1p
Szociális lakásügynökség felállítása segíthetné az önkormányzatok bérlakás-gazdálkodását, a szervezet lényegében "átvállalná", hogy összehozza a nem lakott, üresen álló lakás tulajdonosát és a szociálisan rászoruló bérlőt.

A Városkutatás ügyvezetője a 2011-es népszámlálás adataira hivatkozva elmondta, hogy 456 ezer lakást nem laknak az országban. Véleménye szerint azok több mint felét a tulajdonosokkal megegyezve a növekvő szociális lakásínség mérséklésére lehetne hasznosítani. A társaság kutatócsoportja több önkormányzattal és a Habitat for Humanity civil szervezettel együttműködve erre dolgoz ki koncepciót.

Hegedűs József szerint az önkormányzatok a 90-es évek elején átgondolatlanul adták el a tulajdonukban lévő lakások döntő hányadát, így ma összességében alig néhány tízezer olyan otthonnal gazdálkodhatnak, amelynél a szociális szempontok az elsődlegesek. Ugyanakkor több százezerre tehető azoknak a családoknak a száma, amelyek hitel, rezsihátralék következtében, pályakezdés vagy egyéb megfontolásból változtatni szeretnének lakáshelyzetükön. Sokuknak azonban nincs pénze saját lakás vásárlására, így az önkormányzatoktól várnak segítséget.

A szorult helyzetből a kiút valamilyen átfogó szociálislakás-koncepció megalkotása lehetne. Ennek egyik eleme a szociális lakásügynökség felállítása - mondta a szakember. A szervezet működéséhez meg kell teremteni annak anyagi, jogi hátterét - tette hozzá Hegedüs József, hozzátéve, hogy néhány városban már megkezdődött ilyen vagy hasonló modell kialakítása.

Van, ahol már működik ez a módszer vidéken

Szombathelyen már sikeres ez a fajta együttműködés az úgynevezett szociálisszálláshely-program megvalósítására - mondta Szakály Gábor, az önkormányzat szociális és családügyi bizottságának elnöke. Közlése szerint itt azoknak segítenek, akik alacsony jövedelműek, a lakbért sem tudják fizetni, a felhalmozott hátralék miatt pedig a bérleti viszonyukat felmondták. Számukra olyan félkomfortos szociális szállást kínálnak, amelyben a család együtt maradását az önkormányzat szociális támogatásokkal is segíti. A programban a részvétel egyik feltétele, hogy a szociális szállás lakója köteles folyamatosan együttműködni a családsegítő szolgálattal. A szolgálat iránymutatást ad a felhalmozott közüzemi hátralékok törlesztéséhez.

Szakály Gábor megerősítette, hogy a szisztéma bevált, hiszen ennek eredményeként az érintettek két év alatt már több mint 6 millió forintnyi hátralékot fizettek vissza, miközben biztos fedél volt a fejük felett. Az elnök arra is kitért, hogy a vasi megyeszékhelyen a költségvetésből az idén 50 millió forintot fordítanak 30 lerobbant önkormányzati bérlakás felújítására. A város összesen 250, üresen álló önkormányzati bérlakással gazdálkodhat.

Bodnár Ágota, a kecskeméti polgármesteri hivatal lakásgazdálkodási osztályának vezetője szerint a városban a szociális alapon bérbe adható 715 önkormányzati lakás döntő többsége lakott, alig néhány szabadul fel rövid időre. Kiemelte, a 115 ezres lélekszámú településen nagy az igény az ilyen otthonok iránt, tavaly például a 10 megpályáztatott lakásra 254-en jelentkeztek, közülük kellett kiválasztani szociális szempontok alapján a kedvezményezetteket.

Véleménye szerint ezért is lehet hasznos a lakásügynökség-modell kidolgozása, amely lehetőséget teremthet újabb lakások bevonására a szociális rendszerbe. Az önkormányzat a Városkutatás Kft. és a Habitat for Humanity koordinálásával most számba veszi, hány ingatlan kerülhet szóba a szociálisbérlakás-szektor bővítésére. Az adatok alapján megvalósíthatósági tanulmány készül, amely ősszel kerülhet az önkormányzati testület elé megvitatásra - fűzte hozzá.

Győrben az Audi és más, ott megtelepedett üzemek munkaerőt vonzó hatása miatt különösen nagy az igény a szociális bérlakások iránt - tájékoztatott Wajzer Gábor, a városháza lakásügyi csoportjának vezetője. Az önkormányzatnak hozzávetőleg 4600 lakása van, azok jelentős hányada szociális célokat szolgál, amit az is mutat, hogy 1500-1600 lakásban olyan emberek élnek, akik lakbértámogatásra jogosultak. Hozzátette: 300 lakásban élnek olyan fiatalok, akik vállalták, hogy lakásvásárlásukhoz előtakarékoskodnak. Az önkormányzati lakások több mint fele összkomfortos és alig néhány száz komfort nélküli. A bérleti díjak viszont jócskán a piaci árak alatt maradnak, például egy kétszobás panellakásért körülbelül 20 000 forintot kell az önkormányzat részére havonta fizetni, miközben a piaci ár ennek háromszorosa is lehet.

A Rába menti város önkormányzatához évente 600-700 pályázat érkezik szociális lakásokra, ezeknek körülbelül a tizede nyer kedvező elbírálást, de sok esetben nekik is egy-két évet várniuk kell az üresedésre. A szakember elmondta: a nyertesekkel egyéves "próbaidős" szerződést kötnek, és ha a bérlő teljesíti a megszabott feltételeket, akkor következhet a három évre szóló megállapodás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elképesztő, mi zajlik a szombathelyi panelpiacon
Mester Nándor | 2024. október 16. 18:59
Már nem csupán Győrbe és környékére költöznek azok, akik élhető városba vágynak vagy közel akarnak lakni ausztriai munkahelyükhöz. Szombathely és környéke kiváló választás, az odatelepültek számának növekedése a népszerűség emelkedését jelzi. A lakásárak még kicsit alacsonyabbak, mint a dunántúli megyék jelentősebb központjaiban, de már jó ideje felfelé tartanak. A kínálat azonban csak lassan bővül új otthonokkal, noha az elmúlt 6-8 évben megjelent nyugati iparvállalatok dolgozói már ott vannak a keresleti oldalon – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Visszaesett az építőipari termelés volumene 2024 augusztusában
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 11:55
Az előző hónaphoz képest 2,1 százalékos csökkenés következett be az ágazat a teljesítményében, és ez előrevetítheti azt is, hogy az ipar mellett az építőipar ágazat is lefelé fogja húzni az október végén megjelenő Q3-as GDP adatokat.
Ingatlan Húsz év, több mint 20 millió forint – ezek a legnépszerűbb lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. október 14. 13:44
Erős évzárásra számítanak a szakértők az ingatlanpiacon, a Duna House által szeptemberre becsült 9754 tranzakció az előző havi értéket 4,8 százalékkal, az egy évvel korábbit 20,9 százalékkal haladta meg - közölte az ingatlanközvetítő hétfőn.
Ingatlan Sejti, hol lehet ötször olcsóbb egy lakás Budapesthez képest? Mutatjuk
Privátbankár.hu | 2024. október 10. 08:16
Folytatódott, és tovább gyorsult a lakásdrágulás szeptemberben, de azért nem mindenhol azonos mértékben.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Árhullám van Szegeden, de most a lakásoknál
Mester Nándor | 2024. október 9. 18:48
Csaknem 10 hónapja néztünk rá utoljára a szegedi és a környékbeli lakásárakra és a trend egyértelmű: a kínai autógyár meglódította azokat. Nőtt a kereslet, közben új lakás- és infrastrukturális beruházások is a felszínre kerültek – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Óriási a tét Münchenben: eurómilliárdokat terelhetnek át Budapestre
Mester Nándor | 2024. október 8. 15:00
Az intézményi szervezetek idén sem akartak túl sok pénzt költeni nálunk irodaházakra, raktárakra vagy kereskedelmi központokra, de a térség egészében sem, sőt, még az amúgy kevésbé sérülékeny nyugat-európai piacokon sem nagyon. A Deloitte azonban bizakodó. A hétfőn kezdődött müncheni Expo Real nemzetközi szakmai kiállításon a magyar beruházók igyekeznek felkelteni az érdeklődést a magyar projektek iránt.
Ingatlan Tovább drágulhatnak a lakások a kormány miatt
Privátbankár.hu | 2024. október 7. 16:05
Hogyan reagált a kormány az Airbnb betiltását szorgalmazó terézvárosi népszavazásra? Mi lesz a hosszú távú lakbérekkel? Csökkenhetnek-e a lakásárak, ha kisebb lesz a káosz a főváros belső kerületeiben? Miért lesz áremelkedés ha sokan a nyugdíjra félretett megtakarításaikból akarják fedezni a lakásvásárlást? Ezekre a kérdésekre is válaszolt Mester Nándor felelős szerkesztő a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Ingatlan Bealkonyult a toronyházaknak Kanadában, jön az európai modell?
Mester Nándor | 2024. október 5. 18:33
Lakhatási válság van az észak-amerikai ország több nagyvárosában. A kormány most új programmal próbálkozik, egyelőre kevés sikerrel.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Őrült árak vannak Szigetszentmiklóson és nem tudnak csökkenni
Mester Nándor | 2024. október 2. 19:31
Budapest déli agglomerációjának egyes településein már a főváros külső körzeteiben jellemző házárakkal találkozunk. A fővárosból való kiáramlás és a távolabbi megyékből jövő beáramlás továbbra is erős ebbe a térségbe, ami felerősíti a keresletet, tovább emelve az árakat. Ugyanakkor a közlekedési infrastruktúra erős lemaradásban van, Érden és Szigetszentmiklóson a túlépítettség jelei láthatók, az önkormányzatok már adminisztratív eszközökkel korlátozzák a betelepülést.
Ingatlan Érkezik a pénzeső a lakáspiacra
Privátbankár.hu | 2024. október 1. 14:29
A lakáspiaci kínálat szeptemberben 1,2 százalékos növekedést mutatott az előző hónaphoz képest a piacra lépő lakásvásárlók miatt, de éves szinten 4 százalékos csökkenés tapasztalható. A kereslet viszont az elmúlt hónapban 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, augusztushoz viszonyítva pedig 6 százalékkal erősödött. A növekvő kereslet folyamatosan apasztja az elmúlt 2 évben felhalmozódott kínálatot is. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások jövő évi adómentes lakáscélú felhasználása. 300 milliárd forintot hozhat a lakáspiacra, ami tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását, ezért még hitelből is érdemes lehet mielőbb lépni, tekintettel a lakásárak várható emelkedésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG