3p

Az illúziók vége – a racionalitás kezdete –
úgy tűnik el az ESG, hogy velünk marad?

Klasszis Fenntarthatóság 2025 konferencia

2025. november 4., Budapest

Jelentkezzen most!

Kiakadt az Agrárkamara is a WHO jelentésén.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) értetlenül fogadta a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakosodott ügynökségének új besorolását, amely a húskészítményeket rákkeltő kockázatúnak értékelte. A vörös hús fogyasztását pedig „valószínűleg rákkeltőnek” sorolta be az ügynökség „korlátozott jelzések” alapján.

Az IARC hivatalosan a Lancet Oncology című szaklapban jelentette be az új besorolásokat. Miután azonban a vörös húsnak vannak tápláló hatásai is, a tanulmány a nemzeti kormányokra és a nemzetközi szabályozó ügynökségekre bízza, hogy a kockázatokat és az előnyöket taglaló tanulmányokat tegyenek közzé.

Mivel van a baja a kamarának?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az európai húsipari szakmai szervezetekhez hasonlóan nem tartja helyénvalónak, hogy egyetlen tényezőnek, egyetlen élelmiszer-termékcsoportnak tulajdonítsunk fokozott rákkeltő hatást. Ez ugyanis egy nagyon összetett kérdés, amely számos egyéb tényező kombinációjától függhet - írja a NAK.

Táplálkozási szokásaink és szervezetünk reagálása az elfogyasztott élelmiszerekre egyénenként gyakran eltérő, és jelentős mértékben függ az életmódtól, a genetikától, lakóhelyünk földrajzi adottságaitól, az életkortól és az öröklött táplálkozási szokásainktól.

Minden élelmiszer túlzott mértékű fogyasztása különböző kockázatokat rejt magában, csakúgy, mint az életmód minden egyéb, túlzásba vitt része.

A WHO jelentése is a túlzott mértékű fogyasztás kockázataira vonatkozik. A kiegyensúlyozott étrend az egészséges életmód egyik legfontosabb eleme, és ennek a mértékletes hús- és húskészítmény-fogyasztás is része – olvasható a közleményükben. Hivatalos szervezetek, orvosi társaságok és szakemberek is a változatos táplálkozást – benne minden élelmiszercsoport fogyasztását – javasolják egy egészséges, változatos és kiegyensúlyozott étrend érdekében.

Ellentmond mindennek?

Kiterjedt tudományos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a hús és hústermékek nélkülözhetetlen tápanyagforrásokat tartalmaznak. Nagy biológiai értékű fehérjék, esszenciális aminosavak és vitaminok forrása, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer szabályos működéséhez. A vitaminok közül kiemelkedő jelentősége van a B12-vitaminnak, amely kulcsszerepet játszik a vérképzésben és az idegrendszer működtetésében. Az olyan – húsokban megtalálható – ásványi anyagok, mint a vas, csökkentik a fáradtságot. A hús és húskészítmények tápértéke alig helyettesíthető más termékkel a napi bevitel során.

Megváltoztak a szokásaink

Az elmúlt évtizedekben Magyarországon is sokat változtak a táplálkozási szokások, az éves sertéshús-fogyasztás például 30 százalékkal csökkent, de a magyar egészségügyi mutatókban nem történt javulás. Így valószínűleg nem egy tényező felelős a gondokért, minden bizonnyal számos egyéb tényező kombinációja okozza a problémákat.

Az IARC több mint nyolcszáz különböző tanulmány eredményei alapján sorolta be a feldolgozott húskészítményeket az emberre nézve rákkeltő kockázattal bíró anyagok kategóriájába, és nem erre irányuló konkrét kockázatelemzést végzett.

Ellene mennek

Az Európai Unió vezető sertéstartó országainak piacelemzéssel foglalkozó szervezete (IMPA) és minden IMPA-tagország képviselője kifejezte egyet nem értését a WHO-jelentéssel kapcsolatban, és jelezte, hogy saját eszközeivel, valamint közösen is fellépnek a piacromboló híreszteléssel szemben, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogat - jegyzi meg a közlemény.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Karácsonyi kínálat: kevesebb madár, de jobb áron
Szirmai S. Péter | 2025. október 24. 11:31
Sokéves krízis után úgy tűnik, stabilizálódik a hazai pulykaszektor. A karácsonyi készülődéssel, a mély bázisról, kicsit már növekszik a fogyasztás.
Agrár Nem biztos, hogy aszályban többet fizetünk a boltban
Szirmai S. Péter | 2025. október 23. 17:01
A klíma megváltozott: állandósul az aszály. Ennek már – nemcsak a térségünkben – világszerte kézzelfogható és tartós a hatása, amelyet a szántóföldi és kertészeti hozamok csökkenésében is láthatunk. Mindebből meredeken emelkedő termény- és élelmiszeráraknak kellene következni, de a képlet ennél sokkal bonyolultabb – állítja Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ vezető agrárszakértője.
Agrár Üres az államkassza? Indulnak az állami földárverések
Szirmai S. Péter | 2025. október 22. 05:46
Befektetők figyelem! Másfél hét múlva, november 3-ától újra indul az állami földárverés országszerte. A júliusi 13 ezer hektár után most kilencezer hektár kerül kalapács alá, és bárki licitálhat, aki megfelel a jogszabályoknak.
Agrár Az ukrán gombától is félnek a magyar gazdák
Privátbankár.hu | 2025. október 21. 17:05
Hiába szavazták meg Brüsszelben, elfogadhatatlan az ukrán szabadkereskedelmi megállapodás.
Agrár Vizet prédikálnak, de bort isznak a németek
Privátbankár.hu | 2025. október 21. 10:33
Öt százalékkal nőtt az Európai Unió legerősebb gazdaságában a bortermelés.
Agrár Az MBH elindította AgrárPartner Platformját
Privátbankár.hu | 2025. október 14. 13:41
Az MBH csoport új platformja a hazai gazdálkodók számára kínál komplex, mesterséges intelligenciával támogatott digitális ökoszisztémát.
Agrár Optimista a világgazdaság jövőjével kapcsolatban az OPEC
Privátbankár.hu | 2025. október 14. 09:48
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete jövőre is 3,1 százalékos globális gazdasági növekedésre számít. A kőolajra főként az OECD-n kívüli országokban nőhet meg a kereslet.
Agrár Érzékeny agrártermékekre vonatkozó vámokról határozott az Európai Unió
Privátbankár.hu | 2025. október 13. 13:59
Az uniós tagországok igazságügyi minisztereinek tanácsa luxembourgi ülésén határozatot fogadott el több, Ukrajnából származó agrár-élelmiszeripari termékre, tejtermékekre, friss gyümölcsökre és zöldségekre, valamint húsra és az hústermékekre vonatkozó vámok csökkentéséről vagy eltörléséről – tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
Agrár Nagy a baj: jelentősen leértékelődhetnek a hazai földbirtokok
Szirmai S. Péter | 2025. október 13. 10:22
Az időjárási szélsőségek miatt egyre nagyobb térségekben fenntarthatatlanná válik itthon a növénytermesztés, leértékelődik a vagyon, csökken a földár. A gazdák túléléséhez átfogó program mellett rugalmasabbá kellene tenni a kárenyhítési rendszert is.
Agrár Agráradó-csökkentéseket jelentett be Nagy István miniszter
Privátbankár.hu | 2025. október 13. 07:10
Nagy István agrárminiszter adó- és áfacsökkentésről, átminősítésről és hitelmoratóriumról is beszélt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG