A gabonaféléknél az egyik lehetséges élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot jelentő szennyezés a - gombák által kiválasztott - mikotoxin, amit néhány fuzárium faj is termel. Fuzáriumfertőzés kisebb-nagyobb mértékben szinte minden évben előfordul.
Nem kell aggódni
Vége az aratásnak - milyen az idei termés? Részletek >>>> |
Az idén először Békés és Csongrád megyékből, majd más területekről is érkeztek őszibúza-táblákon hirtelen fellépő kalászfehéredést jelző bejelentések. A kalászfehéredés mértékének felmérésére elrendelt vizuális szemlék eredményei megnyugtatóak - jegyezte meg a Nébih.
A szemle közel 25 ezer hektáron zajlott, a kifehéredett kalászok aránya országosan mintegy 3 százalék volt. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a kalászfehéredésért több tényező együttesen felelős: a magas talajvízszint, majd a szárazság- és a hő stressz és az ezekkel párhuzamosan megjelenő fuzáriumfertőzés.
Az élelmiszerlánc-biztonsági felügyeletet ellátó hatóság az 1970-es évek óta végzi az őszibúza-tételek belső fuzáriumfertőzöttségének vizsgálatát. Az idei vizsgálatok még zajlanak, de a 616 minta 90 százalékos feldolgozottsága mellett megállapítható, hogy a belső fuzáriumfertőzöttség - 9,53 százalék - nem tér el az előző években tapasztalt átlagos értékektől - tartalmazza a tájékoztatás.