A Conclude Befektetési Zrt. elemzése felidézi: a Nemzetközi Kakaó Szövetség (International Cocoa Organization - ICCO) legfrissebb, februári előrejelzésében a mostani, 2013/14-es idényben 4,1 millió tonna kakaóra számít (ebben az ágazatban októbertől szeptemberig számolják a termesztési időszakot), miután az átlagosnál szárazabb időjárás komoly visszaesést okozott a nyugat-afrikai termőterületeken. Ezt a mennyiséget a kakaó kereslete 115 ezer tonnával haladhatja meg.
18 ezer tonnát bepuszilnak a magyarok évente
Magyarország éves kakaófogyasztása mintegy 18 ezer tonnára tehető, ami szinte teljes egészében importból származik, ezért a kakaó drágulása az itthoni árakban is érezhető lesz.
A szűkös kínálatot jelzi, hogy a világ harmadik legnagyobb termelője, Indonézia már importálni kényszerül kakaóbabot, hogy ellássa alapanyaggal az egyre korszerűbb kakaó-feldolgozási kapacitásait. A szakértők szerint egy időre szűkülő kínálatra kell felkészülni, ami az egyre bővülő felhasználás mellett pánikszerű vételeket is hozhat a határidős árutőzsdéken. Ennek hatására a már egy éve folyamatosan, eddig 40 százalékkal növekvő árak tovább emelkedhetnek.
Honnan jön a kakaó?
A kakaóbab termesztése speciális időjárást igényel, a gyengén savanyú talajokat kedveli. Dél-Amerika esőerdőiből, főként az Amazonas és Orinoco vízrendszerének ártereiről származik, de Közép-Afrikában is megél. A világtermelés kétharmadát ma már a fekete kontinens adja. Kakaófák Európában csak üvegházakban élnek meg, Magyarországon például a szegedi és a vácrátóti botanikus kertekben, a budapesti pálmaházban és a Füvészkertben.
A világ legnagyobb kakaótermelője az ICCO becslései szerint az idén Elefántcsontpart lehet.