<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Még mindig nem épül elég lakás Magyarországon, pedig lenne rá igény.

Alacsonyabb kamatozású lakáscélú hiteleket, az új lakások és az engedélyköteles felújítások forgalmi adójának csökkentését, egyszerűbb hatósági eljárásokat, valamint az 50 millió forint alatti kivitelezési munkáknál egyszerűsített elektronikus építési napló vezetését javasolja a lakásépítési piac élénkítése érdekében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

Változnak a szabályok

Januártól nem az építési engedély kiadásakor hatályos, hanem a használatbavételi engedély kiadásakor alkalmazandó energetikai jellemzőknek kell megfelelniük az épületeknek. Az építtetőknek emiatt érdemes a későbbi évektől hatályos követelmények szerint megterveztetni a lakóépületeiket. Új kategóriákat is bevezetnek az épületek energetikai tanúsítására. Részletek >>>>

A szakmai szervezet azt prognosztizálja, hogy az idén csak 9500 új lakás készül el és mintegy 120 ezer felújítás fejeződik be. A gazdasági válság előtt, 2007-ben 36 ezer új lakást adtak át és 250 ezer lakásfelújítás volt - hívta fel a figyelmet az ÉVOSZ. 

A szakszövetség úgy látja, van igény a jelenleginél lényegesen több új lakásra, illetve érdemleges lakásfelújításokra is. Az ehhez szükséges kivitelezői kapacitás rendelkezésre áll, megoldatlan viszont a finanszírozási háttér összerendezése.

Az ÉVOSZ szerint a finanszírozási hátteret döntően piaci eszközökkel kell megteremteni és működtetni. Ehhez szükség van arra, hogy a 7-14 százalék közötti lakáscélú hitelkamatok helyett a 3-4 százalék közötti kamatozású, a lakosság számára hosszú távon kiszámítható feltételekkel működő, forint alapú hitellehetőségek legyenek - hangsúlyozta a szervezet.

Megoldás azonban a kereskedelmi bankoktól csak akkor remélhető rövid időn belül, ha a kormányzat a bankokkal gazdaságpolitikai megállapodást köt, amely segíti banki kockázatvállalást ilyen kondíciók mellett is - javasolja közleményében az ÉVOSZ.

Senki nem ad számlát

Olcsóbban lehetne lakást venni: áfacsökkentést fontolgat a kormány >>>>

Az új lakások és a jól behatárolt építésiengedély-köteles lakásfelújítások általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése nemcsak kedvezőbb négyzetméterárakat eredményezne és ezzel élénkítené a keresletet, hanem megoldaná az építőipar akut problémáját is, amit a számla nélküli munkák jelentenek - mutatott rá a szövetség, hozzátéve, hogy az alacsonyabb áfa a legális szférába terelné az ügyleteket.

A szakmai szövetség tapasztalatai szerint 5 és 12 százalék között van az a forgalmi adó mérték, amit a lakossági megrendelők megfizetnének. Az ÉVOSZ szerint a kedvezményesebb áfát meghatározott körben, a 150 négyzetméternél nem nagyobb, illetve az 50 millió forintot meg nem haladó értékhatáron belül kellene érvényesíteni.

A szervezet úgy látja, indokolt az engedélyköteles építési-felújítási feladatok építésigazgatási-, hatósági eljárásainak egyszerűsítése is, ami szintén hozzájárulna az ügyeletek olcsóbbá tételéhez és legális szférába tereléséhez.

Egyszerűbb megoldás az elektronikus napló

Az ÉVOSZ emellett javasolja, hogy az 50 millió forint értékhatár alatti kivitelezési munkáknál a jelenleginél jóval egyszerűbb elektronikus építési naplót vezessenek be, ami életszerűbb és kezelhetőbb lenne.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Csaknem négymilliárd forintba került a Lovarda
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 11:22
Három év alatt mintegy negyven milliárd forintot költhettek néhány új vagy felújított épületre a Budai Várban, ahol tegnap adták át a visszaépített Lovardát.
Ingatlan Még mindig sokan akarnak felülni a lakásfelújítási hullámra
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 14. 06:03
Augusztusban megint kissé nőtt a lakásfelújítást tervezők aránya – ezt igazolták a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményei. 
Ingatlan Rossz hír a költözőknek: hiperdrágák lettek az új lakások a pesti peremkerületekben is
Mester Nándor | 2021. szeptember 4. 05:33
Már a külső pesti kerületekben is közelíti az egymillió forintot az új lakások négyzetmétere. Ennek ellenére van kereslet, több helyütt jelentős beruházások indultak és továbbiak vannak előkészítés alatt.
Ingatlan Az MNB az év végéig birtokba veszi a Széll Kálmán téri volt Postapalotát
Csabai Károly | 2021. szeptember 2. 18:32
Ez derül ki a jegybank lapunk érdeklődésére adott válaszából. A ma már Buda Palota néven futó épületet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három évvel ezelőtt vásárolta meg, s abba az akkori tájékoztatás szerint a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnökségét költözteti. A nagyközönség számára pedig ugyanott Pénzmúzeum nyílik.
Ingatlan Súlyos anyagi teher is lehet eladni egy örökölt ingatlant
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 17:22
Hiába nőnek az ingatlanárak és a bérbeadás is megérheti, egy megörökölt lakás, nyaraló vagy más ingatlan eladása előbb-utóbbi napirendre kerül. Általában sok-sok hónapig tart az értékesítés és még anyagi teher is sújtja az újdonsült tulajdonost.
Ingatlan Óriási budai telket vett az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 09:57
A Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, a területen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság. 
Ingatlan Annyi a készpénz, hogy nem tudják elkölteni – felvásárlási és egyesülési hullám tombol az amerikai ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2021. augusztus 21. 05:28
Végeláthatatlan készpénz-óceánban úszik több amerikai ingatlanos nagyvállalat. Plázák és irodaházak cserélnek gazdát rendszeresen, úgymond jó áron. És vállalatok is és még fognak is, a járvány okozta válság eléggé összerázta a piacot.
Ingatlan Más európai országokban is felrobbant a lakások ára, de nekünk ez sovány vigasz
Mester Nándor | 2021. augusztus 20. 05:43
Kitartóan emelkednek a lakásárak a környező országokban. A reáljövedelem sok helyütt nőtt, a járvány miatt el nem költött pénz egy része a lakáspiacra áramlik, már csak az inflációs félelmek miatt is. 
Ingatlan Ősztől sok airbnb-s visszamenekülhet a hosszú távú bérbeadásba
Mester Nándor | 2021. augusztus 18. 05:21
Viszonylag jó nyarat zárhatnak a szálláshelyüket rövid távra kiadó tulajdonosok. Szinte biztos azonban, hogy szeptember végétől sokan visszatérnek a közép vagy hosszú távú bérbeadáshoz.
Ingatlan Hatalmas építési hullámot hozhat a három új Duna-híd
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 16. 18:39
Rengeteg lakás, irodaházak, kereskedelmi és szabadidős létesítmények épülhetnek a három új budapesti Duna-híd környezetében - mondta munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos