A FAO élelmiszerár-indexe |
A tájékoztatás szerint a bőséges készletek, az energiaárak zuhanása és a kínai gazdaság lassulása körüli aggodalmak miatt esett ekkorát az index, amely így 155,7 ponton állt augusztusban.
A FAO élelmiszerár-indexet a világszinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg.
Főbb megállapítások:
- A gabonaár index majdnem 9 százalékkal alacsonyabb júliushoz képest, értéke a legalacsonyabb 2009. március óta
- A növényi olajok ára hasonló mértékű csökkenéssel szintén hat és fél éves minimumán van
- Jelentősen mérséklődött a tejpor, a sajt és a vaj ára is
- A cukorért 10 százalékkal kevesebbet kell fizetni a világpiaci kereskedelemben
- Az alapvető élelmiszerek között egyetlen kivételként a hús árindexe maradt változatlan augusztusban