1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A szlovák agrártárca a magyar minta alapján kívánja korlátozni a külföldiek termőföldvásárlását, amelynek meghosszabbított moratóriuma jövőre jár le - írta a pozsonyi Sme.
A spekulációt szinte biztos, hogy megszünteti az új földtörvény. Vannak azonban olyan részei, amelyek aggályosak lehetnek. Például az, hogy kik és milyen szempontok alapján kerülnek majd a helyi földbizottságokba. Ahogy a Privátbankár megírta, azok a testületek döntik majd el, kik vehetnek földet az érintett településen. Jogorvoslatnak pedig helye nincs. Részletek >>

Szlovákiában a külföldi magánszemélyekkel szemben foganatosított, egy alkalommal már meghosszabbított, földvásárlási moratórium, több közép-kelet európai uniós tagországhoz hasonlóan 2014 februárjában jár le. Bár a közelgő időponttal összefüggésben Lubomír Jahnátek, a szlovák agrártárca vezetője már korábban kilátásba helyezte: "minden eszközt" hajlandó felhasználni ahhoz, hogy hazai kézben tartsa a termőföldet, konkrét lépés ezzel kapcsolatban eddig nem született.

A lap szerint a szlovák agrártárca "nem eredeti" ötletet kíván megvalósítani, egy olyan módszert követ, arra lehet számítani, hogy Szlovákiában is szakképesítés, valós gazdálkodás vagy más hasonló feltételekhez kötik majd a földvásárlás engedélyezését.


A szlovák lap úgy véli: a szaktárca vezetője "a spekulatív földvásárlás elleni harc álcája mögé rejti" terveit, mert a külföldiek termőföldvásárlását lehetővé tevő, az unióval kötött megállapodást már nem lehet semmissé tenni.

A vidékfejlesztési miniszter szerint Európa egyik legszigorúbb törvénye lett a magyar.

Helyi megfigyelők szerint a külföldiek földvásárlását korlátozó törvénymódosítás a felvidéki gazdák részéről várhatóan pozitív fogadtatásra találna, ugyanakkor az csupán akkor érné el célját, ha széleskörű változtatásokat eszközölne és nem csupán a magánszemélyekre vonatkozna. Ez utóbbit az indokolja, hogy a szlovák szabályozás jogi személyek esetében nem számol megkötésekkel, így a korlátozások könnyen kijátszhatóak, ha egy külföldi magánszemély vállalkozást hoz létre Szlovákiában és annak segítségével vásárol földet.

Becslések szerint jelenleg a Szlovákiában található termőföld mintegy 15 százaléka van külföldi kézben. Az adat ugyanakkor nem ad pontos képet ugyanis aktuális statisztikai adatok szerint Szlovákiában a mezőgazdasági földterület mintegy 80 százaléka van jogi személyek tulajdonában, ezek esetében pedig nehezen kimutatható a külföldi tulajdonosok részaránya. A

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Bezárja csíkszeredai gyárát a tejfeldolgozó Lactalis
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 15:54
Az üzem mind a 95 munkavállalóját elbocsátják, a csíkszeredai üzem feladatait a Lactalis négy másik romániai üzeme veszi át - írja az economica.net a vállalat közleménye alapján.
Agrár Ebből még nagy baj lehet: nem lesz elég élelmiszerünk?
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:51
Elkeseredett hangú nyílt levelet küldött a kormánynak nemrégen a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöksége.
Agrár Jó hír a vevőknek: szinte megállt a termőföld drágulása
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 17:04
Hol kell a legtöbbet fizetni most egy hektár jó minőségű szántóért? Miért lett olcsóbb Békés és Csongrád? Mennyiért lehet bérbe adni a szántókat és miért nem akarnak szabadulni a gazdák a gyümölcsösöktől és a szőlőktől? A válaszokról beszélt, Mester Nándor felelős szerkesztő a Trend FM Reggeli monitor című adásában, aminek az első részében az infláció várható alakulásáról volt szó a friss adatokat értékelve.
Agrár Megint drágulni fog a kenyér
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 14:32
Nőtt a gabona ára világszerte, emiatt még drágább lesz a kenyér.
Agrár Nem lesznek boldogok az ukránok – meghosszabbodott az EU-s tiltás
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 13:47
Legalább egy évig még biztosan maradnak.
Agrár Nem adják fel tiltakozásukat a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 14:46
A gazdák egy csoportja ismét lassítja a forgalmat a Hrebenne-Jahotyin lengyel-ukrán határátkelőn.
Agrár Sokkoló árakra készüljön, akinek otthon elfogyott a kakaója
Szirmai S. Péter | 2024. június 3. 05:42
Extrém árraliba kezdett a kakaó a New York-i tőzsdén. Áprilisban az egy évvel azelőtti négyszeresén, tonnánként tizenegyezer dolláros csúcsot ért el a jegyzésár, majd ismét hétezer közelébe zuhant. A folytatásban kakaóhiány és további drágulás is jöhet.  
Agrár Az új vámtarifák miatt eltűnnek Európából az orosz és fehérorosz gabonatermékek
Privátbankár.hu | 2024. május 30. 13:26
Az Európai Unió Tanácsa rendeletet fogadott el azzal a céllal, hogy tiltó vámokat vessen ki az Oroszországból és Fehéroroszországból importált gabonatermékekre; az intézkedés olyan mértékben növeli a gabonafélékre, olajos magvakra és az azokból származó termékekre kivetett vámokat, hogy gyakorlatilag leállítja e termékek uniós behozatalát a két országból - tájékoztatott az uniós tanács csütörtökön.
Agrár Éhségsztrájk kezdődött a varsói parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 16:44
Éhségsztrájkba kezdett hétfőn a varsói szejm székházában a gazdák egy csoportja, amely már négy napja ülősztrájkot folytatott a helyszínen - közölte a lengyel média a szejmben tartott hétfői sajtóértekezletről beszámolva, amelyen az Orka nevű földművestársaság öt tagja szólalt fel.
Agrár Beintettek az Uniónak Georgiában, gumilövedékek is repültek
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 06:57
Elfogadták az orosz mintára készült törvényt, ez sokaknak nem tetszett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG