1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tavaly szeptember végéig kevesebb ingatlant adtak el, mint idén eddig. A növekedés aránya 16 százalék, még úgy is, hogy a szeptemberi forgalom tavalyi azonos hónapnál kevesebb 17 százalékkal.

Az idei év leggyengébb hónapját mutatja a szeptemberi forgalom, amely látványosan törte meg az elmúlt 3 éves átlag felett teljesítő 2012. évi havi adatsort. Az alig több, mint 6 500 tranzakció nemcsak a tavalyi azonos hónapnál kevesebb 17%-kal, de az igen gyenge tavalyi átlag alatt is 12%-kal teljesített.

Mindezek ellenére az idei év összességében továbbra is a tavalyi azonos időszak felett áll, akkor valamivel 62 ezer fölött teljesített a piac, ami 16%-kal gyengébb az idei első 9 hónapnál. Az augusztusi mélypontot követően szeptember hónapra visszaállt a kereslet intenzitása az idei emelkedett szintre, amely így 79 százalékponttal a tavalyi átlag fölött teljesített 7%-kal - a Duna House adatai alapján.

A panelek árindexe mélyponton, a tégla épületek indexe stagnál

Megtorpant az idei áremelkedés, az első két negyedéves 1-1 százalékpontos elmozdulást követően. A 2012. harmadik negyedév az előzővel megegyező 84 százalékponton áll nominális értéken, reálértéken viszont a fogyasztói árindex hatására 1 pontot esett az érték, jelenleg 67 százalékpontra, az eddigi legalacsonyabb értékre esett. Az országos panel árindex visszaesett a tavaly év végi történelmi mélypontjára 79 pontra, a tégla lakás árindexe azonban töretlenül tartja magát az idei évben 87 pont közelében. Reálértéken a panelek már 64 százalékpontos mélységben járnak, a tégla index azonban ebben a megmérettetésben is igyekszik tartani magát 70 százalékpont közelében.

Óriási árkülönbségek vannak régiónként

A harmadik negyedévben megvásárolt panellakások átlagárait összehasonlítva óriási területi különbségek láthatóak. Amíg Dél-Dunántúlon az átlagos panellakás négyzetméter ár 100 ezer Ft, addig a nyugati országrészben 138 ezer Ft-os átlagáron vásároltak. Természetesen kiemelkedik a 159 000 Ft/m2 árával a közép-magyarországi régió, azon belül is Budapest, ahol az észak-budai kerületekben az átlagárak elérték a 237 ezret. Panel szempontból a legolcsóbb fővárosi régió a dél-pesti, itt 157 ezer Ft/m2 volt az átlagár. A tégla építésű lakások esetében az országos mélypontot Észak-Magyarország mutatja, ahol az ilyen ingatlanok csupán 119 ezer Ft/m2-es átlagáron cseréltek gazdát a harmadik negyedévben - mondta Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője.

Közép-Magyarországot leszámítva (a maga 240 ezres átlagával) az ország többi régiója viszonylag homogén képet mutat, az átlagos négyzetméter árak 170 000 Ft körül alakultak ebben az időszakban. Budapesten a panelekhez hasonlóan a tégla lakások is az észak-budai régióban értek a legtöbbet, itt egy négyzetméter ára 320 ezer volt. A dél-pesti oldal az ellenpólus, ahol 216 ezer Ft volt az átlag, amely még így is magasabb, mint vidéken bármelyik régióban.

Nagy árengedményeket kell adni

Bár a paneleknél megszokhattuk a kis mértékű, 10% alatti teljes árváltozást az eredetileg elképzelt és a végül megvalósult ár között, idén a harmadik negyedévben több régió is meghaladta ezt a mértéket (Észak-Alföldön és a Közép-Dunántúlon pl. 13% volt). A legjelentősebb teljes árváltozást mindig a családi házak eladóinak kell elszenvedniük. Az idei harmadik negyedévben köztük is az észak-magyarországi eladóknak kellett a legnagyobb kompromisszumokat kötniük, hiszen a 13%-os árlevitelt követően a vevők további 10%-ot alkudtak - derül ki a Duna House elemzéséből.

Ugyanúgy nő a kisebb és a nagyobb lakásba költözők aránya

Budapesten tovább nőtt a nagyobba költözés okán eladók aránya. Egy hónapja 42%-kal vezették a csoportot, most 54%-kal végeztek az élen. Nemcsak az arányuk nőtt, de az átlagos eladási ár is, amely szeptemberben 12,7 millió volt, egy augusztusban pedig 11,4. Vidéken is nőtt a nagyobba vágyó eladók tábora, 32%-ról 38%-ra duzzadt az arányuk, ők átlagosan 9 millió fölött váltak meg lakásuktól. Ugyanígy nőtt kisebbe költözők aránya is 12-ről 19%-ra egy hónap alatt, augusztusban még 18 millió Ft-os átlagon adták el ingatlanjaikat, szeptemberben pedig 20 millió fölötti átlagon.

Budán duplájára nőtt a drágább, 25-30 millió Ft közötti vásárlók aránya a harmadik negyedévben az év első feléhez viszonyítva, igaz, így is csak az összes tranzakció 8%-át teszik ki. Pesten ugyanezen időszakok összehasonlításában látható, hogy csökkent a 60 négyzetméter alatti méretű lakások forgalma, nőtt a 60-80 m2 közöttieké 17-ről 21%-ra, de a 80-100 közöttieké is egy csekély mértékben. Vidéken két négyzetméter árkategórián belül történt átcsoportosulás (miközben a 100-150 ezer Ft/m2 kategória a legmasszívabb 43%-kal továbbra is), ugyanis az első félévben a második legmarkánsabb árkategóriából a 150-200 ezer Ft/m2-ből történő csökkenés megjelent az olcsóbb, 50-100 ezer Ft-os sávban. Pest Megyében az első félévben még a tranzakciók harmadát adó 10-15 milliós ingatlankategória a harmadik negyedévre a felére esett vissza, így az összes többi ársávban emelkedés volt tapasztalható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG