TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Szijjártó szerint a mezőgazdaság a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok zászlóshajója.

Továbbra is a mezőgazdaság lehet a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok zászlóshajója, az azeri kormány 10 ezer magyar szarvasmarha megvásárlásához szükséges költségvetési forrást hagyott jóvá - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az azeri-magyar gazdasági vegyes bizottság keddi plenáris ülése után telefonon az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint megállapodás született a két ország közötti állat-egészségügyi együttműködésről is. Az ülés végén Shahin Mustafayev gazdasági és ipari miniszter és Szijjártó Péter aláírták az azeri-magyar vegyes bizottság ülésének jegyzőkönyvét.

Cserediákok jönnek

Szijjártó Péter szerint az idei évben az építőipar és az infokommunikációs terület biztosítja a kereskedelmi forgalom további bővülését, tekintettel a 2015-ös európai olimpiai játékokhoz kapcsolódó útépítések megindulására, és a bakui nagyteljesítményű adatközpont megépítéséről szóló tárgyalásokra.

Szólt arról is, hogy a keddi ülésen részt vettek a Wizz Air és a Fővárosi Vízművek vezetői, és egyezség született a légiforgalmi megállapodás hatályának meghosszabbításáról és a vízügyi együttműködés kiterjesztéséről.

Az államtitkár elmondta, hogy a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok további fejlesztésének alapjait a kormány megerősíti, így szeptembertől 200 fős ösztöndíj keret nyílik meg azeri diákoknak a magyar egyetemeken. Közölte: a bakui magyar kulturális intézet megnyitásának, valamint a bakui idegen nyelvek egyetemén létrehozandó magyar nyelvi lektorátusnak az előkészítése folytatódik.

Közös gasztronómiai nap

A Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint a tárgyalásokon közös volt az álláspont abban, hogy a mezőgazdaság kiemelt és sikeres terület a két ország gazdasági kapcsolataiban. Különösen fontosnak ítélték az élelmiszer-biztonság és az állategészségügy területét.

A tárca közleménye szerint a testület azeri társelnöke megfogalmazta azt is: Azerbajdzsán nyitott a jó minőségű magyar termékekre. A megbeszéléseken szintén részt vevő Budai Gyula, a VM parlamenti ügyekért felelős államtitkára biztosította Shahin Mustafayevet, hogy a magyar termékek kiváló minőségűek és garantáltan GMO-mentesek. (Vannak, akik hisztériakeltésnek tartják a GMO körüli vitát, ugyanakkor bárkinek kerülhet az asztalára módosított növényből készült termék, még Magyarországon is.)

A tárgyalásokon megegyeztek arról is, hogy ez év májusában Bakuban megrendezik a magyar-azeri kulturális és gasztronómiai napokat - áll a VM közleményében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
Agrár Rég nem látott szinten a jüan, és hol van még a vége
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 2. 14:08
A nagy nemzetközi befektetési bankok a jüan árfolyamának további emelkedésére számítanak a dollár várhatóan tartós gyengülése és az erőteljes külföldi tőkebeáramlás miatt Kínában.
Agrár Nagyon kevés dinnye termett idén
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 27. 07:40
Nem zárnak sikeres évet az idén a dinnyetermelők: a várt mennyiség fele termett csak, ezt a kiesést pedig csak részben kompenzálták a szokásosnál magasabb árak - írta a Világgazdaság csütörtökön.
Agrár Megmaradt a beruházási kedv a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 13:28
A hazai gazdák továbbra is kiemelkedően fontosnak tartják a beruházásokat, sőt, 22%-uk a tavalyinál nagyobb mértékben tervez fejleszteni – derült ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből.
Agrár A klímaváltozás és a mezőgazdaság: mit termeljünk, ha beüt a krach?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 20:06
A legnagyobb problémát a klímaváltozás sebessége jelenti. Olyan ütemben és olyan szélsőséges mértékben változik az időjárás, amivel a természetes környezet – és minden, ami arra épül – nem bír lépést tartani.  
hírlevél