Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a rendezvényen úgy fogalmazott, noha a bivalyhús nagyon ízletes és értékes portéka, ennek ellenére kevéssé ismert. A házi bivaly húsa a marhahúsnál szálkásabb, vörösebb színű, édeskésebb illatú, kiemelkedően magas a fehérje- és alacsony a zsírtartalma, ásványi anyagokban gazdag.
Igazi haszonállat
A nemzeti parkokban csaknem 2400 házi bivalyt tartanak, a legtöbbet, 950 állatot a Kiskunsági Nemzeti Parkban, a teljes országos állomány nagyjából 5700 példányra tehető. A bivalyokat a megközelíthetetlen vizes élőhelyek karbantartására használják, az állatok olyan területekre is eljutnak, és olyan növényeket is fogyasztanak, melyeket más fajok nem - közölte az államtitkár. Hozzátette: ez az állomány már biztosítani tudja a folyamatos ellátást a prémium kategóriásnak számító hústermékekből.