<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A minisztérium szerint az Agrár Széchenyi Kártya kedvezőbbé teszi a mezőgazdaság finanszírozását.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerint nemcsak kedvezőbbé, hanem stabilabbá is teszi az ágazat finanszírozását a kártya.  

Éves szinten a mezőgazdaság finanszírozási igénye 950-1050 milliárd forintra tehető, amelynek mintegy 40 százalékát a bankszektor adja - mondta Feldman Zsolt. Hozzátette: a kormány a Magyar Fejlesztési Bank révén, illetve 2011-től az Agrár Széchenyi Kártya keretében támogatja az agrárium finanszírozását.

Átlagban hatmilliós hitelt kértek

A pénzügyi szolgáltatásokat közvetítő KAVOSZ adatai szerint a 2011. év végi indulás óta 2000 Agrár Széchenyi Kártya igénylést fogadtak be, mintegy 900 kártyát bocsátottak ki, a kihelyezett folyószámlahitel meghaladja az 5 milliárd forintot, az igénylők 80 százaléka egyéni vállalkozó, az átlagos kihelyezett hitel nagysága 6 millió forint.

Feldman Zsolt elmondta, hogy a szaktárca az Agrár Széchenyi Kártya kamattámogatását az eddig 2 százalékról duplájára, 4 százalékra emelte július 18-tól és továbbra is garanciadíj-támogatást nyújt a termékhez: így jelenleg az ügyfél által fizetendő kamat az egyhavi BUBOR (budapesti bankközi kamatláb), jelenleg 4 százalék.

Emelnék a támogatás összegét

Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár elmondta, hogy a tárcánál az idén 120 millió forint költségvetési forrás van az Agrár Széchenyi Kártya támogatásához kötődően, de szerinte jövőre a keret duplájára lenne szükség. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az agrártámogatásra külön szabályok vonatkoznak az Európai Unióban, és az Agrár Széchenyi Kártyán keresztül nyújtott támogatás beleszámít a deminimisre vonatkozó előírásokra.

A tárca szeretné elérni, hogy 2014 után kedvezőbb feltételekkel lehessen támogatni az agrárvállalkozókat, az Európai Bizottság javaslata szerint 10 ezer euró lenne három évre agrárvállalkozónként a maximális támogatási összeg, ennek 30 ezer euróra emelését javasolja a tárca - mondta a helyettes államtitkár.

A forráshiány enyhítését segíti a kártya

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gazdaság számára a 2008-as pénzügyi válság óta gondot jelent a forráshiány, ennek pótlására alkalmas a KAVOSZ által működtetett Széchenyi Kártya program.

A KAVOSZ a Széchenyi Kártya programban több hitelterméket is biztosít, és a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban szeretne részt venni a 100 millió forint alatti európai uniós források kihelyezésében, hiszen jelentős tapasztalattal rendelkezik a pénzügyi lehetőségek vállalkozásokhoz történő eljuttatásában - fejtette ki az MKIK elnöke.

Hamarosan várják az útdíj-hitelkérelmeket

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára azt hangsúlyozta, hogy nincs versenyképes gazdaság agrárium nélkül, a mezőgazdaságnak meghatározó szerepe van az exportban és a foglalkoztatásban.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos elnöke kiemelte, hogy míg a bankok magasabb kockázat mellett finanszírozzák az állattenyésztést, mint a növénytermesztést, addig az Agrár Széchenyi Kártya nem tesz különbséget a két ágazat között, a gyors és egyszerű elbírálás mellett működő rendszer segíti a vállalkozások finanszírozását.

Kérdésre válaszolva Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója elmondta, hogy a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. az elektronikus útdíjhoz kapcsolódó hitelprogramban napokon belül megkezdi a hiteligénylések befogadását a kamarai és a VOSZ irodákban, eleinte folyószámla jelleggel folyósítják a hitelt, de pár hónapon belül plasztikkártyával is igénybe lehet majd venni az útdíjhitelt.

A KAVOSZ adatai szerint tíz év alatt több mint 250 ezer igénylést fogadtak el, 190 ezer hitelügylet jött létre, több mint 1200 milliárd forint értékben a Széchenyi Kártya programban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A magyar milliárdosok száma meghaladta a kétezret
Hollós János | 2021. november 13. 11:00
AgroLink Zrt. néven új mezőgazdasági integrátor cég kezdte meg működését giga gazdasági háttérrel, Mészáros Lőrinccel, Takarékbankkal és rendkívül ambiciózus tervekkel. Vajon mit jelent ez a piacon, erről kérdeztük Raskó György, agrárközgazdászt, volt FM államtitkárt.
Agrár Varga Mihály: a német vállalatok rengeteg munkahelyet teremtettek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 16:43
Egyre bővülő kapcsolatok, a gazdasági teljesítmény emelkedése jellemzik a magyar-német gazdasági együttműködést, amely egyaránt előnyös a magyar és a német gazdaság számára - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2021. évi Konjunktúrafórumán.
Agrár Tovább bonyolódik a milliárdos bebukás a műtrágya-piacon
Szakonyi Péter | 2021. november 10. 05:16
Immár kilenc végrehajtási eljárás folyik a Keleti Agrár Kft. ellen. A sokmilliárdos tartozást felhalmozó műtrágyakereskedő cég vezetője ugyanakkor továbbra is állítja: náluk minden rendben van. Ennek azonban szinte minden részinformáció ellentmond. Kérdés csak az, hogy ki fizeti, kártalanítja a károsultakat - ha egyáltalán ez megtörténik.
Agrár Megszavazta az amerikai képviselőház az infrastruktúrafejlesztési javaslatot
MTI | 2021. november 6. 08:37
Amerikai idő szerint péntek éjszaka megszavazta a törvényhozás alsóháza Joe Biden amerikai elnök infrastruktúrafejlesztési törvényjavaslatát, azonban a szociális csomagról továbbra sem döntött.
Agrár Romlottak az agrárium kilátásai
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 13:28
Ezt tükrözi vissza a Takarék AgrárTrend Index, amelynek 2021 harmadik negyedévi értéke az előzőhöz képest 0,7 ponttal, 31,4 pontra csökkent a 48 pontos skálán.
Agrár Kartell a műtrágyapiacon: csúnyán megbírságolták a Nitrogénműveket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 11:10
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására.
Agrár Válság: sürgős segítség kell a sertéstartóknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 10:01
A válságalap megnyitásához a tanács döntésén kívül az Európai Parlament jóváhagyására is szükség lenne.
Agrár Nagy a baj. Az angolok hatoda alig jut élelmiszerhez
MTI | 2021. október 9. 09:05
A brit felnőtt lakosság hatodával fordult elő az elmúlt hetekben, hogy az ellátási hiányok miatt nem tudott alapvető élelmiszereket vásárolni.
Agrár Orbán Viktor: nem lehet hitelből emelni a béreket
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 08:49
A szokásos pénteki interjú egyik központi témája volt a bérek emelése. Orbán Viktor ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy számos területen sikerült előrelépni, köszönhetően a jó gazdasági teljesítménynek. Bár vannak jogos igények a miniszterelnök szerint, ugyanakkor felelőtlenség lenne, ha hitelből emelnének béreket.
Agrár Kritikus helyzet a műtrágyapiacon: a Nitrogénművek Zrt. is támogatja a felhívást
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 18:23
A Nitrogénművek is támogatja az Európai Műtrágyagyártók Szövetségének azt a felhívását, mellyel az Európai Bizottsághoz és a tagállamok hatóságaihoz fordulnak a műtrágyapiacon kialakult kritikus állapot azonnali kezelésével kapcsolatban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló