<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több mint 10 milliárd forintos kárt okozhatott a gazdáknak és bankoknak egy műtrágyakereskedő cég - írtuk meg egy hónappal ezelőtt. A Keleti Agrár Kft. egy oroszországi központú vállalkozás, a PhosAgro termékeit értékesítette - jelentős árkedvezménnyel. De árut nem szállítottak, csak a pénzt vették fel. A botrány tovább folytatódik.

Húsz százalékos árkedvezménnyel csábította importműtrágya vásárlására idén tavasszal egy vállalkozás a mezőgazdasági termelőket. A kedvező ajánlatnak csak egy hátulütője volt, mégpedig az, hogy a kifizetett áru soha nem érkezett meg a földekre - írtuk szeptember elején megjelent cikkünkben. Amelyben megszólalt a történet "főhőse", a Keleti Agrár Kft. ügyvezetője. Dávid Tamás akkor - egyebek mellett -  azt állította, hogy a műtrágyát szállító orosz félnek kifizette az áru ellenértékét.

Most az orosz cég a következő nyilatkozattal kereste meg szerkesztőségünket. 

"A 2021. szeptember 4-én megjelent „Milliárdos veszteség a műtrágya bizniszben” című cikkben Dávid Tamással - a Keleti Agrár Kft. ügyvezető igazgatójával - készült interjúban megjelent hamis állítások miatt a PhosAgro a következőket szeretné leszögezni:

A PhosAgro hivatalosan bejelenti, hogy 2021. nyár elejétől minden üzleti és kereskedelmi kapcsolatot megszakított a Keleti Agrár Kft-vel, annak nem megfelelő üzleti magatartása és a szerződésükben szereplő kötelezettségek durva megszegése miatt. A PhosAgro kijelenti, hogy nem tud az érintett termékek tényleges hollétéről és arról, hogy a Keleti Agrár Kft. miként kezelte azt. 

hirdetés

A PhosAgro a világ egyik legjelentősebb foszfátalapú műtrágyagyártója. Fotó: phosagro.comA PhosAgro a világ egyik legjelentősebb foszfátalapú műtrágyagyártója. Fotó: phosagro.com

A PhosAgro azt is kijelenti, hogy a Keleti Agrár Kft. nem teljesítette a PhosAgro felé fennálló pénzügyi kötelezettségeit.

A híresztelések és az egyoldalú állítások ellenére a Keleti Agrár Kft. korábban soha nem volt a PhosAgro stratégiai üzleti partnere, a Keleti Agrár Kft. semmilyen módon nem volt a PhosAgro Group része, és soha semmilyen kizárólagos joggal nem rendelkezett a PhosAgro-termékek megvásárlására a PhosAgro-tól. A Keleti Agrár Kft.-nek nem volt joga a PhosAgro védjegyének használatára sem.

A fenti okok miatt és üzleti érdekeinek védelme érdekében a PhosAgro megtesz minden szükséges jogi lépést és az illetékes hatóságokhoz fordul az ügy tisztázása érdekében.

Az idén 20 éves jubileumát ünneplő PhosAgro a világ egyik legjelentősebb foszfátalapú műtrágyagyártója. A cég a világ 102 országába szállítja termékeit. Az idei év első hat hónapjában 5,1 millió tonnát értékesítettek. (A Keleti Agrár saját bevallása szerint évente 200 ezer tonnát adott el itthon 2019-ben.)  Az orosz cég Bukarestben, Varsóban és Belgrádban rendelkezik saját irodával. A PhosAgro részvényei 10 évvel ezelőtt jelentek meg a londoni értéktőzsdén.

Címkék: Agrár Műtrágya

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Képviselőknek és magánembereknek is bombaüzlet a termőföld
Mester Nándor | 2021. december 4. 05:48
Még mindig bőven infláció feletti drágulás van a földpiacon. A szántók, erdők és gyepek gazdái, (köztük sok parlamenti képviselő) is tudják ezt, egyre kevesebben akarnak megválni tőlük. Az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséról szóló friss szabály azonban eddig nem jött be, óriási viták vannak. Közben a kormány pepecsel, és tanakodik, hogy egyszerűsítse-e az új jogszabályt és az ügyletekhez kapcsolódó öröklési jogot. Szakértők szerint a késlekedés súlyosan akadályozza a hatékonyabb földgazdálkodást.
Agrár Megint betámadták Bige Lászlót - ezúttal Orbán Viktor egyik minisztere
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 16:11
Az agrártárcát irányító Nagy István a Facebook-oldalára kitett videójában azt állítja, hogy szerinte a Nitrogénművek Zrt. mesterségesen tartotta drágán a műtrágya árát.
Agrár A magyar milliárdosok száma meghaladta a kétezret
Hollós János | 2021. november 13. 11:00
AgroLink Zrt. néven új mezőgazdasági integrátor cég kezdte meg működését giga gazdasági háttérrel, Mészáros Lőrinccel, Takarékbankkal és rendkívül ambiciózus tervekkel. Vajon mit jelent ez a piacon, erről kérdeztük Raskó György, agrárközgazdászt, volt FM államtitkárt.
Agrár Varga Mihály: a német vállalatok rengeteg munkahelyet teremtettek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 16:43
Egyre bővülő kapcsolatok, a gazdasági teljesítmény emelkedése jellemzik a magyar-német gazdasági együttműködést, amely egyaránt előnyös a magyar és a német gazdaság számára - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2021. évi Konjunktúrafórumán.
Agrár Tovább bonyolódik a milliárdos bebukás a műtrágya-piacon
Szakonyi Péter | 2021. november 10. 05:16
Immár kilenc végrehajtási eljárás folyik a Keleti Agrár Kft. ellen. A sokmilliárdos tartozást felhalmozó műtrágyakereskedő cég vezetője ugyanakkor továbbra is állítja: náluk minden rendben van. Ennek azonban szinte minden részinformáció ellentmond. Kérdés csak az, hogy ki fizeti, kártalanítja a károsultakat - ha egyáltalán ez megtörténik.
Agrár Megszavazta az amerikai képviselőház az infrastruktúrafejlesztési javaslatot
MTI | 2021. november 6. 08:37
Amerikai idő szerint péntek éjszaka megszavazta a törvényhozás alsóháza Joe Biden amerikai elnök infrastruktúrafejlesztési törvényjavaslatát, azonban a szociális csomagról továbbra sem döntött.
Agrár Romlottak az agrárium kilátásai
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 13:28
Ezt tükrözi vissza a Takarék AgrárTrend Index, amelynek 2021 harmadik negyedévi értéke az előzőhöz képest 0,7 ponttal, 31,4 pontra csökkent a 48 pontos skálán.
Agrár Kartell a műtrágyapiacon: csúnyán megbírságolták a Nitrogénműveket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 11:10
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására.
Agrár Válság: sürgős segítség kell a sertéstartóknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 10:01
A válságalap megnyitásához a tanács döntésén kívül az Európai Parlament jóváhagyására is szükség lenne.
Agrár Nagy a baj. Az angolok hatoda alig jut élelmiszerhez
MTI | 2021. október 9. 09:05
A brit felnőtt lakosság hatodával fordult elő az elmúlt hetekben, hogy az ellátási hiányok miatt nem tudott alapvető élelmiszereket vásárolni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló