A korai húsvét miatt a bárányok iránti élénk keresletre és áremelkedésre számítanak a juhtenyésztők a külpiacokon, ennek köszönhetően a tavaly megtorpant növekedés ismét beindulhat az ágazatban - írta a Magyar Idők.
Készülj a sokkra: nagyot ugrottak a magyar élelmiszerárak >>> |
Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója elmondta: az idén igazán jó szezonra számítanak. A szokottnál korábban, március végén lesz húsvét, és március közepére csak néhány uniós tagállamban lesznek eladásra kész fiatal állatok, ezért a felvásárlók várhatóan drágábban veszik majd át a magyar gazdaságokból kikerülő bárányokat.
A húsvéti tradíciók miatt a fogyasztás vélhetően az idén is élénk lesz, és az árak is tovább emelkednek majd március végéig.
A negyede húsvétkor
A magyar állattartók évente 650-700 ezer bárányt adnak el az Európai Unióban, húsvét környékén ennek a huszonöt-harminc százaléka kerül piacra.
Hajduk Péter szerint jó közepes évet hagyott maga mögött az ágazat: az év első fele minden szempontból gyengén sikerül, az időjárás és a piaci körülmények sem voltak kedvezők, majd az év második felében az árak növekvő pályára álltak. A drágulás egészen az év végéig kitartott, sőt a várakozások szerint idén is folytatódik.
Lenyelik a multik az áfacsökkentést vagy tényleg olcsóbb lett a hal? Az áruházláncok az év elején azt mondták, az áfacsökkentés hatására akár 15-20 százalékkal is bővülhet a halak értékesítésének forgalma, a fogyasztók pedig 17-22 százalékkal kedvezőbb áron juthatnak pontyhoz, harcsához, lazachoz, mint tavaly. Részletek >>>> |