A transzzsírsav miatt régóta zajló margarin-vaj vita ellenére, a margarin igen népszerű termék kedvező ára és könnyen kenhető állaga miatt. Egy közepes méretű szupermarketben is legalább 4-5 féléből lehet választani, és vannak bio minősítésű termékek is. Mivel az Európa Bizottság szerint a 3-MCPD nevű potenciális rákkeltő anyag leggyakrabban a margarinokban bukkan fel, ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete kíváncsi volt, mi a helyzet a hazai boltokban található termékekkel - olvasható a teszt eredményét bemutató cikkükben.
Mi az a 3-MCPD? Az Európai Bizottság határértéket állapított meg a 3-MCPD-re mivel a WHO rákkutatásért felelős háttérintézménye az embernél potenciális rákkeltő anyagnak minősítette: testtömeg-kilogrammonkénti 20 mikrogramm tolerálható napi bevitelt állapítottak meg (1 mikrogramm a gramm milliomod része). Azaz egy 20 kilós gyereknél 400 mikrogramm a tolerálható érték. |
A vizsgált margarinok
Az egyesület 11 margarint vizsgáltatott be a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal laboratóriumában. A vizsgált termékek a következők voltak: Bio margarin, Bords Eve, Delma szendvics, Flóra, Liga, Promienna Light, Rama classic, Spar Budget halbfett, Tesco Value Light, Vénusz sós, Vita D’or Sunflower Spread.
Az eredmény kimutatta, a legtöbb szennyezőanyagot a Flóra, Liga és Bio margarinban találták, de ezek is jóval a megengedett kilogrammonkénti 20 mikrogramm határérték alatt voltak.
Termék neve |
Gyártó/Forgalmazó |
3-MCPD (μg/kg) tartalom |
|
Flóra |
Unilever Magyarország Kft |
3,7 |
határérték alatt |
Liga |
Unilever Magyarország Kft |
1,6 |
határérték alatt |
Bio margarin |
Biopont Kft |
1,3 |
határérték alatt |
Bords Eve |
Bunge Polska sp.zo. |
< 1 |
határérték alatt |
Delma szendvics |
Unilever Magyarország Kft |
< 1 |
határérték alatt |
Promienna Light |
Lidl saját márka |
< 1 |
határérték alatt |
Rama classic |
Unilever Magyarország Kft |
< 1 |
határérték alatt |
Spar Budget halbfett |
Spar saját márka |
< 1 |
határérték alatt |
Tesco Value Light |
Tesco saját márka |
< 1 |
határérték alatt |
Vénusz sós |
Bunge Növényolajipari Zrt. |
< 1 |
határérték alatt |
Vita D’or Sunflower Spread |
Lidl saját márka |
< 1 |
határérték alatt |
Az örök vita: vaj vagy margarin?
Évek óta vita tárgyát képezi, hogy melyik az egészségesebb: a vaj vagy a margarin? A Webbetegnek nyilatkozó dietetikus szerint ugyanakkor nem lehet kijelenteni, hogy egyik vagy másik szendvicsalapanyag jobb, vagy rosszabb lenne a másiknál.
Bár a vaj tömény koleszterin, a sejtek falának felépítéséhez szükség van rá. A sejtek áteresztő hártyája ugyanis koleszterinből áll. Korábban a margarinokat hidrogénezték (ezzel keményítették), amely valóban káros lehetett, ma már viszont erről sincs szó - hívja fel a figyelmet Barna Lajosné Éva. Ezek a zsírkeményítéssel készített margarinok az egészségre káros úgynevezett transzzsírsavakat is tartalmazhatnak, de ma már léteznek olyan margarinok, amelyeket egyáltalán nem hidrogéneznek.
A margarinok viszont többszörösen telítetlen zsírsavakban is gazdagok, amelyek hatására csökken a vérben a koleszterinszint – mondta a dietetikus, hozzátéve: az egyetlen megoldás a kérdésre a mértékletesség.