3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kiakadt az Agrárkamara is a WHO jelentésén.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) értetlenül fogadta a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakosodott ügynökségének új besorolását, amely a húskészítményeket rákkeltő kockázatúnak értékelte. A vörös hús fogyasztását pedig „valószínűleg rákkeltőnek” sorolta be az ügynökség „korlátozott jelzések” alapján.

Az IARC hivatalosan a Lancet Oncology című szaklapban jelentette be az új besorolásokat. Miután azonban a vörös húsnak vannak tápláló hatásai is, a tanulmány a nemzeti kormányokra és a nemzetközi szabályozó ügynökségekre bízza, hogy a kockázatokat és az előnyöket taglaló tanulmányokat tegyenek közzé.

Mivel van a baja a kamarának?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az európai húsipari szakmai szervezetekhez hasonlóan nem tartja helyénvalónak, hogy egyetlen tényezőnek, egyetlen élelmiszer-termékcsoportnak tulajdonítsunk fokozott rákkeltő hatást. Ez ugyanis egy nagyon összetett kérdés, amely számos egyéb tényező kombinációjától függhet - írja a NAK.

Táplálkozási szokásaink és szervezetünk reagálása az elfogyasztott élelmiszerekre egyénenként gyakran eltérő, és jelentős mértékben függ az életmódtól, a genetikától, lakóhelyünk földrajzi adottságaitól, az életkortól és az öröklött táplálkozási szokásainktól.

Minden élelmiszer túlzott mértékű fogyasztása különböző kockázatokat rejt magában, csakúgy, mint az életmód minden egyéb, túlzásba vitt része.

A WHO jelentése is a túlzott mértékű fogyasztás kockázataira vonatkozik. A kiegyensúlyozott étrend az egészséges életmód egyik legfontosabb eleme, és ennek a mértékletes hús- és húskészítmény-fogyasztás is része – olvasható a közleményükben. Hivatalos szervezetek, orvosi társaságok és szakemberek is a változatos táplálkozást – benne minden élelmiszercsoport fogyasztását – javasolják egy egészséges, változatos és kiegyensúlyozott étrend érdekében.

Ellentmond mindennek?

Kiterjedt tudományos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a hús és hústermékek nélkülözhetetlen tápanyagforrásokat tartalmaznak. Nagy biológiai értékű fehérjék, esszenciális aminosavak és vitaminok forrása, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer szabályos működéséhez. A vitaminok közül kiemelkedő jelentősége van a B12-vitaminnak, amely kulcsszerepet játszik a vérképzésben és az idegrendszer működtetésében. Az olyan – húsokban megtalálható – ásványi anyagok, mint a vas, csökkentik a fáradtságot. A hús és húskészítmények tápértéke alig helyettesíthető más termékkel a napi bevitel során.

Megváltoztak a szokásaink

Az elmúlt évtizedekben Magyarországon is sokat változtak a táplálkozási szokások, az éves sertéshús-fogyasztás például 30 százalékkal csökkent, de a magyar egészségügyi mutatókban nem történt javulás. Így valószínűleg nem egy tényező felelős a gondokért, minden bizonnyal számos egyéb tényező kombinációja okozza a problémákat.

Az IARC több mint nyolcszáz különböző tanulmány eredményei alapján sorolta be a feldolgozott húskészítményeket az emberre nézve rákkeltő kockázattal bíró anyagok kategóriájába, és nem erre irányuló konkrét kockázatelemzést végzett.

Ellene mennek

Az Európai Unió vezető sertéstartó országainak piacelemzéssel foglalkozó szervezete (IMPA) és minden IMPA-tagország képviselője kifejezte egyet nem értését a WHO-jelentéssel kapcsolatban, és jelezte, hogy saját eszközeivel, valamint közösen is fellépnek a piacromboló híreszteléssel szemben, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogat - jegyzi meg a közlemény.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Bezárja csíkszeredai gyárát a tejfeldolgozó Lactalis
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 15:54
Az üzem mind a 95 munkavállalóját elbocsátják, a csíkszeredai üzem feladatait a Lactalis négy másik romániai üzeme veszi át - írja az economica.net a vállalat közleménye alapján.
Agrár Ebből még nagy baj lehet: nem lesz elég élelmiszerünk?
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:51
Elkeseredett hangú nyílt levelet küldött a kormánynak nemrégen a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöksége.
Agrár Jó hír a vevőknek: szinte megállt a termőföld drágulása
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 17:04
Hol kell a legtöbbet fizetni most egy hektár jó minőségű szántóért? Miért lett olcsóbb Békés és Csongrád? Mennyiért lehet bérbe adni a szántókat és miért nem akarnak szabadulni a gazdák a gyümölcsösöktől és a szőlőktől? A válaszokról beszélt, Mester Nándor felelős szerkesztő a Trend FM Reggeli monitor című adásában, aminek az első részében az infláció várható alakulásáról volt szó a friss adatokat értékelve.
Agrár Megint drágulni fog a kenyér
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 14:32
Nőtt a gabona ára világszerte, emiatt még drágább lesz a kenyér.
Agrár Nem lesznek boldogok az ukránok – meghosszabbodott az EU-s tiltás
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 13:47
Legalább egy évig még biztosan maradnak.
Agrár Nem adják fel tiltakozásukat a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 14:46
A gazdák egy csoportja ismét lassítja a forgalmat a Hrebenne-Jahotyin lengyel-ukrán határátkelőn.
Agrár Sokkoló árakra készüljön, akinek otthon elfogyott a kakaója
Szirmai S. Péter | 2024. június 3. 05:42
Extrém árraliba kezdett a kakaó a New York-i tőzsdén. Áprilisban az egy évvel azelőtti négyszeresén, tonnánként tizenegyezer dolláros csúcsot ért el a jegyzésár, majd ismét hétezer közelébe zuhant. A folytatásban kakaóhiány és további drágulás is jöhet.  
Agrár Az új vámtarifák miatt eltűnnek Európából az orosz és fehérorosz gabonatermékek
Privátbankár.hu | 2024. május 30. 13:26
Az Európai Unió Tanácsa rendeletet fogadott el azzal a céllal, hogy tiltó vámokat vessen ki az Oroszországból és Fehéroroszországból importált gabonatermékekre; az intézkedés olyan mértékben növeli a gabonafélékre, olajos magvakra és az azokból származó termékekre kivetett vámokat, hogy gyakorlatilag leállítja e termékek uniós behozatalát a két országból - tájékoztatott az uniós tanács csütörtökön.
Agrár Éhségsztrájk kezdődött a varsói parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 16:44
Éhségsztrájkba kezdett hétfőn a varsói szejm székházában a gazdák egy csoportja, amely már négy napja ülősztrájkot folytatott a helyszínen - közölte a lengyel média a szejmben tartott hétfői sajtóértekezletről beszámolva, amelyen az Orka nevű földművestársaság öt tagja szólalt fel.
Agrár Beintettek az Uniónak Georgiában, gumilövedékek is repültek
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 06:57
Elfogadták az orosz mintára készült törvényt, ez sokaknak nem tetszett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG