Az Egyesült Államok Ohio államában idén nyáron megkezdődhet az organikus üvegházi szamóca palántáinak ültetése. Az újfajta szamócatermesztési módszert biogazdálkodást folytató a Nature Fresh Farms családi vállalkozás honosítja meg. Az első szüretet októberre tervezik, azt követően egészen júliusig tarthat a szezon az üvegházi szamócatermesztésben – derül ki a Fresh Plaza gyümölcs- és zöldségpiaci szakportál cikkéből.
Amikor az első szüretelésünket indítjuk idén ősszel, mi leszünk az első organikus üvegházi epret kínáló vállalat az Egyesült Államokban
– mondta Matt Quiring, a vállalkozás értékesítési és marketingvezetője. Hozzátéve, hogy éppen akkor jelenhetnek meg a gyümölccsel a piacon, amikor a szántófö
Ezentúl egészen addig övék az szamócapiac, amíg a nyár második két hónapjában újra megjelennek a szántóföldi termesztők. Ez lehetővé teszi az áruházaknak, hogy folyamatosan kínálatukban tartsák sokak kedvenc gyümölcsét.
Mi az a piszkos tizenkettő?
A kínálat átalakulása nem az egyetlen előnye az üvegházi szamócatermesztésnek. Az ellenőrzött körülmények lehetővé teszik, hogy elkerüljék az időjárás viszontagságait: a szárazságot, a jégverést, a túl sok csapadékot. A szomszédok sem okozhatnak gondot azzal, hogy túlpermetezik a saját növényeiket, amiből kéretlen vegyi anyagok juthatnak mások terményére.
Az üvegházi környezetben tisztább, homogénebb termés várható, és fenntarthatóbb a termesztés. A cég állítása szerint a vízigény például 70 százalékkal csökkenthető. A ohiói farm közel van a termény fogyasztóközönségéhez, amivel lerövidíthető a szállítás.
A Nature Fresh Farms organikus termékei iránt az elmúlt években folyamatosan nőtt a kereslet. Ennek fő oka a vevők aggodalma a visszamaradt permetezőszerek miatt. A szamóca például az egyike a piszkos tizenkettőnek. Vagyis annak a tizenkét gyümölcsnek és zöldségnek, amelyek a leginkább fertőzöttek kéretlen anyagokkal. Az üvegházból kikerülő organikus szamóca mentes ettől, ami nem marad hatástalan a tudatos fogyasztók vásárlásaira.
Milyen a magyar szamócahelyzet?
Ha az amerikai szamócakísérlet beválik és globálisan elterjedne, az kiszélíesítheti a szamócaszezont, azaz az egész évben, nemcsak a szezonban lehetne kapni friss gyümölcsöt. (Szezonon kívül most a fagyasztottal kell beérnie a vevőknek.)
Az Agrárközagdasági Intézet még májusban megjelent szamócakörképe szerint Magyarországon az elmúlt években 4,7–5,4 ezer tonna szamócát takarítottak be évente. Szakértők szerint a hűvösebb tavaszi időjárás miatt a szokásosnál később, de jó terméskilátásokkal kezdődött az idei magyar hazai szamócaszezon.
Magyarország szamócaimportja tavaly egyébként 5 százalékkal 4136 tonnára nőtt 2022-ben az előző évihez képest, a szamóca fele Spanyolországból érkezett. A beszállítások jelentős része a magyar szezon előtt, április–májusban realizálódik. A magyarországi szamócatermés kis hányadát szállítják külpiacokra, elsősorban Csehországba, Szlovákiába és Romániába. Magyarország szamócaexportja 198 százalékkal 203 tonnára bővült 2022-ben az előző évihez képest.