Japánban a legolcsóbb sózott vajból egy 20 dekás csomag 434 jenbe (1040 forint) kerül, 4 százalékkal többe, mint tavaly. A jó minőségű sózatlan vaj jóval drágább.
A kormány ezért márciusig átmenetileg enyhíti a vaj magánimportjának korlátozását, hogy mérsékelje a hiányt - írja a Nikkei című gazdasági napilap.
Ez áll a hiány hátterében
A vajhiány egyik oka, hogy az agrárnépesség gyors elöregedése miatt egyre több gazdaság hagy fel a termeléssel és a tehenek száma évek óta csökken, másrészt a jen gyengesége miatt felmentek a takarmányárak. Ugyanakkor a kormány 30 százalékos importvámmal védi a belföldi vajtermelést.
Sok szupermarketben időről időre eltűnik a vaj, máshol a vásárlók csak egy csomagot vehetnek.
Az örök vita: vaj vagy margarin Idehaza nemrég tizenegy, hipermarketben kapható margarint vizsgáltatott be nemrég a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A laboratóriumban vizsgáltnál a termék rákkeltőanyag-tartalmát is megnézték, az eredmény meglepő lett: bár minden margarin átment a teszten, az egyes termékek rákkeltőanyag-tartalma között háromszoros különbséget is találtak. A teszt eredményéről és arról, hogy vajon melyik az egészségesebb: a vaj vagy a margarin, ebben a korábbi cikkünkben olvashat bővebben. |