<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

De nem minden körzetben és nem minden lakástípusnál.

Teljesen lefagyott a hazai lakáspiac, alig vannak tranzakciók és ez várhatóan még hónapokig így lesz. Kézenfekvő az ok: sokan olvashatták Petőfi Sándor nagyszerű művét, a Pató Pál urat, aminek épp a kivárás a refrénje. Eladó és vevő egyaránt halaszt bármiféle döntést. De nem azért, amiért költőnk sejtetni vélte, vagyis a nemzeti lustaság miatt. Egyszerűen csak azért, mert mindenki jobb időkben reménykedik - mondta munkatársunk, Mester Nándor a Trend Fm hétfői Reggeli monitor című adásában.

Petőfi egyébként ezt írta:(részlet a Pató Pál úr című verséből)

"Roskadófélben van a ház,
Hámlik le a vakolat,
S a szél egy darab födéllel
Már tudj' isten hol szalad;
Javítsuk ki, mert maholnap
Pallásról néz be az ég...
Közbevágott Pató Pál úr:
"Ej, ráérünk arra még!"

Szakértőnk kiemelte: az elmúlt hetekben ugyan megnőtt a használt lakások kínálata, mert sokan szerettek volna megszabadulni ingatlanjuktól. A párhuzamosan bekövetkező enyhe árcsökkenés azonban lelassította ezt a folyamatot, várhatóan egyre többen kiveszik a kínálatból lakásukat, mert nem akarják szerintük nyomott áron eladni. A vevők sem sietik el a döntést, nyilvánvalóan további áresésre számítanak, ami a rossz adottságú, korszerűtlen lakásoknál, házaknál folytatódni is fog, de nem lesz általános és az egész országra, minden típusra érvényes - fűzte hozzá.

Vásárlás helyett a felújítás lesz idén a sláger. Fotó: Depositphotos
Vásárlás helyett a felújítás lesz idén a sláger. Fotó: Depositphotos

Az ingatlanvásárlások számát az is visszafogja, hogy pár napja megjelent a 16 százalékos új inflációkövető állampapír, ami adómentes, ez bizonyosan elvon majd tőkét a lakáspiacról. Az év tehát nem a vásárlásoké, hanem a felújításoké lesz - vélekedett, s ezt azzal támasztotta alá, hogy például a hitelek is nagyon megdrágultak, így sokan egyszerűen kiszorultak az új építésű lakások piacáról, s többségükben inkább maradnak a jelenlegi helyükön és felújítják vagy esetleg felújítandó, de nyomott árú használt lakást keresnek, szülői támogatással.

A műsor második felében a készülő és kizárólag az állami beruházásokat érintő építésgazdasági törvényről volt szó. Kiemelve, hogy a sok szigorítás és átláthatósági elképzelés csak akkor ér majd valamit, ha megvalósulnak.

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni:  

    

Ingatlan A németek örülhetnek: már csökkenek a lakásárak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:20
Tizenkét éves folyamatos növekedés szakadt meg a tavalyi utolsó negyedévben.
Ingatlan Ha nagyobb településre szeretne költözni, akkor ezeket a szempontokat vegye figyelembe!
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 10:27
Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást. A Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzéséből kiderült: hazánkban Győr-Moson-Sopronban és Zalában a legkönnyebb községből városba vagy vármegyeszékhelyre költözni. A városba költözésnél - országosan tekintve - így is negyedével, vármegyeszékhelyen pedig több mint felével kisebb családi ház vásárolható az eladott ingatlan árából, lakásba költözés esetén pedig még kedvezőtlenebb ez az arány. A váltás városból vármegyeszékhelyre már egyszerűbb lehet, szintén főként a nyugati megyékben, a vármegyeszékhelyen belüli költözés azonban az ország egyik keleti városában, Miskolcon a legkönnyebb.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Észak- és dél-budai agglomerációs ház
Mester Nándor | 2023. március 22. 19:08
Sokan költöztek a budai agglomerációba az elmúlt két évtizedben. Megindult azonban egy visszaáramlás is, mégha nem is tömeges, mert sok idő autóval bejönni a fővárosba. Sorozatunk újabb darabjában ismét számok és szempontok jönnek eladóknak és vevőknek.
Ingatlan Nagyon elszálltak a lakásárak Budapest legnépszerűbb kerületében
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 17:31
A vevők főként befektetési céllal vásároltak a fővárosi második kerületben és átlagosan 109 millió forintot költöttek a nagyjából 110 négyzetméteres ingatlanokra 2022-ben - közölte a Duna House.
Ingatlan Mégsem kell búcsút inteni a lakásfelújítási támogatásoknak?
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:13
Mentőövet dobna a kormány azoknak az utolsó pillanatos otthonfelújítóknak, akiknek az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt utasították el, vagy utasítják el a kérelmét a napokban - derül ki a kormány rendelettervezetéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Szántóföld Közép-Magyarországon 
Mester Nándor | 2023. március 15. 19:11
Közép-magyarországi olvasóink biztos örömmel veszik, hogy sorozatunkban most azt vizsgáltuk meg, hogy a szakmai források alapján mivel számolhatnak, ha eladók vagyunk vagy venni szeretnénk. 
Ingatlan Lengyelországi irodaház-komplexumot vett az Appeninn
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 14:54
Ez az első külföldi bevásárlása a cégnek, de továbbiakra készül.
Ingatlan Újabb nagy tranzakciók lehetnek az ipari ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2023. március 9. 17:17
Továbbra is erős a kereslet a gyáraknak való telkekre Magyarországon.
Ingatlan Fájdalmas lépésekre kényszerülnek a nagy ingatlanos cégek
Mester Nándor | 2023. március 9. 15:19
A tanácsadók egy része megint azt teszi, mint a 2008-as válság idején, és akár jól is kijöhetnek a válságból.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Használt ház a keleti és dél-keleti agglomerációban
Mester Nándor | 2023. március 8. 19:11
Viszonylag alacsony, de az elmúlt 2-3 évben erősen megnőtt árak vannak a két szektorban. Egyre többen települnek ide, de megindult egy visszaáramlás is a fővárosba. A fejlesztések is drágítják ezt a körzetet, de ha vállalja valaki a felújtást, akkor most sokat alkudhat.   
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG