<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Korszakhatáron a gyümölcstermesztés: az éghajlatváltozás máris mutatkozó kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben.

A következő években jelentősen csökkenő termőterületekkel, az intenzív ültetvények elterjedésével, és a gyümölcsárak további erőteljes növekedésével számolhatunk – derül ki az Agroinform.hu elemzéséből.

Enyhe tél tavaszi fagyokkal – a legrosszabb kombináció

Az éghajlatváltozás első áldozatai a mezőgazdaságban a gyümölcsfák: az enyhe telek nem csupán a kártevők tömeges áttelelését segítik, hanem a korai rügyduzzadással, rügypattanással érzékenyebbé teszik azokat a fagyokra is. Paradox módon a felmelegedés okozza az immár rendszeres márciusi-áprilisi hidegbetöréseket is, mivel a melegedés hatására sarkvidéki eredetű hideg levegő délre áramlását akadályozó úgynevezett poláris örvény meggyengült. Ezért a gyümölcsösökben immár szinte minden évben előfordulnak súlyos fagykárok. Egyre több helyen évek óta gyakorlatilag a teljes termés elfagy.

Leáldozott a jó árú gyümölcsöknek. Fotó: DepositphotosLeáldozott a jó árú gyümölcsöknek. Fotó: Depositphotos

 

Különösen az olyan rövid hidegigényű gyümölcsök, mint a kajszi vagy az őszibarack vannak fokozottam kitéve a megnövekedett fagyveszélynek. A termelők tehetetlenek: amennyiben a következő egy-két tavasz is hasonló időjárást hoz, a barackültetvények területének akár felének felszámolására is sor kerülhet. Pedig nem kis területről van szó: jelenleg a hazai gyümölcsösök 12 százalékában kajszi vagy őszibarack terem - mutat rá Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Munkaerőhiány – ha van is termés, nincs, aki leszedje

A gyümölcságazatban jelentkező munkaerőhiány súlyosságát jelzi, hogy csak a megfelelő számú kézi munkaerő hiánya miatt évente a gyümölcstermés mintegy 20 százaléka esik ki. A gépi betakarítás csak az ipari célra szedett termés esetében jöhet szóba, a friss piaci gyümölcsöket nem lehet géppel szedni. Az ipari célú gyümölcsöt azonban csak sokkal alacsonyabb áron lehet értékesíteni, annak jövedelméből hatékony, intenzív művelést nem lehet folytatni. Ráadásul nem csupán a szüret, de például a metszési időszak is komoly élőmunkát igényel, amit megfelelő létszám híján nem lehet időben vagy jó minőségben elvégezni.

Öregedő ültetvények, öregedő gazdák

A hazai gyümölcstermesztés hosszabb távú kilátásait tovább rontja, hogy a hazai ültetvények jelentős része öreg fákból áll: a legutóbbi részletes KSH-felmérés szerint a hazai gyümölcsültetvények összességének 41 százaléka legalább 15 éves. A hazai gyümölcsösök 37 százalékát kitevő almaültetvények 50 százaléka elmúlt tizenöt éves, de a meggy (47 százalék) és a körte esetében (43 százalék) sem sokkal jobb a helyzet.

hirdetés

A régebbi telepítések túlsúlyából következik az is, hogy gyakran az állománysűrűség sem teszi lehetővé a hatékony intenzív gazdálkodást: a legelterjedtebb alma esetében például ebből a szempontból csupán a területek 23 százaléka tekinthető modern ültetvénynek.

Mindezek hatására várható, hogy a következő években a gyümölcs-termőterületek nagysága a következő 4-5 évben jelentős, akár 20 százalékot is meghaladó csökkenést fog elszenvedni.

A gyümölcstermesztésben várhatóan visszaszorulnak a háztáji és hobbikertészetek

A klímaváltozás a tavaszi fagykáron kívül számos más kárfajta kockázatát is megnövelte: a szokatlan nyári forróság és az intenzív, jéggel is járó nyári csapadékok előfordulásának megnövekvő gyakorisága szintén negatívan befolyásolja a termésátlagot.

Ebben a helyzetben hosszú távon csak az olyan intenzív ültetvények fognak tudni gazdaságosan működni, amelyekben legalább részlegesen megoldott a fagy- és jégveréskár elleni védekezés.

A magas beruházási igény miatt tovább drágulnak a gyümölcsök

A gyümölcstermesztők problémáit számos állami intézkedés igyekszik enyhíteni. A tavaszi fagyok okozta károk csökkentése érdekében idén ősztől a tervek szerint 80 százalékos támogatással ösztönzik a tavaszi fagykár következményeinek mérséklése céljából megvalósuló beruházásokat, így segítve az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. Emellett több, a kertészeti fejlesztéseket szolgáló pályázati felhívás is megjelent 2021-ben. A generációváltás, a gazdaság átadásának megkönnyítése érdekében pedig az Agrárminisztérium a témában az őszi törvényhozási időszakra új jogi szabályozást készít elő.

Egy azonban biztosnak látszik: az  intenzív ültetvények telepítése jelentős befektetéseket igényel, a korszerű technológia árának pedig be kell épülnie a gyümölcs árába is. A munkaerőhiány a mezőgazdasági bérmunka költségeit szintén felfelé hajtja, amit ugyancsak érvényesíteni kell az árakban. Kijelenthető, hogy az olcsó gyümölcs korszaka végleg lezárulni látszik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Képviselőknek és magánembereknek is bombaüzlet a termőföld
Mester Nándor | 2021. december 4. 05:48
Még mindig bőven infláció feletti drágulás van a földpiacon. A szántók, erdők és gyepek gazdái, (köztük sok parlamenti képviselő) is tudják ezt, egyre kevesebben akarnak megválni tőlük. Az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséról szóló friss szabály azonban eddig nem jött be, óriási viták vannak. Közben a kormány pepecsel, és tanakodik, hogy egyszerűsítse-e az új jogszabályt és az ügyletekhez kapcsolódó öröklési jogot. Szakértők szerint a késlekedés súlyosan akadályozza a hatékonyabb földgazdálkodást.
Agrár Megint betámadták Bige Lászlót - ezúttal Orbán Viktor egyik minisztere
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 16:11
Az agrártárcát irányító Nagy István a Facebook-oldalára kitett videójában azt állítja, hogy szerinte a Nitrogénművek Zrt. mesterségesen tartotta drágán a műtrágya árát.
Agrár A magyar milliárdosok száma meghaladta a kétezret
Hollós János | 2021. november 13. 11:00
AgroLink Zrt. néven új mezőgazdasági integrátor cég kezdte meg működését giga gazdasági háttérrel, Mészáros Lőrinccel, Takarékbankkal és rendkívül ambiciózus tervekkel. Vajon mit jelent ez a piacon, erről kérdeztük Raskó György, agrárközgazdászt, volt FM államtitkárt.
Agrár Varga Mihály: a német vállalatok rengeteg munkahelyet teremtettek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 16:43
Egyre bővülő kapcsolatok, a gazdasági teljesítmény emelkedése jellemzik a magyar-német gazdasági együttműködést, amely egyaránt előnyös a magyar és a német gazdaság számára - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2021. évi Konjunktúrafórumán.
Agrár Tovább bonyolódik a milliárdos bebukás a műtrágya-piacon
Szakonyi Péter | 2021. november 10. 05:16
Immár kilenc végrehajtási eljárás folyik a Keleti Agrár Kft. ellen. A sokmilliárdos tartozást felhalmozó műtrágyakereskedő cég vezetője ugyanakkor továbbra is állítja: náluk minden rendben van. Ennek azonban szinte minden részinformáció ellentmond. Kérdés csak az, hogy ki fizeti, kártalanítja a károsultakat - ha egyáltalán ez megtörténik.
Agrár Megszavazta az amerikai képviselőház az infrastruktúrafejlesztési javaslatot
MTI | 2021. november 6. 08:37
Amerikai idő szerint péntek éjszaka megszavazta a törvényhozás alsóháza Joe Biden amerikai elnök infrastruktúrafejlesztési törvényjavaslatát, azonban a szociális csomagról továbbra sem döntött.
Agrár Romlottak az agrárium kilátásai
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 13:28
Ezt tükrözi vissza a Takarék AgrárTrend Index, amelynek 2021 harmadik negyedévi értéke az előzőhöz képest 0,7 ponttal, 31,4 pontra csökkent a 48 pontos skálán.
Agrár Kartell a műtrágyapiacon: csúnyán megbírságolták a Nitrogénműveket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 11:10
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására.
Agrár Válság: sürgős segítség kell a sertéstartóknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 10:01
A válságalap megnyitásához a tanács döntésén kívül az Európai Parlament jóváhagyására is szükség lenne.
Agrár Nagy a baj. Az angolok hatoda alig jut élelmiszerhez
MTI | 2021. október 9. 09:05
A brit felnőtt lakosság hatodával fordult elő az elmúlt hetekben, hogy az ellátási hiányok miatt nem tudott alapvető élelmiszereket vásárolni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló