Az élelmiszerár-index januárban 173,8 pontra nőtt, ez 2 százalékos növekedést jelent havi szinten, míg az előző év azonos időszakának átlagához viszonyítva mintegy 16,4 százalékos az emelkedés. A FAO az öt alapvető élelmiszer alapanyag nemzetközi árából állapítja meg az index havi értékét. Ebbe beletartoznak a gabonák, a növényi olajok, a tejtermékek, valamint a húsárú és a cukor.
A gabonaár index 3,4 százalékkal emelkedett az év vége óta, különösen a búza, a kukorica és a rizs világpiaci ára nőtt. A világszerte alacsony pálmaolaj készletek és a dél-kelet ázsiai termelés akadozása miatt 1,8 százalékkal drágultak a növényi olajok, ugyanakkor a bőséges kínálatú szójaolajnak csökkent az ára. A tejtermékek ára és a húsár-index változatlan maradt.
A Szervezet jelentése szerint az idei szezon végére rekordot érhetnek el a gabona készletek. A konszenzus másfél százalékkal, mintegy 681 millió tonnára emelte az előrejelzést decemberhez képest. A búzatermelés elérheti a 245 tonnát is, ami csaknem 8 százalékos növekedést jelentene. A szemestermény-készletek 0,7 százalékkal haladják majd meg a tavalyi értékékeket, míg a rizs valamelyest csökken, de még így is rekord közeli 170 millió tonna várható.
A FAO 15 millióval 2592 millió tonnára emelte a teljes gabona kibocsátásra vonatkozó becslését 2016-ra. Emögött a vártnál jobb ausztrál és orosz búzatermelés áll – emelte ki a Szervezet.