privátbankárral a kamara.

Nyitott kapukat döngetnek

 

A vonatkozó jogszabályok, azaz a KKV tv. és más kapcsolódó törvények a jegybank szerint nem zárják ki az őstermelőket és családi gazdálkodókat a KKV körből. Így az MNB nem tartja az NHP feltételrendszerével ellentétesnek a Magyarország területén működő több mint 500 ezer őstermelő és családi gazdálkodó hitelezését, amiről jegybanki állásfoglalást juttat el hitelintézeti partnereinek - írják.

A módosítási javaslat egyik fontos eleme szerint kis és középvállalkozásnak minősülnének az őstermelők is, így  részesülhetnének az MNB kedvezményes hiteléből. Az eddigi hazai szabályozás az őstermelői adózást választó mezőgazdasági vállalkozásokat annak ellenére nem minősítette mikrovállalkozásnak, hogy a közösségi jogi szabályozás alapján egyébként annak feltételei fennálltak. Ez a módosítás adott esetben  őstermelők igen széles köre  esetén tenné lehetővé, hogy kedvezményes hitel felvételével fejlesszék gazdaságukat.

Változnának a fedezeti vásárlás szabályai

A törvény módosítása után a jövőben már nem fordulhatna elő például olyan eset, amikor a gazdának az igazoltan meg sem termett mezőgazdasági terményt fedezeti vásárlással kell a kereskedőnek biztosítania. A benyújtott módosítás egyik oldalról eleget kíván tenni ugyan annak az igénynek, hogy a mezőgazdasági termények piacán továbbra is legyen lehetőség az úgynevezett határidős ügyletek megkötésére, másrészről viszont meg kívánja akadályozni, hogy akár a vevői oldalon fennálló gazdasági erőfölényből, akár az eladói oldalon fennálló felelőtlen szerződéskötésből eredően tömeges jogvitákra valamint ezzel összefüggésben állami beavatkozásra kerüljön sor.

A javaslat szintén kiemelt gazdaságpolitikai célkitűzésként a jog eszközeivel támogatni kíván minden olyan vállalkozást, amely a jellemzően tőzsdei árucikknek is minősülő mezőgazdasági termények hazai feldolgozásával foglalkozik, ezzel is biztosítva, hogy a mezőgazdasági termények minél nagyobb hányada feldolgozott formában kerüljön értékesítésre.

Pontosítanák a támogatások kifizetésének szabályait

A jogszerű földhasználatra vonatkozó  szabályozás pontosítása egyidejűleg kívánja figyelembe venni azt a jogos földhasználói igényt, hogy ha az érintett egyébként eleget tesz a föld használatához kapcsolódó támogatás igénybevételi feltételeinek, akkor a neki járó támogatást ténylegesen is megkapja, másrészt a rendszer nem veszélyeztetheti sem a közösségi, sem pedig a tagállami pénzügyi érdekeket.

A javaslat értelmében megszűnik az a helyzet, miszerint az MVH csak a földhasználati lapot fogadhassa el a földhasználati jogosultság igazolására. Az új szabályozás több százezer hektár föld esetében könnyítene a földhasználati jogosultság igazolási rendjén.

A NAK és a MAGOSZ elnöke a kamarai törvényt is módosítaná, mert véleményük szerint pontosítani kell a kamarai tagság létesítésére, megszüntetésére vonatkozó szabályokat és a kamarai tagdíjfizetési rendszer is finomításra szorul. Különösen a többes tevékenységet végző vállalkozások esetében kívánnak lehetőséget adni arra, hogy a kamarai tagdíjukat az általuk ténylegesen folytatott agrárgazdasági tevékenység után fizessék.

Egységes adatbázis hoznának létre

A módosítás – méltányolva az állatorvosok igényét – mentesítené a kötelező  kamarai tagság alól azokat  az állatorvosokat, akik nem egyéni vállalkozóként, hanem gazdasági társaság keretei között látják el feladataikat. A módosítás alapján bővülne az önkéntes kamarai tagság lehetősége, hiszen az utóbbi időben egyre inkább lehet azt tapasztalni, hogy a kamarai tagság által nyújtott előnyökkel egyre többen kívánnak élni. Az az új szabályozás a jövőben az őstermelői igazolvány kiváltásához kötné a kamarai tagság meglétét, annak megszűnést pedig az igazolvány visszaadásához, illetve érvényessége lejártához.

A javaslat ezen túlmenően tartalmazza a NAK által vezetett gazdaságszerkezeti nyilvántartás felállításához szükséges adatvédelmi rendelkezéseket. Pontosan szabályozza, hogy a kamara az általa vezetett nyilvántartásokat milyen célra használhatja fel. Fő szabály, miszerint a tagra vonatkozó egyedi adatokat csak a kamara működésével összefüggő célra lehet felhasználni. Harmadik személy- a törvényi kivételektől eltekintve – csak a tag hozzájárulása esetén ismerheti meg a tagról a kamara által vezetett adatokat.

Hosszú távú cél a gazdaság szereplőiről való egységes és áttekinthető adatbázis felállítása. A kamara csak ezen adatbázisok megléte esetén tudja ellátni mindazon feladatait, amelyet törvény, illetve a kamara alapszabálya részére első sorban a gazdaság átláthatóvá tételével összefüggésben meghatároz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár 10 milliárdot ad a kormány a startupoknak
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 10:50
A programban részt vevő vállalkozások 300 millió és másfél milliárd forint közötti befektetést kaphatnak.
Agrár Észhez tért az olaj, megugrott a Mol
Privátbankár.hu | 2021. július 21. 18:21
Jelentősen erősödött a nemzetközi tőzsdéken az olaj jegyzése, ennek köszönhetően a Mol árfolyama is emelkedett. Mindezt táplálta az a hír is, hogy végre eladhatja a horvát leányvállalatát.
Agrár Megirigyelte a kormány a titkolózó magánbefektetőket
Csabai Károly | 2021. július 17. 11:57
A több mint 140 milliárd forint értékben létrehozandó Termőföld Magántőkealapba mintegy 100 milliárd forintos állami pénz megy. A magántőkealapok idehaza a 2010-es évek közepétől szaporodnak gombamódra, mivel egyre többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy az e konstrukciókba fektetőknek nem kell felfedniük a kilétüket.
Agrár Béremelésért járulékcsökkentés - újabb megállapodás jöhet
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 08:18
Béremelésért cserébe járulékcsökkentés, Varga Miháy szerint a kormány ezt ajánlaná a vállalkozóknak. A pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy egy újabb, több éves megállapodás előkészítése van folyamatban.
Agrár Kósa Lajos mégsem tudta megmenteni a Csíki Sört
Csabai Károly | 2021. július 8. 05:37
Bár a Fidesz alelnökének javaslatára tavaly nyáron a parlamenten átvert törvénymódosítás célja az volt, hogy a nagy sörgyártók mellett a kisebb főzdék nagyobb teret nyerjenek, a Csíki Sör még a 2019-esnél is nagyobb veszteséggel zárta a 2020-as évet. Ami a hotelek, vendéglátóhelyek pandémia miatti több hónapos bezárása okán akár logikusnak is tűnhetne, ha nem ért volna el ugyanilyen piaci körülmények között nyereséget Matolcsy György két unokatestvérének Pécsi Sörfőzdéje.
Agrár Pénzmosás a Vatikánban: egy érsek is a vádlottak között
MTI | 2021. július 3. 15:03
Vádat emeltek a Vatikánban egy olasz érsek és kilenc másik személy ellen többek között sikkasztás, csalás, pénzmosás, zsarolás és hivatali visszaélés miatt - közölte a Szentszék szombaton.
Agrár A kínai sertéspiac a zöldség- és gyümölcsárakra is hat
PR | 2021. július 2. 16:39
Az afrikai sertéspestis és a világjárvány megmutatta, hogy az élelmiszerpiacon is egyre inkább a globális trendek érvényesülnek. A világ figyelme Kínára szegeződik, az ottani változások hatásai Magyarországon is érezhetőek, és nem csak a sertéshús árában.
Agrár Éllovas Magyarország szarvasgomba-exportban
MTI | 2021. június 26. 12:55
Magyarország a kontinens legnagyobb szarvasgomba-exportőrei közé tartozik a folyamatos keresletnek köszönhetően - mondta az agrárminiszter szombaton Jászszentandráson, a magyar szarvasgomba-termesztés napjának megnyitóján.
Agrár Ne keresse a piacon az őszibarackot, elvitte a fagy
Privátbankár.hu | 2021. június 25. 13:05
Az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack terem az idén, miután a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken.
Agrár Hatalmas hűtőraktárat nyitott Biatorbágyon az ALDI, Pécsett is terjeszkedik
Privátbankár.hu | 2021. június 24. 16:19
Hatmilliárd forintért hűtőraktárat épített az ALDI a biatorbágyi logisztikai központja mellett, a diszkont lánc további négymilliárd forintot költ a boltok hűtőkapacitásának növelésére. Emellett Pécsett bővíti európai szolgáltató központját.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos