Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nem esett elég eső, így az aszálytól való félelem mozgatja a búzaárakat.
Búzát kaszál egy férfi a Hármas kerületi kézi aratóversenyen Kunhegyes határában, 2014. július 5-én. MTI Fotó: Bugány János

Országosan mintegy 100 mm csapadék hiányzik a talajból, ami nem túl jó hír a búzának, de hosszú távon a kukoricának sem. Ha nem változik az időjárás, idén korábban kezdődik az aratás és kevesebb termény kerül a magtárakba. Európában máshol (elsősorban Franciaországban) is hasonló gondok adódnak és ez az aszálytól való félelem mozgatta felfelé a búzaárakat az elmúlt hetekben. Azért ez a drágulás nem foga végtelenségig tartani, akármilyen idő is legyen, így az árszintek a közeljövőben valószínűleg stabilizálódni fognak. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuális értéke a cikk írásának idején 8275 ponton állt. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX- értékekért kattintson ide>>.

A kukorica hazai tőzsdei ára továbbra is meglehetősen stabil. Március elejétől - egy áprilisi apró ingadozástól eltekintve – tartósan 44 ezer forintért lehet jegyezni a terményt. És hasonló képet mutat a fizikai piac is. A Magro.hu piactéren a 13. héttől átlagosan 42 ezer forint felett adják-veszik a kukorica tonnáját. Hétről-hétre csak apró változások vannak az árakban.

Párizsban újra 175 euró környékén jár a legközelebbi lejáratú jegyzés. Ezzel együtt még mindig mintegy 6 százalékkal alatta vagyunk a 12 hónappal ezelőtti áraknak. 175,75 eurós szintről kezdtük az új hetet.

A múlt héten olyan magasságokba ért a kukorica fronthavi jegyzése Chicagóban, ami már sokak érdeklődését felkeltette és ezért duplájára emelkedett a forgalom nagysága. Ez a lélektani határ 150 USD-nál volt megfigyelhető és az erősödő forgalom immár 152,65 USD-ig repítette a jegyzést a tengerentúlon.

Jelenleg 6 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját a hazai piactéren, viszont óriási mennyiséget, 160 ezer tonnát vennének, meglehetősen jó áron.

Mi a helyzet a búzával?

A hazai árutőzsdén továbbra sincs érdeklődés a búza iránt. A fizikai piac sem pezseg, de azért él és működik. Az étkezési búzával hozzávetőlegesen 46 ezer, a takarmánybúzával pedig 42 ezer forint környékén kereskednek.

Lassú, de emelkedő trendben mozog a búza jegyzése a párizsi árutőzsdén, bár mintha az utóbbi hetekben kifogyott volna a szufla az erősödésből. A múlt heti záróár, a 169,50 euró annak a sávnak a teteje, amiben a fronthavi jegyzés március végétől mozog. A kitörésre mégis kevés az esély.

Hasonlóképpen, lassú tempóban erősödik a búza ára Chicagóban is. Az elmúlt 30 napban 3,5%-ot, az elmúlt negyedévben 6 százalékos és majd 10százalékot drágult 6 hónap alatt. Meglátjuk tartósan 165 USD fölé tud-e menni a jegyzés. Mindenesetre június első hetében erősödött a forgalom, ami kellő muníciót adhat ehhez.

Jelenleg 1 ezer tonna búza keresi új gazdáját a hazai piactéren és 50 ezer tonnára van vevő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Mezőgazdaság 2021: negatív spirálban maradhat a sertéshús, de bizakodnak a gabonatermesztők
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 15:01
Felemás képet mutat a hazai agrárium hangulatáról az aktuális Takarék AgrárTrend Index. A Takarékbank tavalyi utolsó negyedévet értékelő, és az idei évet előrejelző jelentése szerint a szántóföldi növénytermesztők továbbra is ellesznek, de a baromfi- és sertéságazat helyzete egyre forróbbá válik, részben az állatbetegségek, részben pedig az elszálló takarmányárak miatt. A marhatenyésztőket viszont legalább az utóbbi nem nyomasztja: ők nem veszik a takarmányt, hanem megtermesztik saját maguk.
Agrár Sokkal több pénzt költ a kormány a vidék támogatására, mint eddig
Baka F. Zoltán | 2021. január 12. 08:27
Itt a korszakváltó bejelentés, amit beharangoztunk.
Agrár Újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon - már ölik a pulykákat
Privátbankár.hu | 2021. január 6. 14:57
Madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra.
Agrár Lázár János és Csányi Sándor is ott van a Szent István Egyetem alapítványi kuratóriumában
Privátbankár.hu | 2021. január 4. 09:43
Az egyetem február elsején nevet vált, és Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább.
Agrár Jó hír a hazai földbirtokosoknak: nem lesz árcsökkenés
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 10:33
Az elmúlt évtizedben megkétszereződtek a termőföldárak Magyarországhon. A hazai földbirtokosoknak jó hír, hogy még a formálódó válság sem csökkenti az árakat, legfeljebb stagnálnak, így aki most venne földterületet, a visszapattanó gazdasági konjuktúra idején jól járhat.
Agrár A magyar zöldpaprikának is betett 2020
MTI | 2020. december 31. 08:59
Csökkent a termőterülete, és az átlaghozam javulása ellenére magasabb lett az ára, miközben csökkent az exportja és nő az importja.
Agrár Joe Bident beoltották koronavírus ellen
MTI | 2020. december 22. 06:36
A megválasztott amerikai elnök élő tévéadásban kapta meg a Pfizer-BioNTech vakcináját.
Agrár Agrárpénzügyi all-in – interjú a Takarék Agrár Üzletág vezetőjével
Natív tartalom | 2020. december 17. 16:29
Már több mint egy éve annak, hogy a Takarékbank elindította az Agrár Régiókat és az Agrárcentrumokat. Az azóta eltelt idő elegendőnek tűnik egy kis visszatekintésre, összegzésre, a tanulságok levonására, a tapasztalatok megosztására. Erre kértük fel Hollósi Dávidot, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatóját.
Agrár Már hivatalos: jogfosztottá vált Deutsch Tamás a néppárti frakcióban
Wéber Balázs | 2020. december 16. 21:25
Erről döntött szerda este az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja.
Agrár Tönkreteheti a baromfiágazatot a gabonaárak elszállása
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 09:20
Kormányzati segítséget kérnek: bér- és járuléktámogatást valamint 5 százalékos áfát.
Friss
hírlevél