4p

Lendületet adhatnak a lakás- és lakáshitelpiacnak azok, akik még idén szeretnék kihasználni az úgynevezett nagyvárosi CSOK állami támogatást, amely 2024-től a jelenlegi formájában már biztosan nem lesz elérhető. Van néhány banánhéj azonban, amin a sürgető határidő miatt könnyen el lehet csúszni, ezekkel kapcsolatos tudnivalókat gyűjtötte össze most a money.hu.  

A nagyvárosokban élő, gyermeket nevelő családok már csak közel három hónapig vehetik igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK-ot) a mostani formájában. Az állami támogatási rendszer átalakításának eddig elhangzott részletei miatt azon családoknak, amelyekben már megszülettek a gyermekek, mielőbb lépniük kell a december végén lejáró határidő miatt, ha biztosra szeretnének menni. A jó hír, hogy a határidő a beadásra, banki befogadásra vonatkozik. 

A határidő betartásában segít a felkészültség

Mivel a támogatás és az ingatlan megvásárlásához adott esetben szükséges kedvezményes, illetve piaci hitel ügyintézése időbe telik, nem árt elkezdeni a folyamatot azoknak, akik igénybe akarják venni a nagyvárosi CSOK-ot. A kérelmeket ugyan 2023. december 29-ig lehet beadni a bankfiókokba, ám ettől eltérhetnek egyes bankok, és előfordulhat, hogy a választott pénzintézetnél valamivel korábban kell benyújtani az igénylést. Az év végén beadott kérelmek esetén a hitel folyósítása átcsúszhat a jövő évre – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői.

Nehogy elcsússzon a banánhéjon! Fotó: Depositphotos
Nehogy elcsússzon a banánhéjon! Fotó: Depositphotos

A CSOK feltételei szigorúak, és sokszor nem könnyű eligazodni bennük, a jogosultsághoz szükséges dokumentumoknak, igazolásoknak pedig az igényléshez hibátlannak kell lenniük. Ha mégis hiánypótlásra van szükség az ügyintézésben, akkor viszont könnyen kifuthatunk a rendelkezésre álló időből. Ezért érdemes szakértővel egyeztetni még az igénylés előtt, nehogy egy apró, egyébként orvosolható hiba miatt idő hiányában bukjuk a támogatást.  

Az ingatlannal is menjünk biztosra

A money.hu szakértői azt is javasolják, hogy a CSOK iránt érdeklődők kérjenek előzetes értékbecslést a kiszemelt ingatlanra. Tapasztalatok alapján gyakran előfordul ugyanis, hogy a lakóingatlan, amit a CSOK igénybevételével szeretnénk megvásárolni, nem felel meg a támogatás kritériumainak.

Ha azonban élünk az előzetes értékbecslés adta lehetőséggel, akkor nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy az ingatlan miatt bukjuk el a támogatást. Érdemes tudni, hogy az értékbecslést a bank rendeli meg, és jellemzően egy-két héten belül születik meg ennek eredménye.

Kamatcsökkentés helyett egyedi kamatkedvezmények

Amennyiben piaci lakáshitelre is szükség van a finanszírozáshoz, semmiképp ne riadjunk meg a banki hirdetményekben szereplő, esetenként magas hitelkamatoktól. A pénzintézetek ugyanis egyre gyakrabban engednek a piaci lakáshiteleik kamatából. Ha CSOK támogatást és kedvezményes lakáshitelt is igénybe veszünk, akkor pedig további egyedi kamatkedvezményre is számíthatunk. A piaci lakáshiteleknél ráadásul a hitelkiváltás, vagyis a hitelünk olcsóbbra cserélése is lehetőséget nyújthat a jövőben, ha a kamatok mérséklődésével csökkentenénk a pénzügyi terheket.  

A money.hu szakemberei összességében azt tanácsolják tehát, hogy aki az idei feltételekkel szeretne élni a városi CSOK adta lehetőséggel, mielőbb tegyen lépéseket az állami támogatás megszerzésére. Válassza ki a megfelelő lakóingatlant, előzetes értékbecslés segítségével tisztázza, hogy az megfelel-e a CSOK feltételeinek, és tegye meg a támogatás igényléséhez, valamint a hitelfelvételhez szükséges lépéseket. Az adásvételi szerződésben ugyanis már pontosan meg kell határozni a vételár kifizetésének ütemtervét és határidejét, és ha ez CSOK támogatás, kamattámogatott hitel, illetve piaci lakáshitel segítségével történik, akkor a folyósító bankot is. A teljes folyamat heteket, hónapokat vehet igénybe, hogy mennyit, az nem csupán az igénylőn múlik.

Címkék: Ingatlan Csok

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG