<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Jelentős engedménnyel kínált import műtrágyát egy kereskedőcég. A megrendelt árú azonban soha nem érkezett meg a gazdákhoz - bár ennek ellenértékét kifizették. A sokmilliárdos veszteségen mezőgazdasági cégek, gazdálkodók, az adóhivatal és egy hazai nagybank is "osztozik".

Húsz százalékos árkedvezménnyel csábította import műtrágya vásárlására idén tavasszal egy vállalkozás a mezőgazdasági termelőknek. A kedvező ajánlatnak csak egy hátulütője volt, mégpedig az, hogy a kifizetett áru soha nem érkezett meg a földekre. A gazdák így háromszor fizették ki a műtrágya árát - a kurrens termék ára ugyanis tavasz óta megduplázódott, ezért a nyáron ismételten és kényszerűen megvásárolt műtrágyát végül szó szerint aranyáron szerezték be. A több száz pórul járt mezőgazdasági termelőn kívül érzékeny veszteséget szenvedett az ügyletet finanszírozó hazai nagybank is - ez utóbbi faktorálta ugyanis az tranzakciót.

Óriási üzlet a műtrágya, de bele is lehet bukni? (Ilusztráció - Forrás: Depositphotos)Óriási üzlet a műtrágya, de bele is lehet bukni? (Ilusztráció - Forrás: Depositphotos)

A szomorú történet "főhőse" a főként műtrágya kereskedelemmel foglalkozó Keleti Agrár Kft. A bátaszéki központú vállalkozás pedig nem volt kis játékos az amúgy nagyon is kompetitív piacon. Forgalma évről évre meredeken emelkedett 2020-ban már meghaladta a 21 milliárd forintot. Ez pontosan a duplája a 2019-es árbevételnek, és hatszorosa a 2018-ban elért 2,8 milliárd forintos forgalomnak! (Nem mellékesen közhiteles céginformációs adatbázisból kiderül az is, hogy a cég kötelezettség állománya tavaly év végén megközelítette a 8 milliárd forintot!)

A pandémia ellenére nagyon nőtt a piac

A műtrágya-forgalmazók 2020-ban 1,9 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelőknek, a mennyiség 4,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet kiadványából.

A 10 legnagyobb műtrágya-forgalmazó vállalat 2020-ban közvetlenül a mezőgazdasági termelők felé a teljes műtrágyamennyiség 84 százalékát értékesítette. A műtrágyaárak átlagosan 7,9 százalékkal csökkentek, ezért a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele a volumennövekedés ellenére 6,1 százalékkal 145 milliárd forintra mérséklődött 2020-ban.

Az elemzés szerint a mezőgazdasági termelők által 2020-ban vásárolt műtrágya nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 650 ezer tonna volt, 20 ezer tonnával (+3,1%) magasabb az egy évvel korábbinál. A nitrogénhatóanyag-tartalom 6,6 százalékkal nőtt, míg a foszforé 3 százalékkal, a káliumé pedig 4,1 százalékkal kevesebb lett, mint a bázisidőszakban.

Az elmúlt öt év átlagához viszonyítva a teljes műtrágya-értékesítés volumene 7 százalékkal nőtt 2020-ban. Az összetett műtrágyák forgalma 0,5 százalékkal, az egykomponensű nitrogéné 9 százalékkal emelkedett, míg a káliumé 14 százalékkal csökkent tavaly a 2015-2019-es évek átlagához mérten. Legjelentősebben, közel négyszeresére, az egykomponensű foszforműtrágyák volumene nőtt a megelőző öt év átlagához képest.

A cég - amelynek székhelye egy Budapest terézvárosi lepukkant bérházban található - egy orosz cég, az PhosAgro termékeit forgalmazza. Honlapjuk szerint évente 200 ezer tonnát, amelyből jutott kisebb mennyiség Ausztriába és Romániába is. A Keleti Agrár Kft. jelenlegi tulajdonosa egy East Sunstate Ltd. nevű floridai bejegyzésű cég, amely mögött vélhetően a korábbi tulajdonos és jelenlegi cégvezető Dávid Tamás áll. (Erre utal, hogy a hazai bejegyzésű Sun State Transport Kft.-ben is résztulajdonosként jegyzik.)

Dávid Tamás, a Keleti Agrár Kft.  vezetője (Forrás: Keleti Agrár Kft. )Dávid Tamás, a Keleti Agrár Kft. vezetője (Forrás: Keleti Agrár Kft. )

A Keleti Agrár Kft. pénzügyi gondjaira utal, hogy nyár elején már 450 milliós ÁFA tartozást nem tudtak kifizetni- erre részletfizetést kértek a NAV-tól, amit nem kaptak meg, és az adóhatóság inkasszót tett a cég számláira.

A közhiteles adatok szerint a NAV végrehajtás idén júliusban indult és jelenleg is tart.

A több mint kellemetlen üggyel kapcsolatban egy sor érintett vállalkozást és gazdát is megkerestünk, de egyikük sem vállalta névvel a cikkben való megjelenést. Úgy tudjuk, hogy pertársaságot alapítanak és így, peres úton kívánnak pénzükhöz jutni.

Telefonon elértük viszont a cég vezetőjét, Dávid Tamást, aki végül írásban feltett kérdéseinkre az alábbiak szerint válaszolt. (Szó szerinti idézzük az által írt válaszokat)

Milyen nagyságrendű tartozásaik vannak műtrágyában? Hány ügyfél megrendelését nem tudták teljesíteni?
Egyelőre szállítandó megrendeléseink vannak. Az ügyfeleknek a következő egy évben bármikor megfelelő teljesíteni.

Az idei első félévben a hírek szerint 150 ezer tonnát szállítottak ki. Mennyi lett (volna) az éves forgalom: forintban és mennyiségben?
Az év még nem ért véget. Augusztus 30-át írunk. (Ekkor nyilatkozott a cég vezetője – szerk.)

Orosz partnerüknek a PhosAgronak kifizették-e a leszállított műtrágya teljes ellenértékét? És ha igen, akkor, mikor került erre sor?
Igen. Az elmúlt három hónapban.

Azon partnereik, akiknek nem vagy részben szállítottak kaptak-e valamilyen kárpótlást vagy kártérítést?
Egyelőre nem, hiszen feljebb írtam, hogy a partnereknek a következő egy évben bármikor teljesíthető a megrendelésük.

Meg tudtak-e állapodni a NAV-val, a körül félmilliárdos ÁFA tartozás átütemezéséről?
Hat hónapunk van rendezni.

Indult-e cégük ellen felszámolási eljárás?
Indult de ezek megszűntek a megállapodásoknak köszönhetően.

Milyen fedezettel rendelkeznek tartozásaik ellentételezésére? (Ingatlan, cégekben való részesedés, készpénz stb..)
Üzleti titok. Ha lenne akkor sem kellene ilyen célra használni a fent említett okok miatt.

Az érintett nagybankot is megkerestük, de eddig nem kaptunk választ tőlük arra, hogy szenvedtek-e veszteséget a Keleti Agrár-ügy kapcsán.

Reagált az orosz fél

A cikk mejelenését követően az érintett vállalat beszállítója reagált az abban szereplőkre. A 2021. szeptember 4-én megjelent „Milliárdos veszteség a műtrágya bizniszben" című cikkben Dávid Tamással - a Keleti Agrár Kft. ügyvezető igazgatójával - készült interjúban megjelent hamis állítások miatt a PhosAgro a következőket szeretné leszögezni:

A PhosAgro hivatalosan bejelenti, hogy 2021. nyár elejétől minden üzleti és kereskedelmi kapcsolatot megszakított a Keleti Agrár Kft-vel, annak nem megfelelő üzleti magatartása és a szerződésükben szereplő kötelezettségek durva megszegése miatt. A PhosAgro kijelenti, hogy nem tud az érintett termékek tényleges hollétéről és arról, hogy a Keleti Agrár Kft. miként kezelte azt.

A PhosAgro azt is kijelenti, hogy a Keleti Agrár Kft. nem teljesítette a PhosAgro felé fennálló pénzügyi kötelezettségeit.

A híresztelések és az egyoldalú állítások ellenére a Keleti Agrár Kft. korábban soha nem volt a PhosAgro stratégiai üzleti partnere, a Keleti Agrár Kft. semmilyen módon nem volt a PhosAgro Group része, és soha semmilyen kizárólagos joggal nem rendelkezett a PhosAgro termékek megvásárlására a PhosAgro-tól. A Keleti Agrár Kft.-nek nem volt joga a PhosAgro védjegyének használatára sem.

A fenti okok miatt és üzleti érdekeinek védelme érdekében a PhosAgro megtesz minden szükséges jogi lépést és az illetékes hatóságokhoz fordul az ügy tisztázása érdekében.

Címkék: Agrár Műtrágya

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Nincs megállás, megint nőttek a termelői árak a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:55
Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
Agrár Csak döcögött az iparunk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:18
Júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt. Az előző havinál 0,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Agrár Bekeményít az MNB az agrárbiztosítókkal szemben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:52
A növénytermesztőknek egyre súlyosabb károkat okozó csapadékhiány és hőhullámok nyomán az MNB kiemelten tekinti át a továbbiakban, hogy a mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykárok gyorsított felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó kormányzati elvárásnak.
Agrár A bankok is segíteni akarnak a bajba került agrárcégeknek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:36
Közleményt adott ki a Magyar Bankszövetség.
Agrár Kiakadtak a gazdák: nem igaz a mezőgazdasági gépek hatósági ársapkája
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 11:26
Amikor Gulyás Gergely miniszter július végén bejelentette az üzemanyagok ma is érvényes árszabályozását, azt mondta, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra tartják fenn. Csakhogy kiderült: ez mégsem érvényes a mezőgazdasági gépekre. 
Agrár Több mentőövet is dobtak az agrárgazdáknak - mutatjuk a részleteket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:28
Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
Agrár Újabb gabonaszállítmányok indultak el Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 16:39
Ezúttal három, kukoricát szállító hajó.
Agrár Megint egy orosz érdekeket szolgáló álhír ömlik ránk a kormánysajtó segítségével
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 12:53
Nem, nem árusítja ki az ukrán termőföldet Zelenszkij, hiába írta meg ezt a Magyar Nemzet vagy a hirado.hu egy két hónappal ezelőtti cikkre hivatkozva.
Agrár Az aszály miatt az apróbb vetőmagokat is kénytelen volt engedélyezni a minisztérium
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 09:55
A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításban is nagy károkat okoztak - túl sok mag hullott át a rostán, ezért változtatni kell a követelményeken.
Agrár Újabb csapás a gabonafronton
Privátbankár.hu | 2022. július 31. 17:21
Összedőlt a bejrúti kikötő a 2020 nyarán történt robbanásban megsérült gabonatározóinak egy része vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG