<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A krumpli ára az egekben, viszont a meggy olcsóbb.

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak 6,5%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az élő állatok és állati termékek ára 6%-kal, míg a növényi termékeké 6,8%-kal növekedett. Az első félévben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 6,4%-kal haladta meg az előző év azonos időszaki árszintet - derül a ki a KSH gyorsjelentéséből.

Drága lett a krumpli, olcsó a meggy

2013 júniusában a gabonafélék ára 9,2%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az idei termésű gabonák értékesítése még nem kezdődött meg, az árak ennek ellenére az előző hóhoz képest csökkentek, több mint 5%-kal. A burgonya árindexe idén júniusban 121,3%-kal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A zöldségfélék ára lényegében nem változott (0,3%-kal emelkedett) júniusban. A meggy árának csökkenése határozta meg a júniusi gyümölcsárindexet, ami így 8,1%-kal mérséklődött az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Hiába kerül többe az állattartás, csökkent a felvásárlási ár

A vágóállatok termelői árszintje júniusban 3,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára 19,6%-kal csökkent. A baromfi árnövekedése továbbra is kiemelkedő, 9,5%. A vágósertés termelői árának növekedése tavaly júniusban 20,7, idén már csak 1,6% volt.

Tojás, tej - ezért is többet fizetünk

2013 júniusában az állati termékek ára 12,8%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához mérten. A tej termelői árindexe 15,9%-kal nőtt. A tojás árindexe 4,7%-os emelkedett az előző hónapok csökkenése után, ami a bázis és a tárgyév ellentétes ármozgásából adódik.

2013. január–júniusban a mezőgazdasági termelői árak 12,8%-kal nőttek az előző év azonos időszakához mérten.

Olcsóbb energia, drágább beruházás

A mezőgazdasági felhasználású energia ára átlagosan 2,4%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az üzemanyagok ára 2,2%-kal esett vissza, míg a kenőanyagok ára 4,6%-kal emelkedett.

A növényvédő szerek és az állatgyógyászati készítmények árai is nőttek: az előbbinél 3,8, az utóbbinál 5,2%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A mezőgazdasági beruházásokon belül a mezőgazdaságigép-beruházások árának 2,2, illetve az épületberuházások árának 1,4%-os emelkedése figyelhető meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Kartell a műtrágyapiacon: csúnyán megbírságolták a Nitrogénműveket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 11:10
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására.
Agrár Válság: sürgős segítség kell a sertéstartóknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 10:01
A válságalap megnyitásához a tanács döntésén kívül az Európai Parlament jóváhagyására is szükség lenne.
Agrár Nagy a baj. Az angolok hatoda alig jut élelmiszerhez
MTI | 2021. október 9. 09:05
A brit felnőtt lakosság hatodával fordult elő az elmúlt hetekben, hogy az ellátási hiányok miatt nem tudott alapvető élelmiszereket vásárolni.
Agrár Orbán Viktor: nem lehet hitelből emelni a béreket
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 08:49
A szokásos pénteki interjú egyik központi témája volt a bérek emelése. Orbán Viktor ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy számos területen sikerült előrelépni, köszönhetően a jó gazdasági teljesítménynek. Bár vannak jogos igények a miniszterelnök szerint, ugyanakkor felelőtlenség lenne, ha hitelből emelnének béreket.
Agrár Kritikus helyzet a műtrágyapiacon: a Nitrogénművek Zrt. is támogatja a felhívást
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 18:23
A Nitrogénművek is támogatja az Európai Műtrágyagyártók Szövetségének azt a felhívását, mellyel az Európai Bizottsághoz és a tagállamok hatóságaihoz fordulnak a műtrágyapiacon kialakult kritikus állapot azonnali kezelésével kapcsolatban.
Agrár Műtrágya-botrány: reagált az orosz gyártó
Szakonyi Péter | 2021. október 7. 16:07
Több mint 10 milliárd forintos kárt okozhatott a gazdáknak és bankoknak egy műtrágyakereskedő cég - írtuk meg egy hónappal ezelőtt. A Keleti Agrár Kft. egy oroszországi központú vállalkozás, a PhosAgro termékeit értékesítette - jelentős árkedvezménnyel. De árut nem szállítottak, csak a pénzt vették fel. A botrány tovább folytatódik.
Agrár Jelentős a Magyar Bankholding szerepe az agráriumban
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 14:37
A Magyar Bankholding tagbankjai, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank összesen közel 500 milliárd forintnyi hitel- és lízingállománnyal rendelkeznek az agrárszektorban, ami együttesen több mint 25 százalékos piaci részesedést jelent.
Agrár Búcsút inthetünk az olcsó gyümölcsöknek
Privátbankár.hu | 2021. október 5. 10:13
Korszakhatáron a gyümölcstermesztés: az éghajlatváltozás máris mutatkozó kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben.
Agrár Töretlenül nő a villamosenergia fogyasztás
MTI | 2021. szeptember 17. 10:34
Ötéves csúcsra emelkedett júliusban a hazai bruttó villamosenergia-fogyasztás, 7,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban; a rendszerterhelés maximuma több napon is megdöntötte a nyári csúcsértékeket - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken.
Agrár Kész, vége! Kivonul Magyarországról a horvát Mlinar pékséghálózat
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 11. 12:20
Hamarosan az összes magyar egységét bezárja és kivonul erről a piacról a horvát Mlinar pékséghálózat. Más országokban viszont folytatja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos