3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Ezzel fenyegette meg az ír kormány a diszkontláncokat, ha nem csökkentik jobban az árakat.

Az élelmiszerek ára Írországban is a magasba szökött, a kormány ott is szorongatja a diszkontláncokat, de eddig nem vezetett be drasztikus lépést. Most viszont bejelentették, hogy ársapkát léptetnek életbe, ha a hálózatok nem csökkentik még jobban az alapvető élelmiszerek árát.

Akciós tejtermékek egy diszkont áruházban. Fotó: pixabay
Akciós tejtermékek egy diszkont áruházban. Fotó: pixabay

A szakszövetségek, valamint a Lidl, az Aldi, a Tesco és a SuperValu vezetőivel elvileg június 22-én lesz egy nagyobb egyeztetés, de a dublini kabinet nem várt addig és már most bedobta a fenyegetést. Mindezt annak ellenére, hogy az áruházak néhány tejtermék árát már kicsit lejjebb vitték. Elképzelhető, hogy az egyeztetést már ezen a héten megtartják. A kormány azzal érvel, hogy ha az előállítási költségek csökkennek, akkor ezt tovább kell adni a vevőknek - írta a The Irish Times.

Egyelőre nem tudni, hogy a diszkontláncok hogyan gazdálkodják ki a csökkentést, de a legvalószínűbb, hogy az átvételi árakat kissé csökkentik, ami persze egyrészt rossz a gazdáknak, másrészt más termékek árát megemelik. 

Az ír gazdák természetesen hevesen tiltakoznak az alacsonyabb átvételi árak miatt. Tim Cullinan, a gazdaszövetség elnöke szerint 50 százalékkal kevesebbért veszik át tőlük a tejet és ez már elviselhetetlen nekik. Egyébként is nagyon megugrottak a termelési költségek, így ez az árcsökkentés szíven üti őket. Úgy látja, hogy árháborút okozhat a termelők és a kereskedők között, ha ez így megy tovább. Csakhogy van még egy szereplő, ez pedig a feldolgozó, amely a kettő között van, de azok a cégek is költségeik növekedésére panaszkodnak.

Dublinban a napokban kijött inflációs számok szerint az év/éves általános infláció az első negyedévben tetőzött, méghozzá 10 százalékon, s most mintegy 6 százalékon áll. Ha sikerül tovább faragni, akkor az év végére 5 százalék lesz az éves átlagos pénzromlási ütem – reméli a kabinet. 

Eközben a fogyasztóvédelmi hatóság alapos ellenőrzésbe fogott, mert árkartell gyanúja sejlett fel a diszkontcégek között. Bizonyítékot eddig nem tártak a nyilvánosság elé és az első vélemények szerint az áruházak azért kezdtek némi árcsökkentésbe, mert megneszelték, hogy ársapka lehet vagy kartellvizsgálat lesz. 

A Kantar tanácsadó cég szerint az élelmiszerek áprilisban átlagosan 16,6 százalékkal kerültek többe, mint 2022 azonos hónapjában. Azt is kiszámolták, hogy a háztartások éves élelmiszerköltése mintegy ezer euróval lett több. 

A Unite nevű szakszervezet megbízásából áprilisban elvégzett kutatás szerint idén az első negyedévben a heti medián reálbér 900 euró volt, ez 76 euróval kevesebb, mint 2021 azonos időszakában. Eközben a szilárd fűtőanyagokért sokkal többet kell fizetni: például a szén harmadával kerül többe, mint két évvel ezelőtt. A gáz ára pedig 86 százalékkal magasabb, mint 2022 tavaszán volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Még 10 évig lehetne használni a rákkeltő növényvédő szert az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 16:51
Az Európai Bizottság a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyének tízéves meghosszabbítását javasolja.
Agrár Végveszélyben a magyarok kedvenc gyümölcse
Szirmai S. Péter | 2023. szeptember 20. 05:43
Miközben Lengyelországban virágzik, itthon nagy bajban van az almatermesztés. Évi ezer hektárral fogy a terület, elöregedtek az ültetvények és a termelők. A klímaváltozás, a versenyképtelen termesztés miatt félő, pár éven belül nettó almaimportőrré válik az ország, miközben rohamosan nő a mindent kibíró bodzaültetvények területe. Bogyót együnk alma helyett?
Agrár A szlovákok is beintenek Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 16:59
Jozef Bíreš szlovák agrárminiszter szerint nyilvánvalóan nem lehet érv az ellenőrizetlen élelmiszer-behozatalra egy tagországba. A tárcavezető arra reagált, hogy Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezethez fordult, miután Magyaroroszág, Lengyelország, Románia és Bulgária mellett Szlovákia is nemzeti hatáskörben hosszabbította meg az ukrán gabona importtilalmát.
Agrár Gabonatrükköt lepleztek le a romániai gazdák
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 14:13
Moldovai áruként érkezett ukrán eredetű búza és repce Romániába – hívták fel a figyelmet az ország gazdái a kormányhoz eljuttatott levelükben. Az importtilalom ellenére behozott, az uniós előírásoknak meg nem felelő árut hazaival keverve adták tovább román áruként, ezzel pedig a bizalmat kockáztatták.
Agrár Tüntetnek a bolgár gazdák az ukrán gabona ellen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 14:45
A román kormány az importtilalmat védi, de segít a tranzit szállításokban.
Agrár Horvátországban nemcsak nyaralt Orbán Viktor, hanem tippeket is adott?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 12:57
Horvátországban életbe lépett egyes alapvető élelmiszerek árának korlátozása.
Agrár Ukrajna ezen a horvát kikötőn keresztül exportál gabonát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 15:46
Ukrajna több mint egy éve exportál gabonát egy észak-horvátországi kikötőn keresztül - mondta egy tisztviselő szerdán az AFP-nek.
Agrár Sok pénzből küldené el messzire az ukrán gabonát az Unió
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 06:37
Magyarország is már kapott 16 millió eurót, a gabona pedig oda menjen, ahol szívesen látják.
Agrár Megint keményen kiosztották Oroszországot
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 11. 14:14
Az illetékes ENSZ biztos szerint jelentős károkat okoztak Putyinék.
Agrár Csattanós választ adott a kormány árspekulációs vádjaira az Aldi
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 11. 11:16
Az áruházlánc a beszállítóival közösen most meghirdetett „Vegyen 1-et, vigyen 2-t!” akciójával egy héten keresztül gyakorlatilag féláron kínálja a magyar forrásból származó darált sertéshúst, ezzel is ráirányítva a fogyasztók figyelmét: a magyar húsok frissessége és kiváló minősége kedvező árral is párosulhat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG