4p
Megsínylette az extrém meleget a paprika, a paradicsom, a zöldborsó és a hagyma, de a csemegekukoricának kimondottan jót tett a kánikula.
Egy mezőgazdasági munkás megtörli arcát egy öntözőpisztoly mellett a Fejértó Szövetkezet dohányföldjén, Ófehértón 2015. július 6-án. A szövetkezet a kánikula miatt tizenkét öntöződobbal, tizenegy kútból és egy tóból a nap huszonnégy órájában öntöz összesen háromszáz hektár mezőgazdasági területet. Az országos tiszti főorvos július 4-től július 8-án éjfélig hőségriadót rendelt el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. MTI Fotó: Balázs Attila

Néhány zöldségfélét, köztük a paprikaféléket és a zöldborsót ugyan károsította a hosszú aszályos időjárás, a csemegekukoricának ugyanakkor jót tett a meleg, rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja - mondta a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-nek hétfőn. Ledó Ferenc közölte, a hajtatott zöldségekből a tavalyi 439,5 ezer tonnához hasonló mennyiséget várnak.

  • A július vége és az augusztus 20. közötti hőség miatt jelentős károkat szenvedtek főleg a hajtatott paprikafélék, amelyből 180-185 ezer tonnát takaríthatnak be a termelők. Az idén tölteni való paprikából valamivel több, kápiából kevesebb, hegyes erős típusból pedig a tavalyihoz hasonló mennyiségű várható.
  • Az augusztusi meleg jelentős mennyiségi és minőségi kárt okozott a hajtatott paradicsom termésben, a zöldségből 25-130 ezer tonnát takaríthatnak be a gazdák december közepéig - jelezte.  Becslések szerint szabadföldről 1,4 millió tonna termés várható, tavaly még 1,5 millió tonnát takarítottak be. Ipari paradicsomból ugyanakkor 5-10 ezer tonnával is többet takaríthatnak be idén, 125-130 ezer tonna termésre számítanak.
  • A zöldborsó begyűjtése befejeződött: a késői vetéskezdet és a meleg, az aszályos április és május miatt mintegy 20 százalékkal, 65 ezer tonnára csökkent a mennyisége az előző évhez képest.
  • A vöröshagyma termésmennyisége 10-15 százalékkal marad el a tavalyitól, 60-62 ezer tonna körül alakul, a késői vetés, valamint az aszály miatt lett kevesebb a tavalyinál.

A FruitVeB elnöke ismertette, sárgarépát az idén a tavalyinál kissé nagyobb területen, 1400 hektáron vetettek. Október elején takarították be az ipari és tárolásra szánt fajtákat, amelyek aránya 75-80 százalék. A termesztett répák 95 százaléka öntözhető, így az aszály kevésbé befolyásolja a termésmennyiséget, ami az idén 70-75 ezer tonna körül várható.

  • Gyökérpetrezselymet és paszternákot 2000 hektáron termesztenek, a tavaszi meleg miatt most rosszak voltak a kelések, és az augusztusi hőség és aszály miatt vékonyabbak a gyökerek. Ez jelentős terméskiesést okoz, a tavalyi 62 ezer tonnával szemben az idén csak 52-55 ezer tonna várható.
  • Kedvezett viszont az időjárás az ország nagy részén a csemegekukoricának, amelyből a 34-35 ezer hektárt kitevő területről rekord- vagy rekordközeli termés várható 550-600 ezer tonnával. Az idén a korábbi évekhez képest erősebb volt a kukoricamoly-fertőzés, amely ellen a termelők korszerűen és szakszerűen védekeztek.
  • A termesztett gomba mennyisége az idén  31,5-32 ezer tonna, 2-3 százalékkal több, mint tavaly - ismertette az elnök.

A terméktanács honlapján közzétett legfrissebb kínálati árak szerint a Budapesti Nagybani Piacon a tölteni való, első osztályú paprika kilogrammonként 330-370 forint között van, a paradicsom 420-480 forint között. A fokhagyma ára kilogrammonként 740-800 forint, a vöröshagymáé 145-170 forint között mozog, míg a petrezselyemgyökér kilogrammonként 850-950 forintba, a sárgarépa 230-300 forintba, a csemegekukorica darabonként 70-80 forintba kerül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG