3p
A kormány szerint az eljárás kiemelt jelentőségű, mivel milliárdos károkat képes megelőzni évente.

Jövő év májusáig elkészül az országos jégeső-elhárítási rendszer, amelynek működtetője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lesz – ismertette Győrffy Balázs. Az agrárkamara elnöke elmondta: a beruházás költsége csaknem 2 milliárd forint lesz, amit a Vidékfejlesztési Programból finanszíroznak.

Fontos napra ébredtek a gazdák: rengeteg pénzre pályázhatnak - Tovább

A kormány kiemelt jelentőségűvé minősítette a beruházást. hiszen a csaknem 1000 darab talajgenerátor működtetése közérdek – mondta Győrffy Balázs. A kamara elnöke hozzátette: tavaly mintegy 50 ezer hektáron keletkezett kár a bejelentések alapján.

Győrffy Balázs emlékeztetett, hogy a Magyarországot érő, időjárás okozta károk mintegy 20 százaléka jégkár, amit a rendszer érdemben képes mérsékelni. A további többletköltségeket a kamara biztosítja saját forrásaiból. Mivel a rendszer másfél milliárdos éves működési költségét a Kárenyhítési Alapból biztosítják, a gazdáknak ez nem jelent többletköltséget – tette hozzá az agrárkamara elnöke. A kamara jelenleg saját kockázatra közbeszerzési eljárásokat ír ki, a munkálatok ősszel kezdődnek.

Évi 50 milliárdot spórolhat a rendszer

Magyarország területének ma még csak egyharmadát védi jégelhárító rendszer, amit Baranya, Somogy és Tolna megyékben a Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés (NEFELA) működtet. Az agrárkamara elnöke kitárt arra, hogy a jégkárok elleni védekezés évek óta húzódó, visszatérő téma a mezőgazdaságban. A rendszer éves működtetése nagyjából megegyezik a beruházás egyszeri költségével.

A rendszer évente 50 milliárd forint termelési értéket tud megóvni, ahogy városokat, gépkocsikat, épületeket is megvéd. A mostani beruházás során 643 hagyományos, továbbá 200 automatikus működtetésű talajgenerátort helyeznek el négy régióban. A tervek szerint Kelet-Magyarországon 275, Közép-Magyarországon 333, Észak-Dunántúlon 182, míg Dél-Dunántúlon 194 talajgenerátort helyeznek el. A meteorológiai szolgálat a jégeső előtt 2-3 órával korábban riasztást ad a rendszer beindításához - ismertette Győrffy Balázs.

Ezt érdemesen tudni az ezüst-jodidról

A jégeső-elhárítás során talajgenerátorok segítségével ezüst-jodid kristályokat pumpálnak nagy koncentrációban a zivatarfelhőkbe. Az ezüst-jodid egy szervetlen vegyület, só. Mivel a vegyület nagyon hasonlít a jégkristályok szerkezetére, a keletkező jég hamar hozzátapad az ezüst-jodid molekulákhoz. Bár így több jégszem keletkezik, méretük jelentősen kisebb lesz, így lassabban esnek lefelé, mint a hagyományos jégeső esetében. A lehulló daraboknak így több idejük marad visszaolvadni a pozitív hőmérsékleti tartományban.

Az anyag használatának ugyanakkor megvannak a maga veszélyei, mivel az ezüst-jodid fény hatására elbomlik, bomlásakor jód és ezüst keletkezik. Bár az ezüst nagy méretben (mint például egy ezüstgyűrű) nem káros, elemi szinten azonban igen erős fertőtlenítőként képes viselkedni. Nem véletlen, hogy a víz fertőtlenítésén túl orvosi implantátumok bevonataként is hasznosítják, mivel a fémionok folyamatos kibocsátása elpusztítja a baktériumokat. Az ezüst nagyfokú fogyasztása (heti 3-4 gramm) argyriához vezethet, ami a bőr és a nyálkahártya kóros, kékes-szürkés elszíneződését jelenti. Ez persze nem jelenti, hogy az ezüst-jodiddal áztatott földek veszélyt jelentenének, mivel ennek mennyisége nem haladhat meg egy bizonyos határértéket. A vegyi anyagról részletesebb leírás itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Látni sem akarják a francia termelők az ukrán cukrot az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:21
Korábban a gabona és a tejtermékek behozatalát is bírálta több ország.
Agrár A birkavirtus megnyomorítja egy ország élelmiszer-ellátását
Rácz Gergő | 2023. november 26. 14:14
Az ausztrál birkatartóknak nagy gondjaik vannak. Sok eső esett, lett bőven legelhető fű, az állományok pedig ennek megfelelően megnőttek. A gazdák nem akarják irtani az állományt, ingyen is odaadnák a birkáikat, kereslet viszont az árazás átalakulása miatt még így sincs.
Agrár Bevetik a bioreaktort: laboratóriumból jöhet a kisállatok új kedvence
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:55
Felforgatnák az állateledelek piacát a műhúsból, azaz a laboratóriumokban előállított húsokból készült termékek. A hús előállításához élő állatokból származó sejteket használnak, amelyek egy tartályban növekednek, és tápanyagokkal táplálják közben. A laboratóriumi hús támogatói szerint ez jóval fenntarthatóbb megoldás mint a hagyományos állattenyésztés.
Agrár Soha ilyen drágán nem adtak még el egy üveg whiskyt - de vajon milyen az illata?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 10:44
Közel egymilliárd forintot kóstált a 60 évig érlelt itóka.
Agrár Gabonafrász után jön a tejfrász Ukrajnából? Áh, dehogy!
Mester Nándor | 2023. november 14. 14:55
Nem fürdenek benne, inkább exportálják a tejet és a vajat az ukránok. Folyamatosan növekszik az ukrán kivitel tejből és többféle tejtermékből, de egyelőre nem kell megijednie az uniós országoknak, mert túlnyomórészt a szövetségen kívüli európai piacokra mennek a szállítmányok. A tejszín, a tartós tej és tejföltermelés fele azonban már az unióban landol. 
Agrár „Burgonyavész” alakult ki Európában az árak miatt
Buksza blog | 2023. november 9. 13:20
Az alapvető élelmiszerek közül a burgonya óriási dráguláson ment keresztül az elmúlt időszakban.  
Agrár A vásárlók keblükre ölelik az állatokat a tehenektől a disznókig: mire elég a 90 százalékos magyar eredmény?
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 26. 15:02
A sok cuki állatos videó, a kutya- és macskapszichológiai, illetve állatorvosi tévésorozatok megtették a hatásukat. Az európaiak kiterjesztenék jóléti társadalmukat az állatokra is.
Agrár Rengeteg gabonát exportálhat idén Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. október 24. 13:36
Az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat rontotta ugyan Ukrajna idei gabonatermésére vonatkozó előrejelzését, de a mennyiség így is szerényen meghaladja majd a múlt évit.
Agrár Óva intjük a gazdálkodókat attól, hogy esetleg az árakkal spekuláljanak!
Szirmai S. Péter | 2023. október 23. 14:02
Ezt üzente lapunkon keresztül Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője. Aki szerint megfelelő tudás nélkül,  intenzív és hatékony művelési módszerek nélkül a kis gazdaságok versenyképtelenek, és szinte nem termelnek jövedelmet. A komparatív előnyöket megtalálva, minőséggel és magas hozzáadott értékkel azonban versenyképessé tudnak válni, de ehhez érdemes megbarátkozni az integráció gondolatával.
Agrár Veszélybe került a banán, a helyzet komoly
Buksza blog | 2023. október 16. 08:20
Elkeserítő következményei lehetnek annak, ha a banántermelő afrikai országok nem lépnek fel időben egy, a termésük pusztulásával fenyegető fertőző növénybetegséggel szemben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG