<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Jön a szeptember, és ha ősz, akkor szőlő.
Szüret Villányban. MTI Fotó: Sóki Tamás

A magyarok átlagosan évente 2,5-3 kg csemegeszőlőt esznek, és egyre többen keresik a magnélküli fajtákat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Privátbankár.hu-val.

Mint írják, Magyarországon idén nagy mennyiségben augusztus közepén jelent meg a piacokon a hazai termesztésű csemegeszőlő, a korai érésű fajtákkal, azonban arányait tekintve viszonylag kevés, sokszor csak mutatóban jelenik magyar származású áru. Mivel a piacokon, áruházak zöldség-gyümölcs pultjain – szezontól függő választékkal – a gyümölcskínálatnak egész évben része a csemegeszőlő, főként behozatalból származó csemegeszőlővel találkozhatunk. Elsősorban olasz, kisebb mennyiségben argentin, brazil, chilei, dél-afrikai vagy perui áru szerepel a választékbővítő kínálatban.

Az import az utóbbi öt évben jelentősen nőtt: 5 ezer tonnáról 7 300 tonnára, ami a csemegeszőlő iránti kereslet növekedésével magyarázható. A felmérések szerint a magyar emberek átlagosan évente 2,5-3 kilogramm csemegeszőlőt esznek.

Csökkent a termőtelület

Míg az 1970-es évek végén 7500 hektáron átlagosan 68 ezer tonna étkezési szőlőt állítottunk elő, addig mára a termőtelület ennek csupán töredéke, mintegy 1000 hektár, ahonnan nagyjából 15 ezer tonna hazai termelésű szőlő származik.

Szőlő ABC

A fajták tekintetében az étkezési szőlő kínálatban a hazai termesztésű szőlők körében hagyományosan jelentős arányban találunk saszlát (Chasselas-t) illetve annak változatait (piros, fehér) a piacon, ugyanakkor egyre jobban terjednek a hazai termesztésben is a tipikus csemegeszőlőfajták, mint a fehérek közül a korai érésű Arkadija, amely nagy szemű és fűszeres ízű, viszont repedésre hajlamos, a szintén hazai nemesítésű Pannónia kincse vagy az Éva. A kékszőlők közül a nagyfürtű Guzal kara vagy a késői érésű Moldavia.

A nagy klasszikusok között tartjuk számon az Itáliát és a Cardinált, amely a hazai termesztésben is jelentősebb mennyiségben megtalálható. Az utóbbi időben Magyarországon is számos új fajta jelent meg, főként a világon is tapasztalható trendeknek megfelelően a magnélküli kategória iránt nő a kereslet.

Agrár Lassabban gyorsult az élelmiszer-infláció
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:52
De még mindig rettentően magasak az árak.
Agrár Elégedett lehet Nagy Márton, ha értesül a Tesco legújabb lépéséről
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 11:24
Mától vasárnapig akciózik a kiskereskedelmi áruházlánc.
Agrár Nemcsak Magyarországon alkalmazzák előszeretettel a rejtett áremelést
Molnár Csaba | 2023. június 7. 13:57
A brit vásárlók a "zsugorodási infláció" áldozatává válnak, azaz egyre kisebb kiszerelésekért kell ugyanannyit fizetniük. Ez nagyon nem tetszik nekik.
Agrár A németek már a háború utánra készülnek Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:26
Berlin az ukrán mezőgazdaságba, azon belül is a zöldség- és gyümölcstermesztésre, kertészetre (is) fókuszál. Az agrártárca egy fejlesztési projekt keretében eurómilliókkal száll be az ukrán mezőgazdaságba.
Agrár Van, ahol már csökken az élelmiszerek inflációja
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 13:52
Az élelmiszer-infláció májusban közel két év óta először lassult nagy-Britanniában, de továbbra is a valaha mért második leggyorsabb éves emelkedés maradt. A brit élelmiszer-drágulás üteme közel két év óta először csökkent - de éves szinten még mindig a 15 százalék feletti tartományban mozog.
Agrár Az éghajlati katasztrófa az egekbe hajtja a misztikus alapélelmiszer árát
Molnár Csaba | 2023. május 23. 09:47
A Spanyolországban tavaly óta tartó súlyos aszály nagy tempóban hajtotta felfelé az olívaolaj árát. Jelenleg több mint 45 százalékkal nőttek a jegyzések a tavalyiakhoz képest, de nem lehet kijelenteni, hogy itt a drágulás vége. A piacon már jó ideje érezhetőek a klímaváltozás hatásai, ám a kedvezőtlen folyamatok az elmúlt két évben felgyorsultak és állandósult a bizonytalanság és a hektikus üzletmenet.
Agrár Pánikban vannak az agrárgazdák - pedig van megoldás!
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 12:45
Sok fejtörést okoz az e-permetezési napló.
Agrár Gyökeres változás a Tesco élelmiszerkínálatában
Molnár Csaba | 2023. május 22. 12:23
Jelentős változás állt be a britek élelmiszerfogyasztásának szerkezetében, amennyiben immár 34 százalékra tehető a húst részben vagy teljesen elhagyók aránya. A legnagyobb szigetországi kiskereskedelmi lánc ehhez alkalmazkodva kínálatában jelentősen növeli és szélesíti a vegetárius étkezéshez szükséges alapanyagok és (fél)készételek kínálatát.
Agrár Erre sokan vártak: Putyin külügyminisztere fontos bejelentést tett
Privátbankár.hu | 2023. május 18. 14:15
Szergej Lavrov a gabonamegállapodás kapcsán tett fontos bejelentést.
Agrár Jobb hangulatba kerültek a magyar gazdák is
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 15:05
Alapvetően egyre bizakodóbbak az agrárium és az élelmiszeripar termelői.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG