<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A minisztérium szerint az Agrár Széchenyi Kártya kedvezőbbé teszi a mezőgazdaság finanszírozását.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerint nemcsak kedvezőbbé, hanem stabilabbá is teszi az ágazat finanszírozását a kártya.  

Éves szinten a mezőgazdaság finanszírozási igénye 950-1050 milliárd forintra tehető, amelynek mintegy 40 százalékát a bankszektor adja - mondta Feldman Zsolt. Hozzátette: a kormány a Magyar Fejlesztési Bank révén, illetve 2011-től az Agrár Széchenyi Kártya keretében támogatja az agrárium finanszírozását.

Átlagban hatmilliós hitelt kértek

A pénzügyi szolgáltatásokat közvetítő KAVOSZ adatai szerint a 2011. év végi indulás óta 2000 Agrár Széchenyi Kártya igénylést fogadtak be, mintegy 900 kártyát bocsátottak ki, a kihelyezett folyószámlahitel meghaladja az 5 milliárd forintot, az igénylők 80 százaléka egyéni vállalkozó, az átlagos kihelyezett hitel nagysága 6 millió forint.

Feldman Zsolt elmondta, hogy a szaktárca az Agrár Széchenyi Kártya kamattámogatását az eddig 2 százalékról duplájára, 4 százalékra emelte július 18-tól és továbbra is garanciadíj-támogatást nyújt a termékhez: így jelenleg az ügyfél által fizetendő kamat az egyhavi BUBOR (budapesti bankközi kamatláb), jelenleg 4 százalék.

Emelnék a támogatás összegét

Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár elmondta, hogy a tárcánál az idén 120 millió forint költségvetési forrás van az Agrár Széchenyi Kártya támogatásához kötődően, de szerinte jövőre a keret duplájára lenne szükség. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az agrártámogatásra külön szabályok vonatkoznak az Európai Unióban, és az Agrár Széchenyi Kártyán keresztül nyújtott támogatás beleszámít a deminimisre vonatkozó előírásokra.

A tárca szeretné elérni, hogy 2014 után kedvezőbb feltételekkel lehessen támogatni az agrárvállalkozókat, az Európai Bizottság javaslata szerint 10 ezer euró lenne három évre agrárvállalkozónként a maximális támogatási összeg, ennek 30 ezer euróra emelését javasolja a tárca - mondta a helyettes államtitkár.

A forráshiány enyhítését segíti a kártya

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gazdaság számára a 2008-as pénzügyi válság óta gondot jelent a forráshiány, ennek pótlására alkalmas a KAVOSZ által működtetett Széchenyi Kártya program.

A KAVOSZ a Széchenyi Kártya programban több hitelterméket is biztosít, és a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban szeretne részt venni a 100 millió forint alatti európai uniós források kihelyezésében, hiszen jelentős tapasztalattal rendelkezik a pénzügyi lehetőségek vállalkozásokhoz történő eljuttatásában - fejtette ki az MKIK elnöke.

Hamarosan várják az útdíj-hitelkérelmeket

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára azt hangsúlyozta, hogy nincs versenyképes gazdaság agrárium nélkül, a mezőgazdaságnak meghatározó szerepe van az exportban és a foglalkoztatásban.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos elnöke kiemelte, hogy míg a bankok magasabb kockázat mellett finanszírozzák az állattenyésztést, mint a növénytermesztést, addig az Agrár Széchenyi Kártya nem tesz különbséget a két ágazat között, a gyors és egyszerű elbírálás mellett működő rendszer segíti a vállalkozások finanszírozását.

Kérdésre válaszolva Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója elmondta, hogy a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. az elektronikus útdíjhoz kapcsolódó hitelprogramban napokon belül megkezdi a hiteligénylések befogadását a kamarai és a VOSZ irodákban, eleinte folyószámla jelleggel folyósítják a hitelt, de pár hónapon belül plasztikkártyával is igénybe lehet majd venni az útdíjhitelt.

A KAVOSZ adatai szerint tíz év alatt több mint 250 ezer igénylést fogadtak el, 190 ezer hitelügylet jött létre, több mint 1200 milliárd forint értékben a Széchenyi Kártya programban.

hirdetés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Képviselőknek és magánembereknek is bombaüzlet a termőföld
Mester Nándor | 2021. december 4. 05:48
Még mindig bőven infláció feletti drágulás van a földpiacon. A szántók, erdők és gyepek gazdái, (köztük sok parlamenti képviselő) is tudják ezt, egyre kevesebben akarnak megválni tőlük. Az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséról szóló friss szabály azonban eddig nem jött be, óriási viták vannak. Közben a kormány pepecsel, és tanakodik, hogy egyszerűsítse-e az új jogszabályt és az ügyletekhez kapcsolódó öröklési jogot. Szakértők szerint a késlekedés súlyosan akadályozza a hatékonyabb földgazdálkodást.
Agrár Megint betámadták Bige Lászlót - ezúttal Orbán Viktor egyik minisztere
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 16:11
Az agrártárcát irányító Nagy István a Facebook-oldalára kitett videójában azt állítja, hogy szerinte a Nitrogénművek Zrt. mesterségesen tartotta drágán a műtrágya árát.
Agrár A magyar milliárdosok száma meghaladta a kétezret
Hollós János | 2021. november 13. 11:00
AgroLink Zrt. néven új mezőgazdasági integrátor cég kezdte meg működését giga gazdasági háttérrel, Mészáros Lőrinccel, Takarékbankkal és rendkívül ambiciózus tervekkel. Vajon mit jelent ez a piacon, erről kérdeztük Raskó György, agrárközgazdászt, volt FM államtitkárt.
Agrár Varga Mihály: a német vállalatok rengeteg munkahelyet teremtettek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 16:43
Egyre bővülő kapcsolatok, a gazdasági teljesítmény emelkedése jellemzik a magyar-német gazdasági együttműködést, amely egyaránt előnyös a magyar és a német gazdaság számára - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2021. évi Konjunktúrafórumán.
Agrár Tovább bonyolódik a milliárdos bebukás a műtrágya-piacon
Szakonyi Péter | 2021. november 10. 05:16
Immár kilenc végrehajtási eljárás folyik a Keleti Agrár Kft. ellen. A sokmilliárdos tartozást felhalmozó műtrágyakereskedő cég vezetője ugyanakkor továbbra is állítja: náluk minden rendben van. Ennek azonban szinte minden részinformáció ellentmond. Kérdés csak az, hogy ki fizeti, kártalanítja a károsultakat - ha egyáltalán ez megtörténik.
Agrár Megszavazta az amerikai képviselőház az infrastruktúrafejlesztési javaslatot
MTI | 2021. november 6. 08:37
Amerikai idő szerint péntek éjszaka megszavazta a törvényhozás alsóháza Joe Biden amerikai elnök infrastruktúrafejlesztési törvényjavaslatát, azonban a szociális csomagról továbbra sem döntött.
Agrár Romlottak az agrárium kilátásai
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 13:28
Ezt tükrözi vissza a Takarék AgrárTrend Index, amelynek 2021 harmadik negyedévi értéke az előzőhöz képest 0,7 ponttal, 31,4 pontra csökkent a 48 pontos skálán.
Agrár Kartell a műtrágyapiacon: csúnyán megbírságolták a Nitrogénműveket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 11:10
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására.
Agrár Válság: sürgős segítség kell a sertéstartóknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 10:01
A válságalap megnyitásához a tanács döntésén kívül az Európai Parlament jóváhagyására is szükség lenne.
Agrár Nagy a baj. Az angolok hatoda alig jut élelmiszerhez
MTI | 2021. október 9. 09:05
A brit felnőtt lakosság hatodával fordult elő az elmúlt hetekben, hogy az ellátási hiányok miatt nem tudott alapvető élelmiszereket vásárolni.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló