3p
Kiakadt az Agrárkamara is a WHO jelentésén.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) értetlenül fogadta a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakosodott ügynökségének új besorolását, amely a húskészítményeket rákkeltő kockázatúnak értékelte. A vörös hús fogyasztását pedig „valószínűleg rákkeltőnek” sorolta be az ügynökség „korlátozott jelzések” alapján.

Az IARC hivatalosan a Lancet Oncology című szaklapban jelentette be az új besorolásokat. Miután azonban a vörös húsnak vannak tápláló hatásai is, a tanulmány a nemzeti kormányokra és a nemzetközi szabályozó ügynökségekre bízza, hogy a kockázatokat és az előnyöket taglaló tanulmányokat tegyenek közzé.

Mivel van a baja a kamarának?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az európai húsipari szakmai szervezetekhez hasonlóan nem tartja helyénvalónak, hogy egyetlen tényezőnek, egyetlen élelmiszer-termékcsoportnak tulajdonítsunk fokozott rákkeltő hatást. Ez ugyanis egy nagyon összetett kérdés, amely számos egyéb tényező kombinációjától függhet - írja a NAK.

Táplálkozási szokásaink és szervezetünk reagálása az elfogyasztott élelmiszerekre egyénenként gyakran eltérő, és jelentős mértékben függ az életmódtól, a genetikától, lakóhelyünk földrajzi adottságaitól, az életkortól és az öröklött táplálkozási szokásainktól.

Minden élelmiszer túlzott mértékű fogyasztása különböző kockázatokat rejt magában, csakúgy, mint az életmód minden egyéb, túlzásba vitt része.

A WHO jelentése is a túlzott mértékű fogyasztás kockázataira vonatkozik. A kiegyensúlyozott étrend az egészséges életmód egyik legfontosabb eleme, és ennek a mértékletes hús- és húskészítmény-fogyasztás is része – olvasható a közleményükben. Hivatalos szervezetek, orvosi társaságok és szakemberek is a változatos táplálkozást – benne minden élelmiszercsoport fogyasztását – javasolják egy egészséges, változatos és kiegyensúlyozott étrend érdekében.

Ellentmond mindennek?

Kiterjedt tudományos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a hús és hústermékek nélkülözhetetlen tápanyagforrásokat tartalmaznak. Nagy biológiai értékű fehérjék, esszenciális aminosavak és vitaminok forrása, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer szabályos működéséhez. A vitaminok közül kiemelkedő jelentősége van a B12-vitaminnak, amely kulcsszerepet játszik a vérképzésben és az idegrendszer működtetésében. Az olyan – húsokban megtalálható – ásványi anyagok, mint a vas, csökkentik a fáradtságot. A hús és húskészítmények tápértéke alig helyettesíthető más termékkel a napi bevitel során.

Megváltoztak a szokásaink

Az elmúlt évtizedekben Magyarországon is sokat változtak a táplálkozási szokások, az éves sertéshús-fogyasztás például 30 százalékkal csökkent, de a magyar egészségügyi mutatókban nem történt javulás. Így valószínűleg nem egy tényező felelős a gondokért, minden bizonnyal számos egyéb tényező kombinációja okozza a problémákat.

Az IARC több mint nyolcszáz különböző tanulmány eredményei alapján sorolta be a feldolgozott húskészítményeket az emberre nézve rákkeltő kockázattal bíró anyagok kategóriájába, és nem erre irányuló konkrét kockázatelemzést végzett.

Ellene mennek

Az Európai Unió vezető sertéstartó országainak piacelemzéssel foglalkozó szervezete (IMPA) és minden IMPA-tagország képviselője kifejezte egyet nem értését a WHO-jelentéssel kapcsolatban, és jelezte, hogy saját eszközeivel, valamint közösen is fellépnek a piacromboló híreszteléssel szemben, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogat - jegyzi meg a közlemény.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Nem késett a Spar közlése a vele szembeni versenyhivatali fellépés után
Privátbankár.hu | 2025. március 10. 10:29
Nem sokkal azután, hogy a GVH kiadta, versenyfelügyeleti eljárást indít az élelmiszerlánc ellen, a Spar közölte: közel 220 millió forintot fordított tavaly társadalmi ügyek támogatására.
Agrár A Lidl, a Spar és a Tesco ellen is versenyfelügyeleti eljárás indult
Privátbankár.hu | 2025. március 10. 09:56
A GVH azt gyanítja, hogy megtévesztő kereskedelmi kommunikációt folytatnak egyes „teljes kiőrlésűként” hirdetett termékeikkel kapcsolatban.
Agrár Megtalálhatták a megoldást az emberiség egyik legégetőbb gondjára
Kollár Dóra | 2025. február 22. 14:48
A vízhiányos területeken fellélegezhetnek, ha ez a módszer valóban működőnek bizonyul.
Agrár Veszteségből menekülő gazdák: mit vessünk az idén?
Szirmai S. Péter | 2025. február 19. 15:01
Közeleg a tavasz, nehéz döntés vár a termelőkre. Milyen növényt vessenek és mit ne, hogy a klímaváltozás és a piaci sokkok ellenére idén már elkerüljék a veszteséget.
Agrár Miért ennyire drága az alma? És lesz olcsóbb?
Szirmai S. Péter | 2025. február 18. 09:32
Az importnál is gyorsabban drágul a hazai alma. A folyamat az idén is megállíthatatlannak látszik, amit nem csak a klímaváltozás, a tavalyi rossz termés, az elmúlt 30 év ágazati hibáitól visszaesett termelés is garantál.
Agrár A Lidl-ben szokott vásárolni? Akkor most nagyon boldog lesz
Privátbankár.hu | 2025. február 17. 12:38
Olcsóbb lesz a tej és a tejtermékek.
Agrár Elkezdett drágulni egy alapélelmiszer, beavatkozik a kormány – de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2025. február 14. 10:08
A japán állam belenyúl a rizstartalékába.
Agrár Egymillió ember hiányzik az ukrán földekről
Privátbankár.hu | 2025. február 10. 06:42
Az összes munkaerő-szükséglet több mint felét jelenti ez.
Agrár Trump egy hónap haladékot adott Mexikónak, íme mit kap cserébe
Privátbankár.hu | 2025. február 3. 17:16
Donald Trump beleegyezett a vámok egy hónapos szüneteltetésébe. Persze nem ingyen. 
Agrár Mi lesz a tojásárakkal?
Privátbankár.hu | 2025. január 30. 11:57
Drasztikusan megemelkedtek a tojástermelés költségei, ráadásul visszaszorulóban vannak a ketreces tartásból származó tojások.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG